Mítoszok az anyagcserénkről

Mítoszok az anyagcserénkről

Az anyagcsere azt gondolom egy olyan fogalom, amely időről időre felbukkan az életünkben. Van aki nem szeret róla beszélni, mert túl intim területnek tartja és van aki nagyon kíváncsi. Mivel bélrendszer specialista is vagyok és a holisztikus látásmódomhoz hozzátartozik, hogy erről is beszéljünk, ezért most olyan mitoszokat fogok boncolgatni,  amelyek révén felfedezzük az igazságokat, és megértjük, hogy a tudomány valójában mit mond nekünk az anyagcseréről.

 

Mítosz 1: Az éjszakai evés lassítja az anyagcserét

 

Az egyik legelterjedtebb mítosz szerint az éjszakai evés lassítja az anyagcserét, ami súlygyarapodáshoz vezet. Azonban az igazság árnyaltabb. A test anyagcsere folyamatai nem kapcsolódnak ki egy bizonyos óránál. A kalóriák ugyanúgy metabolizálódnak, függetlenül attól, hogy mikor fogyasztják őket.

A probléma az, hogy az éjszakai evés gyakran magas kalória- és zsírtartalmú ételeket foglal magában, és hajlamosak vagyunk túlenni magunkat (szia, éjféli pizza) éjjel. Továbbá, egy egész napos evés után, az esti még több kalória aztán éjszaka raktározáshoz vezet, mivel egész nap ettél, így ezt a test aztán zsírként tárolja el.

Volt egy időszak az életemben, amikor én is rendszeresen bűnöztem – és itt jön be a holisztikus látásmód….sok meló, stressz, kevés alvás persze hogy kellett az energia csokoládé, kekszek és egyéb „ütős” ételek formájában. Nem gyakran éjfél környékén…

Tipp:

Azt tapasztaltam, hogy ha éjszaka zsírokat és fehérjéket eszem, mint például dióféléket, tojást (rántott vagy főtt), talán egy kis sajtot, hajlamos vagyok jóllakottnak érezni magam. Őszintén szólva, nem tudok jól aludni, ha éhes vagyok. DE! hogy mennyit és mi a legjobb megoldás, ezzel kapcsolatban nézd meg a korábbi írásaimat, vagy dobj egy üzenetet és segítek!

 

Mítosz 2: Bizonyos ételek drasztikusan fokozhatják az anyagcserét

 

következő mítosz: az a hit, hogy bizonyos “szuperételek” vagy kiegészítők jelentősen fokozhatják az anyagcserét. Igaz, hogy olyan ételek, mint a zöld tea, a koffein, és a csípős ételek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek növelhetik az anyagcsere sebességét. Például a zöld tea katechinek és a chili paprikák kapszaicinje termogén hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ideiglenesen növelik az energiafelhasználást.

Azonban ezeknek az ételeknek az összességében vett anyagcserére gyakorolt hatása viszonylag szerény. Részei lehetnek egy egészséges étrendnek, de nem varázslatos megoldások a súlyvesztésre vagy az anyagcsere egészségére. Egy kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás sokkal hatékonyabbak az egészséges anyagcserének fenntartásában.

 

anyagcsere

 

Mítosz 3: Karcsú testalkat egyenlő gyors anyagcsere

 

Íme egy mítosz, amit komolyan cáfolni kell: A vékonyabb embereknek gyorsabb az anyagcseréjük. Az igazság árnyaltabb. A lényeg az izomtömegben van, nem csak a test méretében. Az izomszövet több kalóriát éget nyugalmi állapotban, így egy több izomtömeget birtokló személynek magasabb lehet az anyagcseréje, függetlenül az összességében vett testmérettől. Ez olyan, mint egy hatékonyabb motor a kocsidban – a gépezet a motorháztető alatt számít, nem a motorháztető festése.

Tehát amikor azon gondolkozol, hogy építeni kellene egy kis izmot, vagy hogy mozogni kellene akkor jusson eszedbe mindig az anyagcseréd is, amelyre jótékony hatással van a mozgás. Na meg persze ki ne szeretne álmában fogyni, mert annyi az izma.

4 tipp, hogy gördülékenyen induljon az új tanév!

4 tipp, hogy gördülékenyen induljon az új tanév!

A nyár végéhez közeledve mind a szülők, mind a gyerekek gyakran szoronganak. Akár a gyermeked az oktatás utolsó éveiben halad, akár csak most kezdi, a mentális egészség előtérbe helyezése segíteni fog neki, hogy sikeres legyen az osztályteremben és azon kívül is.  

A mentális egészség tudatosságának gyakorlása segít áthidalni a kommunikációban mutatkozó szakadékokat, lehetővé téve gyermekednek és Neked is, hogy az egész tanév során és azon túl is megőrizzétek a pozitív hozzáállást. Szerencsére van néhány nagyszerű módja annak, hogy megteremtsétek ezt a kapcsolatot gyermekeiddel, és segíts nekik az egészséges gondolkodásmód elérésében, hogy a legfontosabb dolgokra összpontosíthassanak.

Ikolakezdés előtt fontos a gyermekek mentális egészséének előtérbe helyezése

 

Legyen rutinotok!

Ha a tanév során rutint alakítasz ki gyermekeiddel, az fantasztikus módja a határok és elvárások kijelölésének. A hosszú nyár után a rendszeres időbeosztásba való visszatérés segít Neked és gyermekeidnek is abban, hogy szervezettnek és felkészültnek érezzétek magatokat az új tanévben.

 

Nyitott kommunikáció fenntartása

Bátorítsd gyermekeidet, hogy gyakran beszéljenek. A házi feladat után vagy a vacsoraasztalnál gyakoroljátok, hogy megosztjátok a gondolataitokat a napotokról. A gyermekeiddel való kapcsolat segít a kötődés kialakításában, és biztonságot ad nekik, hogy megnyíljanak, amikor a legnagyobb szükségük van Rád.

 

Táplálkozzatok egészségesen!

A növekvő gyermekek számára elengedhetetlen, hogy megfelelő tápanyagokat kapjanak az egészséges test és elme fejlődéséhez. Ha az egészséges étkezést beépíted a rutinodba, akkor belülről kifelé jól fogják érezni magukat, és meglesz az az agyi erő, amire szükségük van ahhoz, hogy az iskolában boldoguljanak. Ha jól eszünk, jól érezzük magunkat, és ez otthon kezdődik!

Étkezzetek egészségesen és hagyjatok időt egymásra, a kommunikációra

 

Megbeszélni, hogy kire lehet támaszkodni

A gyermekek, különösen a későbbi iskoláskorban, nagy felelősséget viselnek, miközben próbálják kialakítani saját identitásukat. Fontos megbeszélni, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésükre az otthonon kívül. Beszélj a gyermekeidnek a családtagokról, barátokról, akiknek bizalommal megnyílhatnak.

Erős immunrendszer az új tanévben!

Erős immunrendszer az új tanévben!

Az erős és támogató immunrendszer kulcsfontosságú ahhoz, hogy gyermeked egészséges és boldog maradjon az új tanév során. A jó immunrendszer segít megelőzni a betegségeket, és a legjobb védelmet nyújtja a szervezetüknek, amikor rengeteg új gyerekkel találkoznak naponta az iskolában.

 

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú az immunitás támogatásában. A gyümölcsök és zöldségek beépítése és a feldolgozott élelmiszerek korlátozása elősegíti a szervezet természetes képességét a betegségek és fertőzések elleni küzdelemre, mielőtt azok egyáltalán elkezdődnének. Beszéld meg gyermekeiddel a különböző táplálékkategóriák megfelelő mennyiségének kiegyensúlyozását, amelyek jótékony hatással lehetnek a testre és az elmére. Emellett kulcsfontosságú lesz bizonyos, az immunrendszert támogató vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például C- és D-vitaminnal teli élelmiszerek előtérbe helyezése!

Az egészséges immunrendszer elengedhetetlen eszköze a napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás

A hatékony alvásmennyiség egy másik kulcsfontosságú tényező az immunrendszer támogatásában. Az alvásigény gyermekenként eltérő lehet. Az egészséges alvás elősegíthető azzal, hogy korlátozod a gyermeked képernyőhöz való hozzáférését. Javaslom, hogy lefekvés előtt legalább egy órával tedd el az elektronikus eszközöket, hogy a gyermek szeme és elméje pihenhessen és lenyugodhasson, mielőtt elalszik. A képernyők által kibocsátott kék fény idővel gátolhatja a melatonin termelődését, ami megnehezíti az elalvást és a mély alvás fenntartását.

 

A stresszkezelés az immunrendszer támogatásának egy másik összetevője, amely elengedhetetlen az egész tanév során és azon túl is. Ha a szervezeted stresszes, akkor hajlamosabbá válhatsz a fertőzésekre. Családként kiemelten kell kezelnetek, hogy időt szánjatok a közös tevékenységekre, amelyeket együtt élveztek. Teremts biztonságos és nyitott teret gyermekeid számára, bátorítva őket, hogy beszéljenek az esetleges aggasztó dolgaikról!

Végül, de nem utolsósorban a megfelelő higiénia kulcsfontosságú tényező gyermeked immunitásának megerősítésében. Beszélj gyermekeiddel az általános tisztasági gyakorlatokról, például a kézmosásról. Győződj meg róla, hogy megfelelően zuhanyoznak vagy fürdenek, és naponta kétszer fogat mosnak. Folyamatosan járjatok el a szűrővizsgálatokra, és alakítsatok ki egy egészségügyi rutint.

 

Mindez segíti a gyermekeid immunrendszerének megfelelő állapotát és a kevesebb betegszabadságot is☺

 

Az önismeret jelentősége

Az önismeret jelentősége

Nincs két egyforma test, ami rendkívül frusztráló lehet, amikor a megfelelő wellness-tervről van szó, hisz mindenki azt várja, hogy rá szabott megoldásról fog olvasni.

 

Bár alapvető anatómiánk hasonló, testünknek számos bonyolultabb aspektusa van, amelyek teljesen egyediek. A bélben lévő baktériumoktól a szüleinktől kapott génekig mind befolyásolja, hogy az embernek más-más szükségletei vannak az egészséggel és a jóléttel kapcsolatban.

Holisztikus egészség coach-ként több mint 100 különböző táplálkozási elméletet tanulmányoztam, hogy minden ügyfelem egyedi igényeit kielégíthessem. Azon is dolgozom az ügyfelekkel, hogy túllépjenek az étrenden, és segítsek nekik gyakorlatias és hatékony életmódbeli változtatások kialakításában, amelyek megfelelnek az igényeiknek. Például megértem, hogy a kocogás nem mindenkinek való – és a jóga sem. Megértem, hogy az edzőtermi tagság néhány ember számára nagyszerű lehet, de másoknak csak pénzkidobás.

Alapvetően szeretném, ha megértené mindenki, hogy nincs egyetlen „helyes” módja az egészségnek. Ami a barátod számára egészséges – például a fehérje diéta és egy 15 km futás minden reggel –, nem biztos, hogy ez a fajta wellness rutin az, amely a legjobban működik Neked is. 

Szóval ismerd meg önmagad, és vedd figyelembe a Te tested jelzéseit. Ha pedig segítségre van szükséged, akkor ne hezitálj, jelentkezz be a 30 perces ingyenes konzultációmra itt

Az vagy, amit megeszel!

Az vagy, amit megeszel!

A nyugati társadalmunk nem támogatja az egészséges életmód normáit. 

 

Mire gondolok?

 

  • Arra tanítanak bennünket, hogy értékeljük az „elfoglaltságot”, mintha becsületjel lenne, ha kiégünk. 
  • Arra sem ösztönöznek minket, hogy megfelelő szabadságot szánjunk arra, hogy megfelelően pihentessük testünket és elménket.
  • Ígéretet kapunk, hogy tabletták formájában találunk megoldást testsúlyunk kezelésére, de ezek ritkán működnek. És ha mégis, akkor nem fenntarthatóak, és számos mellékhatással járnak.
  • Amikor belépünk egy boltba, több száz termék áraszt el bennünket – a cukorral teli gabonaféléktől a méreganyagokkal teli tisztítószerekig – mindazokkal, amelyeket nem szabad a testünkbe vagy annak közelébe engednünk.
  • A hamburger és a krumpli olcsóbb, és látszólag könnyebben beszerezhető, de senki nem mondja el, hogy sokkal egyszerűbb megtanulni, hogyan készítsünk egészségesebb, növényi alapú ételeket, mint azt az emberek gondolják.

 

Ez csak néhány példa arra, hogy társadalmunk alulmarad az egészség megbecsülésében – de biztos vagyok benne, hogy sok más hasonló dolog eszedbe jut Neked is.

Ha az vagy, amit megeszel, akkor az lehetsz, amit választasz.

Az egyik célom a munkám során, hogy segítsek megérteni azt az alapvető igazságot, hogy amint úgy döntesz, hogy a tányérodra teszel valamit az közvetlenül befolyásolja fizikai egészségedet, energiáidat és hangulatodat.

