Étel előkészítés – művészet vagy túlélési eszköz?

Étel előkészítés – művészet vagy túlélési eszköz?

Először is kezdjük az alapoknál, a sokak által meal prep-nek vagyis étel előkészítésnek nevezett tevékenység nem egy új őrület, hanem nagyon is racionális, az életünket megkönnyítő eszköz, amely már akkor is létezett, amikor Te, drága olvasóm még csak a gondolat szintjén voltál, hozzám hasonlóan. 

Vagyis a nagyszüleink és az ő nagyszülei is gyakran rá voltak arra kényszerülve, hogy nagy mennyiségben főzzenek, süssenek és abból tegyenek el pár napra, hogy a  családnak legyen mindig mit enni. Sőt! nemcsak sütöttek, főztek az előttük álló napokra, hanem még az ételeket is úgy tárolták, hogy az bizony sokáig elálljon. És nemcsak azért, mert akkor még nem volt hűtőszekrény, hanem azért is, mert még ha lett is volna hűtő bizonyos ételek sokkal tovább elálltak például szobahőmérsékleten. Mondok is példákat: a görögdinnyét betették az ágy alá, a kolbászt, szalonnát jól besózták, hogy sokáig elálljon, a kenyeret konyharuhába tekerték és akár egy hétig is friss volt (ugye az a jó kis vadkovász tudta a dolgát) 

igy keszitsd elo az eteleidet, hogy konnyebb legyen a fozes

Majd jött a hűtőszekrény és kezdett kérdéses lenni, hogyan lehet ott ennyi mindent tárolni, illetve a többgenerációs nagycsaládok, amikor együtt éltek mindig volt éhes száj otthon, így inkább megfőztek mindent, amire csak szüksége volt a családnak és készen „hidegre” tették. Így a család apraja nagyja talált valamit enni, inni, ha esetleg megéhezett.

Szóval az a bizonyos meal prep ennek lett a továbbfejlesztett változata, vagyis egyszer főzöl és teszel el belőle a következő napokra, illetve lesznek olyan hozzávalók, amelyeket konyhakészen fogsz tárolni. 

Milyen előnyökkel jár, ha bevezeted az étel előkészítést életedbe?

  • Több szabadidő
  • Gyorsabb, ritkább bevásárlás
  • Egészségesebb változatosság 
  • Tudod mit eszel
  • Kevesebbet költesz ételekre, mert tovább elállnak

etelek elokeszitese

Szóval a címben feltett kérdésre, ki – ki megtalálhatja a hozzá leginkább közel álló gondolatot, hisz ezt akár művészi fokra is lehet fejleszteni, és akkor már valóban gyerekjáték  a főzés, ugyanakkor lesznek akiknek a „mókuskerékben” leginkább a túlélést fogja segíteni. 

Ha pedig szívesen tanulnál a témáról, akkor gyere el az ingyenes online előadásomra, amelynek ez lesz a témája. Itt tudsz regisztrálni:

Meal prep, avagy az étel előkészítés művészete

 

Lehet a leves a barátunk fogyókúra esetén?

Lehet a leves a barátunk fogyókúra esetén?

Az étkezésünk és az, hogy mikor és mit kívánunk, gyakran függnek az időjárástól, vagyis nyáron inkább hideg, vagy hűsítő, télen pedig inkább melegítő, forró ételeket kívánjuk. Ahogy ősszel hűlni kezd a levegő elő is kerülnek a levesestálak, fazekak és nagyüzemben kezdjük el gyártani a korábban csak a vasárnapi asztalra kerülő leveseinket.

Ezen a ponton azonban néha jön némi megtorpanás, több szempontból is, egyrészt kívánjuk a leveseket, de ha még azt is kell főzni, akkor már tényleg a konyhafogságába fogunk kerülni, a másik nagy félelmünk, hogy a nyáron felszaladt plusz kilóktól pont most szeretnénk megszabadulni és ezt hogy fogjuk tudni összeegyeztetni a több fogásos menüvel, ami mostantól az asztalunkon lesz.

diétás levesek levesdiéta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos, aki álmatlanul forog az ágyában, hogy akkor most mit is csináljon ezzel a kérdéssel, azoknak van egy nagyon jó hírem, az Idealbody levesei mindkét problémájukra szuper megoldást tud jelenteni.

