Piknik a szabadban

Piknik a szabadban

 Piknik a szabadban

 

A piknik nagyszerű módja annak, hogy kimozduljunk a szabadba és élvezzük a napsütést. A szabadtéri piknikek számos – bizonyítékokon alapuló – egészségügyi előnnyel jár, mégis manapság ritkábban szánjuk rá magunkat. Így most ezen szeretnék változtatni és körbejárni az előnyeit, hogy kedvet kapj hozzá.

Magyarországon és Európa sok országában a május elseje az az időpont, amikor a tavaszt, az újjászületést „ünnepeljük” és talán minden évben ez az első alkalom a piknikre aztán szeptember vége, néha október eleje jelenti a szezon zárását.

Ha az alábbi, egyszerű tippeket követed, az idei piknik szezonból kihozhatod a legtöbbet!

Minőségi idő a szeretteiddel

A piknik lehetőséget ad arra, hogy összejöjj a legközelebbi rokonaiddal, barátaiddal és szeretteiddel. Ahogy a világ kilábal az elszakadás időszakából, ráeszmélünk, hogy soha nem volt még ilyen fontos teret teremteni a társadalmi kapcsolatoknak, mint most.

Legyen szó ünnepi összejövetelről, születésnapi ünneplésről vagy egyszerűen csak baráti összejövetelről, a piknik nagyszerű lehetőség az emberek összehozására. Az emberek, akikkel körül veszed magad, és megosztod az élményeket ugyanolyan fontosak az egészséged szempontjából, mint az elfogyasztott ételek. Egészségsherpaként ezt nevezem elsődleges tápláléknak. Ha az elsődleges tápanyag szükségleteink teljesülnek, egészségesebben, boldogabban élhetünk.

Előkészületek

A pikniknek nem kell bonyolult terítéssel járnia, és nem kell túlzásba esni az előkészületeket tekintve sem. Készíts egy egészséges, rostban gazdag, teljes értékű élelmiszerekből álló tálat. Egyszerűen előre vágd fel a gyümölcsöket és zöldségeket, és tedd az egészet egy vágódeszkára, pakolj mellé néhány bagettet és kenceficét voila kész is van. Az alapanyagok kiválasztásakor vedd fontolóra a szezonálisan elérhető élelmiszerek listáját.

Bőrvédelem

Hosszú ideig a napon lenni óvatossággal is jár. Ne felejts el kalapot viselni, és óránként kend be magadat fényvédő krémmel, ha huzamosabb ideig a napon tartózkodsz. Vannak, akiket a rovarok zavarnak, vagy nem szeretik a csípésüket, ezért ne felejts el rovarriasztót becsomagolni, vagy készítsd el a saját természetes, illóolajokból álló rovarrisztódat: például eukaliptusz, szegfűszeg, borsmenta vagy citronella segítségével.

Egyedül?

Noha számos előnnyel jár a szeretteiddel való piknikezés, ugyanez elmondható az egyedül töltött időről is. Tarts egy plédet és egy párnát az autó hátuljában, hogy bármikor megállhass akár egy parknál, erdő szélén egy pár meditatív, ellazulós pillanatra. Esetleg van 10 plusz perced a következő találkozód előtt? Cseréld le az esztelen közösségi oldalak görgetést a szabadban a madarak és a fűszálak megfigyelésére

A piknik ellenőrző listája

Természetesen inspirálódhatsz a Pinterestről, hogy mi a legmenőbb takaró és kosár, hogy élvezd a piknik előnyeit, de csak simán foghatsz egy nagyobb táskát, amelybe bele dobod a következő tárgyakat, és már mehet is!

  • Nagy vágódeszka
  • Éles kés
  • Só, bors
  • Extra szűz olívaolaj
  • Tányérok és evőeszközök
  • Vizesüveg/kulacs

Végül ne felejts el felelősségteljesen piknikezni: Vidd magaddal a szemetet, és dobd ki a megfelelő módon.

Jó piknikezést!

