Gyomorsav! Így teszteld 4 lépésben!

BLOG, Étkezés, Test

Mostanában egyre többször derül ki az ügyfeleimnél, hogy étkezés után úgy érzik, mintha felszökne a gyomorsav a szervezetükben. Mivel hosszútávon elég sok kellemetlenséget és fájdalmat tud okozni a túl sok sav, de a kevés sem kellemes, ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni vele.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a gyomorsav problémákkal?

Hoztam egy otthon elvégezhető tesztet, ami segít megállapítani, hogy van-e gond. Természetesen ez nem egy orvosi értelemben vett diagnosztikai teszt, de arra jó, hogy kiderítsük, szükséges-e szakemberhez fordulni.

A tesztelés rendkívül egyszerű és alig kell hozzá valami: ha a szódabikarbónát a vízhez adjuk, akkor kémiai reakció kezdődik. Ha ezt a keveréket megiszod, akkor a gyomorban a sósavval keveredik és gáz keletkezik, amely böfögést okoz. Attól függően, hogy mennyit és milyen gyakran böfögsz, dől el, hogy mennyi sav található a szervezetedben. Ha túl sok gáz képződik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ezenkívül még számos tünetegyüttes jelzi, ha gyomorsav problémákkal küzdesz.

A magas gyomorsav fájdalmas, égető érzéssel társul.

A gyomorsav tesztelés lépései

  1. Keverj el 1/4 teáskanál szódabikarbónát 2,5 dl hideg vízzel!
  2. Reggel ezt idd meg először – még mielőtt bármit ennél vagy innál!
  3. Nézd meg, hogy mikor böfögsz először és az mennyi ideig tart, illetve hogy egymás után hányszor!
  4. Végezd el ezt a tesztet háromszor egy hét alatt, hogy kapj egy átlagos értéket!

Milyen eredménnyel járhat a gyomorsav tesztelés?

Ha pont megfelelő mennyiségű rejlik a szervezetedben, akkor valószínűleg 2-3 percen belül böfögni fogsz párat. Ha ennél hamarabb és többet böfögsz, akkor nagy valószínűséggel túl sok, ha kevesebbet vagy tovább tart a folyamat, akkor pedig túl kevés a gyomorsav a szervezetedben. A tesztet nem szabad túl gyakran megismételni, mert hosszútávon a szódabikarbóna még jobban csökkentheti az sav előfordulását, így jobb, ha ritkán próbálod ki! Valamint, ha bármi diszkomfort érzeted van és úgy gondolod, hogy az a gyomorsavval függ össze, akkor ne késlekedj, irány a szakorvos!

Diszkomfort érzet esetén érdemes orvoshoz fordulni magas, illetve alacsony gyomorsav problémák esetén.

Ha pedig szívesen szabályoznád étkezéssel ezeket a problémákat, akkor nézz körül a blogbejegyzéseim között, hiszen összeszedtem pár példát arra, milyen ételeket érdemes nassolnod!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.