Azt régóta tudjuk, hogy van káposztaleves diéta, hisz ha mi még esetleg nem is, de valamelyik szomszédunk már biztosan próbálta, és sikerült neki jó néhány kilótól megszabadulni…de sajnos csak addig amíg nem tért vissza a régi étkezéséhez, mert akkor bizony visszajött minden és már nem volt túl nagy kedve visszatérni a mindennapi káposztaleveshez. Így most szeretném ezt a témát picit átláthatóbbá tenni, hogy megszeresd a leveseket.

Így kezdd el a levesdiétát:

1. Először is a leves és a diéta teljesen jól megférnek egymással. Sőt! Egy tápanyagban, vitaminokban gazdag leves megfelel minden olyan kritériumnak, amelyre szüksége van a szervezetünknek.

Az Idealbody levesei pedig pont ilyenek, hisz egy komplett étkezést tudunk vele kiváltani. Így, ha a levesdiéta mellett döntünk, az első pár napban fogyaszthatjuk csak a leveseket, az segíthet beindítani a fogyást, ezután pedig szintén maradhat a diétás étrendünk része. Kiválthatjuk akár az ebédet, akár az uzsonnát, a vacsorát is levessel, miközben a többi étkezés során a rendes, egészségesen összeállított étkezést folytatjuk.

Az IdealBody curry és krumplilevese teljes egészében helyettesít egy komplett étkezést, nem csak a fogyókúrás napi étrend kiegészítőjeként, de komplett étkezés kiváltásaként is funkcionál. Az ízek pedig kedveznek a hagyományos ízvilág kedvelőinek és az egzotikusabb, fűszeres ételek rajongóinak is. 23 vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezáltal minden olyan anyag benne van, amire a szervezetünknek egy egészséges és változatos étkezés során szüksége van.

A leves a barátunk fogyókúra esetén

2. Másrészt, ha azzal van a bajunk, hogy a levesek elkészítése mennyi időt vesz igénybe, akkor az Idealbody levesivel időt is tudunk spórolni, mert az elkészítése mindössze annyi időt vesz igénybe, amíg felforr a víz és a megfelelő mennyiségű, azaz 3,5 dl forró vízben elkeverjük a levesporunkat, vagyis 2 perc alatt már a tányérunkban van az ehető levesünk. És ami még nagyon praktikus, hogy mindezt a munkahelyünkön is el tudjuk készíteni.

Így, ha valaki úgy dönt, hogy a nyáron felszaladt kilókat szeretné ősszel leadni, akkor valóban érdemes beiktatni a levesdiétát, természetesen kijelölve a célt, hogy mennyit szeretne fogyni – ésszerű ütemben és figyelembe veszi azt is van -e esetleg valamilyen egészségügyi problémája, amely ezt befolyásolhatja, ha nincs, akkor az Idealbody levesek megfelelő választást jelenthetnek a számukra.

4 tipp, hogy gördülékenyen induljon az új tanév!

4 tipp, hogy gördülékenyen induljon az új tanév!

A nyár végéhez közeledve mind a szülők, mind a gyerekek gyakran szoronganak. Akár a gyermeked az oktatás utolsó éveiben halad, akár csak most kezdi, a mentális egészség előtérbe helyezése segíteni fog neki, hogy sikeres legyen az osztályteremben és azon kívül is.  

A mentális egészség tudatosságának gyakorlása segít áthidalni a kommunikációban mutatkozó szakadékokat, lehetővé téve gyermekednek és Neked is, hogy az egész tanév során és azon túl is megőrizzétek a pozitív hozzáállást. Szerencsére van néhány nagyszerű módja annak, hogy megteremtsétek ezt a kapcsolatot gyermekeiddel, és segíts nekik az egészséges gondolkodásmód elérésében, hogy a legfontosabb dolgokra összpontosíthassanak.

Ikolakezdés előtt fontos a gyermekek mentális egészséének előtérbe helyezése

 

Legyen rutinotok!