Ha még több segítségre van szükséged, akkor gyere a zárt FB csoportba, és segítünk!

Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek aludni vagy nincs rá idejük? 

Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek aludni vagy nincs rá idejük? 

Március második teljes hetének péntekje az alvás világnapja. Nézzük meg miért annyira fontos az alvás, hogy még világnapja is van.

A megfelelő mennyiségű  és minőségi alvás megvalósítása elengedhetetlen az optimális egészséghez és a jóléthez. Ha enerváltnak érzed magad, nehezen tudsz összpontosítani, esetleg ingerlékeny vagy minden ok nélkül, érdemes megvizsgálni alvási szokásaidat. Rohanó világunkban sokan lemondanak az alvásról, és túlfeszítik magukat, hogy az alvástól elvett időt munkára és egyéb feladatokra használják.

De mi lenne, ha minden reggel, amikor felébredsz felfrissültnek, energiabombának éreznéd magad és izgatottan várnád az aznapot? Jól hangzik, ugye?

Nagyon sok kritikus tevékenység alvási állapotban tud megtörténni, akkor van lehetőség arra, hogy dolgozzon:

 • A belső szervek pihennek és helyreállnak. Az izomnövekedés, és a fehérjeszintézis elsősorban alvás közben következik be.
 • Hormonok szabadulnak fel, amelyek segítenek szabályozni az étvágyat, a stresszt, a növekedést, az anyagcserét és más testi funkciókat.
 • A memória ilyenkor rögzíti az emlékeket, ami elengedhetetlen az új információk elsajátításához.

Az alvás és az egészség közötti közvetlen kapcsolat elkerülhetetlenül hozzájárul az életminőség javításához. A minőségi alvás előnyei a következők:

 • Fokozott energia a jó életmódválasztáshoz (főzés, testmozgás, öngondoskodás, stb.)
 • Erősebb immunrendszer
 • Fokozott éberség, fókusz és kreativitás
 • Jobb hangulat a szorongás, ingerlékenység és a mentális kimerültség csökkentésével
 • Fokozott libidó (nemi vágy)

Az alvás és az egészség kapcsolatában sok tényező játszik szerepet. Bár tudományosan nehezebb bizonyítani, hogy a minőségi alvás javítja az egészséget, az alváshiány negatív hatásait szélesebb körben dokumentálják:

 • Hízás
 • Növekszik a krónikus betegségek kockázata
 • Gyakrabban előfordul baleset és sérülés
 • Az agyi tevékenységek lassulnak
 • Fokozódik a  szorongás

Az, hogy kinek pontosan mennyi alvásra van szüksége, az egyénenként változik, de egy átlagos felnőtt alvásigénye 7 -9 óra között van. De nemcsak az a kulcs, hogy hány órát alszol, hanem az is, hogy mikor fekszel le és mikor ébredsz.

Neked melyik időpont jön be leginkább a lefekvéshez?

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Kik keresnek meg? Kinek van szüksége egészségsherpára? 1.rész

Kik keresnek meg? Kinek van szüksége egészségsherpára? 1.rész

Korábban már beszámoltam róla, hogy pontosan mivel is foglalkozom, itt olvashatsz róla bővebben!

Most nézzük meg, kik szoktak általában megkeresni és milyen konkrét problémákkal kereshetsz meg!

Negyvenes éveidben járó vállalkozó anyuka vagy, aki kudarcosnak,  sikertelennek éli meg magát mostanában mind a munkában, mind a magánéletben és már az egészséged is elkezdett romlani. Egyre fáradtabb és kimerültebb vagy, a munkateljesítményed is folyamatosan romlik, egyre gyakrabban előfordul a határidők be nem tartása, késések, nehezen köteleződsz el. Mindez együtt jár a motiváció elvesztésével, energiahiánnyal. A problémáid abban is megnyilvánulnak, hogy sokszor érzed azt, hogy a világ összefogott ellened, vagy szimplán nincs senki aki megértene. Nem érted mikor mentek így tönkre a dolgok, hisz régen olyan könnyedén nyújtottál csúcsteljesítményt, bármelyik fronton.