Amikor olyan élelmiszereket viszel be a szervezetedbe, amelyek nem táplálják és nem szolgálják a biológiai szükségleteidet, akkor negatív irányba beleavatkozol az egészségcéljaid elérésébe.  

Idegen fogalomnak tűnhet, de rengeteg bizonyíték van arra, hogy a tányérra tett étel megváltoztatása szó szerint megváltoztathatja az életed. 

Szóval megéri kialakítani egy kiegyensúlyozott étrendet  és azt hosszútávon fenntartani, amely boldoggá és egészségessé teszi az életed!

 

Az vagy, amit megeszel!

Így spórolj a főzésen! Megosztok 4 fontos szempontot!

Elfoglalt menedzserként, vállalkozóként, a teendői között zsonglőrködő édesanyaként bizonyára Te is sokszor szembesülsz azzal, hogy jó lenne valami egészségeset, ugyanakkor finomat készíteni, de MIKOR?

Mivel azonban sürget az idő és nincs mód tovább tanakodni, megfőzöd a jól bevált és unalomig ismételt valamelyik receptedet. Ha minden hozzávalót megtalálsz otthon, akkor halleluja, ha pedig nem, akkor önostorozásba kezdesz, hogy miért nem jutott hamarabb eszedbe a bevásárlás, mert ott mentél el a bolt mellett.

Ismerős a helyzet?

Most olyan megoldást kínálok Neked, amely akár egész életedre hatással lehet! Persze most mondhatod, hogy ezek túl nagy szavak, vagy túl költői módon fogalmaztam, de hidd el, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, akkor sokkal jobb egészségnek örvendhetsz. Ha pedig a finom fogásokat gyorsabban előállítod mint eddig, akkor marad időd magadra is! Ugye, hogy ez a két tényező már elegendő ahhoz, hogy megváltoztasd az életed?

Így spórolj az időddel! Készítsd elő az alapanyagokat!

Így spórolj!

Ha jól csinálod az ételek előkészítésével rengeteg időt, pénzt és kidobandó ételt spórolhatsz meg, valamint az egészségedre is jó hatással lesz.

IDŐ

Vacsorakészítés és mosogatás után, tényleg mindent ki akarsz tenni ismét az asztalra és nekiállni ebédet készíteni másnapra? Szerintem nem. Tehát az étel előkészítés egyik fő előnye, hogy sok konyhakész ételed van, amelyből már gyerekjáték a főzés.

ÉTELEK KIDOBÁSA

Az ételek előkészítése segít csökkenteni a pazarlást! Amikor összeállítod a heti adagokat, pontosan tudod, hogy mennyit kell elkészíteni, mire lesz szükséged. Így búcsút inthetsz a hűtőszekrény hátuljában felejtett hozzávalóknak vagy maradékoknak. Itt találhatsz még több ötletet!

PÉNZ

Az étel előkészítés lehetővé teszi, hogy pénzt takaríts meg azáltal, hogy nagyobb mennyiségben vásárolsz és akár lefagyasztod későbbi felhasználásra.

Spórolj időt az akciós termékekkel! Hiszen ezekből mindig be tudsz tárazni, hogy legyen otthon egyrészt egy alapkészleted, másrészt, ha jó áron van és eláll, akkor így is megtakaríthatsz egy kis időt. Olyan alapvető alapanyagok, mint az olívaolaj, fűszerek, tészták, fagyasztott zöldségek, gyümölcsök sokáig elállnak megfelelő tárolással.

Így spórolj: leárazásokkor tárazz be tartós élelmiszerekből!
EGÉSZSÉG

Végül, ellentétben a feldolgozott ételekkel, ez a módszer teljes kontrollt biztosít afelett, hogy mi kerül a tányérodra! Tökéletes azok számára, akik  egészségesebben szeretnének élni, és elérni az életmódváltáshoz fűzött céljaikat.

Ugye milyen jól hangzik? Ha Te is szeretnél elmerülni és most kicsit több időt szánni a tanulásra, hogy utána heti szinten spórolj a főzésre szánt idődön, valamint azt esetleg inkább a családra, magadra, vagy valamilyen hobbira fordítsd, akkor jó hírem van, hiszen egy ingyenes, 5 napos kihívásra szeretnélek meginvitálni, hogy elsajátítsd az ehhez szükséges alapokat! Találkozunk?

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.