Ha a tanév során rutint alakítasz ki gyermekeiddel, az fantasztikus módja a határok és elvárások kijelölésének. A hosszú nyár után a rendszeres időbeosztásba való visszatérés segít Neked és gyermekeidnek is abban, hogy szervezettnek és felkészültnek érezzétek magatokat az új tanévben.

 

Nyitott kommunikáció fenntartása

Bátorítsd gyermekeidet, hogy gyakran beszéljenek. A házi feladat után vagy a vacsoraasztalnál gyakoroljátok, hogy megosztjátok a gondolataitokat a napotokról. A gyermekeiddel való kapcsolat segít a kötődés kialakításában, és biztonságot ad nekik, hogy megnyíljanak, amikor a legnagyobb szükségük van Rád.

 

Táplálkozzatok egészségesen!

A növekvő gyermekek számára elengedhetetlen, hogy megfelelő tápanyagokat kapjanak az egészséges test és elme fejlődéséhez. Ha az egészséges étkezést beépíted a rutinodba, akkor belülről kifelé jól fogják érezni magukat, és meglesz az az agyi erő, amire szükségük van ahhoz, hogy az iskolában boldoguljanak. Ha jól eszünk, jól érezzük magunkat, és ez otthon kezdődik!

Étkezzetek egészségesen és hagyjatok időt egymásra, a kommunikációra

 

Megbeszélni, hogy kire lehet támaszkodni

A gyermekek, különösen a későbbi iskoláskorban, nagy felelősséget viselnek, miközben próbálják kialakítani saját identitásukat. Fontos megbeszélni, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésükre az otthonon kívül. Beszélj a gyermekeidnek a családtagokról, barátokról, akiknek bizalommal megnyílhatnak.

Előétel vagy diétás fogás?

Előétel vagy diétás fogás?

Sokan csak előételként tekintenek a levesre, pedig akár egy teljes étkezést is kiválthat, ráadásul minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezenkívül egyéb jótékony hatásai is ismertek, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni:

 

  • Leveseket már a népi gyógyászatban is előszeretettel használtak, így a mai napig pl. húslevest főzünk, ha betegek vagyunk, mert táplál, erősít és könnyen emészthető. Ha felmelegednénk a téli hidegben, szintén egy forró levesre vágyunk.
  • Télen – nyáron fontos, hogy hidratáltak maradjunk, amelyhez a levesekben található folyadék hozzájárul. A nap folyamán fontos, hogy egyenletes legyen a folyadékfogyasztásunk, és a levessel erőfeszítés nélkül juthatunk megfelelő mennyiségű folyadékhoz. 
  • A leveseknek a fogyókúrában is kiemelt szerep juthat, ám a diétázók sok esetben alulértékelik a szerepét.

 

Miért lehet jól beilleszthető a leves a diétába?

 

Egy jó fogyókúrás fogásnak is teljes értékűnek kell lennie: kell bevinnünk rostot, hogy megfelelő legyen az emésztésünk, fehérjét, hogy támogassuk az izomzatunkat, vitaminokat az immunrendszerünk támogatásáért,  valamint szénhidrátot a megfelelő energiaszint érdekében. Egy jó levesben mindez megvan. 

Idealbody krumplileves diétás por

Egy finom húsleves, ha van benne tészta, zöldség és hús, felér egy teljes étkezéssel is, ami után már nem szükséges második fogás. De egy krémleves vagy éppen egy lencseleves is tökéletes választás lehet bármikor. Persze nem kell megpakolni fehér lisztből készült tésztával, hiszen ma már a levesbetétekre is nagyon sok egészséges alternatíva létezik, ami beilleszthető a fogyókúrába és még egészséges is. 

 

Ha új étkezési szokást vezetünk be az életünkbe, akkor alapvető fontosságú, hogy jóllakottak legyünk, mert így tudjuk tartani az új szokásunkat, nem fogunk elcsábulni azért, mert esetleg folyamatosan éhesek vagyunk. A másik kardinális dolog, hogy elő tudjuk készíteni, tervezni tudjuk az étkezésünket, hisz a rohanó mindennapokban nincs arra lehetőségünk, hogy minden nap komplett menüt főzzünk. Egy levest azonban akár több napra is előkészíthetünk. 