Ha ez a helyzet gyere és megvizsgáljuk az életed 12 fő területét és az egészre kiterjedő energia-analízist végzünk, amellyel feltárjuk, hogy mi az, ami jelenleg negatívan befolyásolja a teljesítményedet.

Személyreszabott, a saját időbeosztásodhoz tökéletesen illeszkedő energia-tervrajzot készítünk, hogy melyik területedet kezeljük, milyen sorrendben és milyen eszközökkel.

Ezek nemcsak hangzatos ígéretek, hanem konkrét lépések, amelyeket megteszünk együtt annak érdekében, hogy megszűnjön a problémád és elérd a vágyott eredményedet. 

Szeretnél megújulni? Szeretnéd végre tényleg elérni az egészség céljaidat? Ehhez nincs más teendőd, mint az alábbi naptárban foglalni egy ingyenes, 30 perces konzultációt, hogy átéld az élményét annak, milyen az, amikor valaki Rád fókuszál, a Te problémáiddal foglalkozik és együtt összeállítsuk a Te útitervedet.

Azután még mindig eldöntheted, hogy elindulsz-e az úton az Egészsgésherpával, de azt tudnod kell az utat Neked kell megtenni.

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

5 tipp az energiaszinted növeléséhez

5 tipp az energiaszinted növeléséhez

Az elmúlt 2 évben megtanultuk, hogy mennyire fontos az egészségünk, fontos a jó immunrendszer, a prevenció, és még sorolhatnánk azokat a dolgokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy kicsattanó formában legyünk. De mi az, amit most a jelenben, ebben a pillanatban tudunk tenni annak érdekében, hogy az energiaszintünk is nőjön.

Ehhez hoztam néhány tippet.

EXTRA TIPPEK AZ ENERGIÁD NÖVELÉSÉHEZ 

 • EGY HÉTEN EGYSZER legyen egy napod, ami csak a pihenésről és a kikapcsolódásról szól. Ha akarod, aludj egész nap, olvass, menj termálfürdőbe, masszázsra, főzz valami egyszerű, könnyű ételt. Minden a személyiségedtől függ. Az egyetlen szabály, hogy pihenj és töltődj ezen a napon.
 • VADÁSSZ A MINŐSÉGI ÉTELRE! Am ikor csak teheted, válaszd a minőségi élelmiszereket; organikus, háztáji, fenntartható, méltányos kereskedelemből származó termékeket. Ha ezeket választod, több energiát nyerhetsz, és a környezetedet is kíméled.

 • AZ ÉTKEZÉS LEGYEN SZERTARTÁS! Ülj le, gyújts meg néhány gyertyát, lélegezz. Két falat között tedd a villát a tányérra. Ha lassítasz és csodálatos élményként éled meg az étkezést, jobban működik majd az emésztésed és boldogabb is leszel. Elégedettséggel tölt el ez az érzés, a testsúlyod pedig magától egyensúlyba kerül.
 • REGGELI RITUÁLÉ. Ébredés után adj egy kis időt magadnak, lélegezz, meditálj, jógázz, táncolj, olvass híreket, reggelizz – meglásd, egyből jó hangulatban indul majd a nap! Semmi elvárás: csupán szánj időt arra, hogy olyan dolgokat csinálj, ami boldoggá tesz. Kezdj el kísérletezni néhány hasonló tevékenységgel!
 • BESZÉLGESS MAGADRÓL! Fontos, hogy legyen, aki támogat, legyen az egy Egészség coach, egy terapeuta, vagy egyszerűen egy barát. Ütemezz be legalább kéthetente egy-egy alkalmat, mikor beszélhetsz magadról és érzelmeidről egy elfogulatlan személlyel, valakivel, aki odafigyel rád.
Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Fogyni szeretnél…

Fogyni szeretnél…

Amikor életmódot váltunk vagy fogyni szeretnénk sok mindennel kalkulálunk és sok mindent megfogadunk: egészségesebben, rendszeresebben étkezünk, több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, na jó elkezdünk valamit mozogni is, befejezzük a nassolást, nem eszünk ha idegesek vagyunk, csökkentjük az adagokat és még lehetne sorolni, hogy mennyi minden villan be az agyunkba, amit itt – ott hallottunk, olvastunk, természetesen leginkább az interneten. Van azonban egy tevékenység, amelyet sorra elfelejtenek az életmódváltók, fogyni akarók holott rendkívül egyszerű, könnyű beszerezni és számtalan egészségre gyakorolt hatása van.… ez pedig az ivás, azon belül is a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás.

Ezzel a problémával többször is szembesültem már legutoljára az elmúlt héten 2 ügyfelemnél, amikor is megkaptam az étkezési naplójukat és láttam, hogy nagyjából 5 -6 dl vizet fogyasztanak…na nem 1-1 ivás alkalmával, hanem egész nap. De évekkel ezelőtt jómagam is átéltem milyen érzés, amikor nem ittam elegendő vizet és iszonyatosan lelassult az anyagcserém.  Orvostól orvosig jártam az okokat keresve, hogy mi történhetett, mígnem véletlenül egy konzultáción kiderült, hogy nem iszom elég folyadékot…. persze azt gondoltam, hogy milyen szuper, mert ha ennyi a gond, ezen villámgyorsan tudok majd változtatni…nos a gyakorlatban ez nem ment ilyen egyszerűen és zökkenőmentesen, mert ha megszokod hogy nem iszol, akkor nehéz rászokni az ivásra. Ez ugyanúgy egy új szokás bevezetését jelenti, mintha azt mondanám, hogy eddig nem ettem a brokkolit, mert nem szerettem, nem hiányzott, de holnaptól enni fogom, mert azt mondták, hogy az jó lesz nekem. Ez mehet egyszerűen, mert agyban eldöntöd és szokássá válik nálad, de lehet gyötrő is, mert folyamatosan elfelejted, nem érzed hiányát és jó esetben este otthon eszedbe jut, hogy ma még alig ittál.

Azt gondoljuk, hogy ha fogyni szeretnénk elég átgondolni, megváltoztatni az étkezésünket és hamarosan látni fogjuk az eredményt. Természetesen rosszul esik, hogy a kedvenc (általában) hízlaló és egészségtelen ételeinket el kell hagyni és esetleg olyanokat kell enni, amelyeket nem szeretünk, esetleg inkább nem eszünk egy ideig csak fogyjunk. Mert azt látjuk, hogy ha nem eszünk annyit, akkor olvadnak azok a kilók, legalábbis egy ideig…

Bedobunk napi szinten néhány kávét, mert azt érezzük, hogy fogy az energiánk, kevésbé vagyunk aktívak és ha eszünkbe jut akkor iszunk 1-1 pohár vizet, na meg persze valami ízes folyadékot is, hisz jól esik valamilyen ízt érezni a szánkban és a gyomrunkat valamivel megtölteni. Mivel a víznek se íze, se bűze, ezért jobb az az ízes, színes valami, mint az üres gyomor. Mivel nem eszünk semmi “károsat”, az a kis kalória, ami az ízesített vízben van az olyan sok problémát nem okozhat, nyugtatjuk meg magunkat.  De azt továbbra sem értjük, hogy miért nem megy a fogyás, hisz már alig eszünk.

Mi ezzel a gond? Ahhoz, hogy dinamikus legyél, érezd, hogy van energiád nemcsak enni, de inni is kell, egyik sincs meg a másik nélkül. Sőt! Míg evés nélkül akár heteid, ivás nélkül leginkább csak másfél napod lenne egy lakatlan szigeten. Testünk 60-75%-a víz, ez az információ tudományos ismeretek nélkül is jelzi, hogy ez valamilyen nagyon fontos alkotóelemünk. A víz élettani feladatai közül most csak kettőt emelnék ki, szállítja a tápanyagokat a sejtekhez és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. És ez a két dolog kulcsfontosságú, ha fogyni szeretnénk vagy egészségesen élni: kell egy szállító, aki elvégzi a tápanyagok ide- oda transzportálását. Ez a szállító pedig a víz, vagyis ha nem iszol elegendő mennyiségű vizet, nem lesz aki elvégezze ezeket a feladatokat.

Ha szeretnéd, hogy legyen energiád, de ugyanakkor fogyni is jó lenne, akkor nem az lesz a megoldás ha kevesebbet eszel és ugyanannyit (nem) iszol. Egyrészt a drasztikus változtatás soha nem jön be, tehát szépen kérlek először is egyél, és kezdd a napot leginkább egy szuper reggelivel, aztán mielőtt a kedvenc ételeidet száműznéd az étrendedből nézzük meg, hogy mi az ami nem árt akkor, ha picit alakítasz rajta.  Napközben pedig felejtsd el a hupikék és piros, sárga vagy bármilyen színű folyadékokat, az nem fog segíteni abban, hogy hidratált legyél, de abban sem, hogy fogyj. Igyál vizet!

Nem szereted az ízét? Dobj bele néhány gyümölcsöt, uborkaszeletet, fűszer- vagy gyógynövényt és mindjárt olyan íze lesz, amit szeretsz és még a látványa is fel fog dobni.

Elfelejtesz a nap folyamán inni? Igyál otthon éhgyomorra egy nagy pohár vizet, ha abban van egy kis citrom vagy almaecet még jobb, és legyen az asztalodon/mellett egy kancsó víz, szem előtt, hogy tuti ne felejtsd el. De az is jól jön, ha van egy szuper kulacsod, amit mindig magaddal tudsz vinni és látod, hogy mennyi fogyott belőle

A fogyás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy kevesebb kaja, több mozgás és már le is fogytam. Márcsak azért sem, mert a napi munkavégzéshez, ahhoz, hogy tudj gondolkozni, legyen energiád mindenképp szükséged van az ételekre csak az nem mindegy mire és mikor, de mint látod a dolgot még az is beárnyékolja, hogy inni is kell.

Erre nem mindenki képes egyedül, mert van akinek szüksége van egy olyan segítőre, aki támogatja abban, hogy mit és mennyit egyen/igyon azért, hogy elérje a céljait. Ha úgy érzed Neked is jól jönne a segítség írj rám bátran, vagy keress a www.edinaturally.com oldalamon. 

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. Várlak szeretettel!

Ha egészségesen étkezel…

Ha egészségesen étkezel…

Ha egészségesen étkezel, sportolsz, és látszólag mindenre odafigyelsz, de mégis fáj a gyomrod, gyakran vagy enervált, és rossz a közérzeted, akkor lehet, hogy pont az “egészséges” életmódod okozza a problémát!

A múlt héten Ilona, aki negyvenes évei közepén  járó vállalkozó,  az alábbi problémával keresett meg: évek óta egészségesen táplálkozik, odafigyel arra mikor mit eszik még úgy is, hogy rendkívül elfoglalt, mert 2 vállalkozása  van, az egyiket 20 éve,  a másikat pedig 3 éve építi. Úgy érzi megtalálta a helyét és sikeres vállalkozó, ugyanakkor a családi élete is nagyon sok örömet ad neki, de időnként ismeretlen eredetű betegség gyötri, ilyenkor nagyon sokat puffad, fáj a hasa, gyomra. Sok neves orvost felkeresett, de nem találtak nála semmit, általában úgy engedték el, hogy “Hölgyem, Önnek minden lelete negatív próbáljon meg kevesebbet stresszelni” Mivel ezek az ismeretlen eredetű fájdalmak egyre gyakrabban gyötrik, fél, hogy mindez veszélybe sodorja a magánéletét és a vállalkozását, hisz amikor a fájdalom jelentkezik, akkor nem tud olyan teljesítményt nyújtani, mint szeretne. 

Az 5 éve hol megjelenő, hol eltűnő fájdalom most döbbentette rá, hogy mennyire kiszolgáltatott. Egyrészt megrémült attól, hogy ha ez egyre gyakrabban fog jelentkezni, akkor nem tudja úgy ellátni a családját mint szeretné. Ő a család motorja, de ilyenkor sokszor alig bír kikelni az ágyából és ezeken a napokon csak vánszorog, önmaga árnyéka. Nincs türelme sem a gyerekekkel, sem a férjével, leginkább azt szeretné ha mindenki békén hagyná. Persze ezt nem mondja ki hangosan és később bántja a lelkiismeret is, hogy egyáltalán ilyenekre gondol. De egyre többet aggódik azért, hogy mi lesz a családjával, ha ő nem úgy tud teljesíteni, ahogy szeretné:  a gyerekek hamarosan egyetemre mennek, a családi utazások amelyek igazán feltöltik, anyagi okok miatt veszélybe kerülhetnek, ha ő nem tud teljesíteni. Nem szeretne lemondani arról az életszínvonalról, amelyet megszokott, megszeretett.

De úgy gondolja, hogy az egyik legnehezebb azt elfogadni, hogy nem tudja valójában mi a baja. És már elgondolkozott azon is, hogy lehet máshogy kellene étkeznie, de tőle egészségesebb életet szerinte kevesen élnek. Már korán reggel futni megy, hogy ha napközben elsodorják az események a mozgás ne maradjon el. Finomakat és egészségesen főz, ő többnyire valamilyen turmixot reggelizik, persze az ebéden és a vacsorán még lehetne javítani, de ez akkor sem okozhat akkora problémát mint ami nála jelentkezett. Na jó hétvégén becsúszik az a pár pohár bor, és talán lehetne az édességből is visszavenni, de ezek az élvezetek neki jók és nem okozhatnak ekkora galibát.

Persze elgondolkozott azon is, hogy ha nem találnak nála semmi kiváltó okot, szervi bajt, akkor lehet, hogy meg kell vizsgálnia, hogy mi a helyzet azzal a fránya stresszel. Bár szerinte mutassunk akár egy vállalkozót is, aki nem stresszel a mindennapok miatt, mert egy vállalkozás mindig tele van olyan előre nem látható buktatóval, amelyek miatt ha akarja ha nem akkor is idegeskedni fog. Ha valóban ez a stresz áll a betegsége hátterében, akkor már abba is belegyezik, hogy azt kezeljék, csak mondja ki valaki egyértelműen, hogy ez a baj.

Óriási kő esne le a szívéről, ha végre valaki megmondaná, hogy mi a gond, mert az ő racionális agya nem tud semmit, amibe kapaszkodhatna, hogy mi van vele. És ő mindent racionálisan old meg, valamint  gyorsan, viszont így, hogy azt sem tudja hova forduljon elég nehéz lesz ezt kivitelezni. A saját életében nem működik az a menedzser szemlélet, amelyet a munkában tud alkalmazni, mivel a dolog gyökerét sem találja, így meg elég nehéz lesz megoldani.

Miután Ilonának semmi nem oldotta meg a problémáját, eljött hozzám, hogy göngyölítsük fel, mi állhat a háttérben. A Facebookon talált meg és úgy gondolta, hogy neki olyan holisztikus szemléletmódú megközelítésre van szüksége, mint amit én képviselek, hisz már látja, hogy minden mindennel összefügg, ugyanakkor a megoldásnak egyénre szabottnak kell lennie.

Miután találkoztam Ilonával, megvizsgáltuk az élete 12 legkritikusabb területét és az étkezését is, hogy rálássunk arra, hol lehet nála a probléma. Azt mondta, hogy egészségesen táplálkozik, de ettől nekem több információra volt szükségem, hisz egészséges és egészséges között is óriási különbség lehet, illetve egyénenként változhat, hogy kinek mi az, ami jó, mi az ami valóban tápláló. Ugyanakkor az sem volt elegendő, hogy csak a táplálkozását vizsgáljam, hisz kiderült, hogy valóban egészségesen táplálkozik, de mégsincs jól.

Ez az eset nem újdonság, és heti rendszerességgel  előfordul az ügyfeleimnél. Ezért lehet félrevezető az, ha valaki csak egy szemszögből vizsgálja meg a betegségét, a rosszullétét, hisz ha nem találnak semmit akkor az félrevezető. Az emberi test, a működésünk összetett, így ha valamilyen probléma felüti a fejét, akkor holisztikusan kell hozzáállni és több  szemszögből kell megvizsgálni.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi egészségesen táplálkozunk, hisz eszünk mindent, amit előírtak, kitaláltak a dietetikusok, táplálkozási szakértők. Tudjuk, hogy fontos a zöldség és gyümölcsfogyasztás, már nagyon jól ismerjük a liszteket és a cukrot, melyik a barátunk és melyik nem.

 És hát még étrendkiegészítőket is beszereztünk. Nem is akármilyet, hisz a legújabb trendekről hallottunk itt- ott és mindent megvettünk, ami kapható a neten. Aztán vagy  beszedtük, vagy ott porosodik a polcon, a második sorban, ahol már senki sem látja. De mi elhisszük, hogy mindent megteszünk egészségünk érdekében.

És ilyenkor egyszercsak beüt a pech és hiába bármilyen  zöldség, gyümölcs és vitamin, rajtunk már az sem segít.

Mi lehet ilyenkor a probléma?

Valóban tudod, hogy a Te testednek mi a jó?  Nem lehet esetleg, hogy a reggeli nyers zöldség turmix okozza a galibát? Pl  begyulladt az emésztőrendszered. Neked tényleg nincs szükséged az olajra/zsírra, mert szerinted attól hízol? Gyakran ugyanis pont az egészségesnek hit ételekkel ártunk magunknak a legtöbbet. Tudom, ez most fejbe ütött. De ha nem tudod, hogy mi az a “rejtett” betegség ami felütötte nálad a fejét, akkor az tuti biztos, hogy valamilyen étel miatt vagy rosszul és az nagy valószínűséggel azok közül valami, amit gyakran fogyasztasz. És itt nemcsak arra gondolok, amit gyakran emlegetnek, ne fogyassz tejet, egyél gluténmentesen, igyál ezt, egyél azt. NEM! Könnyen előfordulhat, hogy a szervezeted pont a reggelire elfogyasztott turmixot nem tolerálja, hisz az nyers zöldségekből és gyümölcsökből áll, ami esetleg begyullasztja a bélfaladat. De lehet, hogy a délutáni egészségesnek hitt nasid, a különböző magvak a ludasak, mert épp nem tolerálja a szervezeted a diót és a mandulát. Ilyenkor hiába gondoljuk, hogy ezek egészségesek, attól még NEKED pont nem jók.

Tehát mielőtt bármit változtatnál az étkezéseden, mert nem vagy jól, ki kell derítened mi az, amit tolerál a szervezeted és mi az, amit nem. És ha ez már az egészségedet, a magánéletben,  munkában nyújtott teljesítményedet is befolyásolja, akkor ideje szakértőtől segítséget kérned, például tőlem, azért, hogy ne váljon végzetessé, hogy nem foglalkozol azzal, amire már máshol nem találtak Neked magyarázatot.

Tekintettel arra, hogy ennyire összetett az emberi test működése, és az egyéni preferenciák mentén más és más lehet jó mindenkinek, ezért azt tanácsolom Neked, ha szeretnéd hogy megnézzük mi az ami nálad beválhat, akkor írj rám és váltsunk róla pár szót. Már apró jelekből is fel tudom térképezni, hogy mi lehet nálad a probléma.

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest