Mennyi egy adag? A titok, amiről tudnod kell!

Étkezés, BLOG

Mennyi egy adag? A titok, amiről tudnod kell!

Villámkérdés: hány adag keksz van egy csomag teljes kiőrlésű sós krékerben? Hány adag egy kis üveges gyümölcslé? Na és egy doboznyi granolaszelet?

A helyzet az, hogy nem „egy”. Egy ilyen kiszerelés gyakran két-két és fél adagot tartalmaz. 

Te ehetnél csak egyet?

Naná, simán megtehetnéd, hogy egyszerűen csak fél csomaggal eszel meg belőlük. De meg is fogod tenni?

Ne ostorozd magad, ha a válaszod „nem”! A legtöbb ember megenné az összeset, ha kibontva letennéd elé. Így vagyunk bekötve.

A túlzásba esés veszélyei

Ha túl sokat eszel egy ültő helyedben, az megterhelő a szervezeted számára. Hogy miért?

  • Mert az étkezés úgy van kitalálva, hogy adagolva jusson a szervezetbe. Ha egyszerre rengeteget eszünk, az fájdalmat, idegességet és emésztési zavarokat okoz. 
  • Mert megemelkedik tőle a vércukorszint. A hasnyálmirigynek ezért folyamatosan dolgoznia kell, hogy az általa termelt inzulin feldolgozza a túlzott mennyiségű glükózt. Ez fejfájást okozhat, emellett kábának, gyengének, ingerlékenynek érezhetjük magunkat. 
  • Mert a mellékvesénk azt hiszi, hogy baj van; ezért „felveszi a harcot”, adrenalint és kortizolt szabadít fel – ez a stresszhelyzetekben fellépő általános reakció.
  • Mert amikor a vércukorszint végül lezuhan, ismért sóvárogni kezdünk az étel – különösen valamilyen szénhidrát vagy édesség – után. Kutatások szerint az immunrendszer működését a fogyasztás után még legalább öt órán át befolyásolják az egyszerű szénhidrátok.

5 jó tipp, hogy legyőzzük a kisördögöt

  • Ne rendelj olyan sokat! Válassz egy könnyű salátát, levest vagy előételt; ezek általában kisebb adagok, mint a főételek.
  • Válassz magas rosttartalmú ételeket! Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, a bab és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezek laktatók és sok-sok energiát adnak. 
  • Rágd meg jól a falatot! Ezzel megkíméled az emésztőrendszeredet, valamint időt adsz az agyadnak, hogy észlelje, ha már eleget ettél. 
  • Igyál sok vizet! Gyakran összekeverjük az éhséget a szomjúsággal. 
  • Vigyél saját nasit! Pakolj magadnak kis dobozkákba répát, forró levegővel pattogatott kukoricát, dióféléket, magvakat.

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

 

ÚTON AZ EGÉSZSÉG FELÉ!

Kíváncsi vagy, hogy hasonlóan egyszerű változtatásokkal (mint például, hogy jól megrágod a falatot) mekkorát léphetsz előre az egészséges élet felé? El kellene a segítség az egészséges ételek főzéséhez? Lépj velem kapcsolatba! Jelentkezz az első, ingyenes tanácsadásra még ma –– vagy oszd meg a lehetőséget egy kedves ismerősöddel!

 

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest

Share This