IdealBody currys zöldségleves
Ha pedig szeretnénk még több időt spórolni, és a leveseket az étkezésünk mindennapi részévé tenni, akkor az IdealBody új diétás leveseit két perc alatt is elkészíthetjük, akár a munkahelyünkön is, hiszen csak forró víz kell hozzá. Akár a hagyományosabb krumplilevest, akár az ínyenc fűszerezésű currys zöldséglevest választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy teljes értékű főétkezést tudunk kiváltani vele. A levesek az IdealBody jól bevált diétás turmixaihoz hasonlóan ugyanis komplex tápanyagmennyiséget tartalmaznak, ezért tudnak egy étkezést kiváltani és nem étrend-kiegészítőként funkcionálni. Vagyis akár ebédre, akár vacsorára kiváló választás lehet, ha fogyókúrázunk, nem kell hozzá más ételt is fogyasztani, hisz nem csak finomak, de rengeteg tápanyagot tartalmaznak, alacsony kalóriatartalmúak, rostban gazdagok, ami mind-mind elősegíti a telítettség érzetét és a hosszabb távú súlykontrollt. A diétás leveseket az egészséges életmód és a fogyás támogatása érdekében fejlesztették ki.

Nem tudod, hogyan kell tárolni a zöld leveles növényeket?

Nem tudod, hogyan kell tárolni a zöld leveles növényeket?

Ha Te is gyakran tapasztalod, hogy a spenótod, mentád és a salátáid túl gyorsan fonnyadnak miután megveszed őket, akkor  ez a praktikus tanács jól fog jönni – amennyire hasznos, annyira egyszerű is. 

zöldségek helyes tárolása

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani a zöld leveles növények tárolásakor, hogy a levelek szárazak maradjanak! A levélzöldségek mosására és tárolására a legjobb módszer, ha mosás után megszárítjuk pl egy centrifuga segítségével. Ezután bélelj ki egy edényt papírtörlővel, és tedd bele őket. A tároló kemény oldala segít megvédeni a zsenge leveleket attól, hogy összetörjenek, a papírtörlő pedig felszívja a felesleges nedvességet.

zöld levelesek tárolása

Ha pedig mást is szeretnél belőlük készíteni, mint saláta, akkor ajánlom figyelmedbe a mentás- ananászos turmixomat (https://edinaturally.com/receptek/reggeli/mentas-ananaszos-turmix/

Mi legyen a kőkemény avokádóval?

Mi legyen a kőkemény avokádóval?

Azt szoktam mondani, hogy terv nélkül és éhesen ne menjünk a boltba vásárolni☺, mert mindkét esetben túl fogjuk vásárolni magunkat, vagyis bőven lesznek olyan termékek a kosarunkban, amelyekkel nem tudjuk, hogy mikor és mit kezdjünk. 

 

Különösen igaz ez, ha avokádót szeretnénk venni. Bizonyára észrevetted már, hogy a piacon és a boltok polcain nemcsak a fekete és a zöld avokádót lehet megkülönböztetni, hanem gyakran az állaguk is más. Vagyis vannak a kőkemény avokádók, és vannak a nagyon puhák. Mindkettő jó választás lehet, amennyiben tudod, hogy mikor szeretnéd felhasználni őket, ugyanis a puha akár 1-2 nap alatt is megromolhat, míg ha keményet veszel, akkor könnyen előfordulhat, hogy másnap reggel nem tudod a pirítósodra kenni.  

Ha azonban mindenképp szeretnél venni egy avokádót mindenféle terv nélkül, akkor inkább a keményet válaszd, mert egy egyszerű trükkel könnyen és viszonylag rövid idő alatt tudsz belőle puhát csinálni. 

Tedd egy papírzacskóba egy érett banánnal együtt! Az érett banán ugyanis etiléngázt bocsájt ki, amely hipersebességgel gyorsítja az érési folyamatot.

Az etilén egy növényi hormon, amelyre gyakran úgy tekintenek, mint a növények “öregedési hormonja”, ezért tud az avokádód megpuhulni.

 

Ugyanezt megteheted csonthéjas gyümölcsökkel, például őszibarackkal, szilvával és sárgabarackkal is.

 

Még több trükkért és fortélyért kövesd be a Pinterest oldalamat itt: https://hu.pinterest.com/edinaturally/

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest