Kevés vagy sok a gyomorsavad?

BLOG, Étkezés

Mostanában egyre többször derül ki az ügyfeleimnél, hogy étkezés után úgy érzik, mintha marná a sav a gyomrukat. Mivel hosszútávon elég sok kellemetlenséget, fájdalmat tud okozni a túl sok sav, de a kevés sem kellemes, ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni vele.

De mikor forduljunk orvoshoz?

Hoztam egy otthon elvégezhető tesztet, ami segít megállapítani, hogy van-e gond. Természetesen ez nem egy orvosi értelemben vett  diagnosztikai teszt, de arra jó, hogy  kiderítsük kell -e szakemberhez fordulni. A tesztelés rendkívül egyszerű és alig kell hozzá valami: ha a szódabikarbónát a vízhez adjuk, akkor kémiai reakció alakul ki. Ha ezt a keveréket megiszod, akkor a gyomorban a sósavval keveredik és gáz keletkezik. Ez a gáz böfögést okoz. Attól függően, hogy mennyit és milyen gyakran böfögsz utána jelzés értékű, hogy mennyire vagy savas. A pontos mennyiségek kommentben olvashatók. Természetesen ha nincs túl nagy gond, akkor vannak módszerek, ételek, italok, amelyekkel tudunk a helyzetünkön változtatni.

A teszt kipróbálásának lépései:
1| Keverj el 1/4 teáskanál szódabikarbónát 2,5 dl hideg vízzel.
2| Reggel ezt idd meg először – még mielőtt bármit ennél vagy innál.
3| Nézd meg, hogy mikor böfögsz először és az mennyi ideig tart, illetve hogy egymás után hányszor.
4| Végezd el ezt a tesztet háromszor egy hét alatt, hogy kapj egy átlagot.

Eredmény:
Ha elegendő gyomorsavad van, akkor valószínűleg 2-3 percen belül böfögni fogsz párat. Ha ennél hamarabb és többet böfögsz, akkor nagy valószínűséggel túl sok a gyomorsavad. Ha kevesebbet, vagy tovább tart, akkor túl kevés a gyomorsavad. A tesztet nem szabad túl gyakran megismételni, mert hosszútávon és túl gyakran használva a szódabikarbóna csökkenti a gyomorsavat. Valamint ha bármi diszkomfortérzeted van és úgy gondolod, hogy az a gyomorsavval függ össze, akkor ne késlekedj, és irány a szakorvos.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest

Share This