Kerüld el, amit el lehet…

Kerüld el, amit el lehet…

Az egészséges táplálkozással elkerülhetőek az egészségügyi problémák, ugyanakkor sokak számára nehézséget okoz a rendszeres és megfelelő étkezés és az ehhez kapcsolódó életmód kialakítása, különösen akkor, ha otthonról is dolgoznak.
Az otthoni munkavégzés által ugyanis felborul a jól megszokott addigi rutin és különböző extra feladatokat is megjelennek a mindennapokban, így hiába spóroljuk meg a munkába járás idejét, új dolgokra kell valahogy időt és energiát találnunk.
Mindez egy olyan negatív spirálba tud bennünket helyezni, amelyből egyre nehezebb lesz kiszállni.

Októberben és novemberben arról tartottam webinárt, hogy Hogyan érjük el egészség céljainkat akkor, ha otthonról is dolgozunk és mi az ami segíti, hogy hosszútávon egészségesek maradjunk. Legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy közel 700 -an regisztrálnak és vesztek részt, nézik meg és jeleznek vissza a webináron elhangzotakkal kapcsolatban.

A visszajelzéseket és a tapasztalataimat összegezve szeretném most megosztani Veletek, hogy lássátok nagyon sokan egy hajóban evezünk.

Miért írom ezt? A problémáink alapvetően közösek: nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá az egészséges életmódnak, nem tudjuk mikor és mit főzzünk, hogyan vágjunk bele a sportolásba…

A jelentkezők nagy számban – vagyis összesen 625 fő töltött ki egy kérdőívet, amely alapján az alábbi válaszokat kaptam:
Mi az, ami visszatart attól, hogy egészségesen étkezz otthon? kérdésre a válaszadók 33,7% -a azt válaszolta, hogy nem tudom, hogyan kellene csinálni, 30,4% -nak nincs ideje az étkezéssel foglalkozni, 25,3% könnyen feladja, ha belekezd, és 10,6 % pedig egyéb okok miatt. Ezen okok között szerepel, hogy nincs tudása és rutinja hozzá, nem szeret főzni, de az anyagiak is felmerültek.

Mi az a legfontosabb eredmény, amit szeretnél elérni az egészséges étkezéssel? Erre a kérdésre a válaszadók 35,8 %- a azt válaszolta, hogy szeretne újra energikusabb lenni, és csúcsteljesítményt nyújtani. 25,3% pedig fogyni szeretne. Viszonylag a magas azoknak a száma is, 20,3%, akik úgy érzik puffadnak és jó lenne ha ez megszűnne. A többiek azt szeretnék elérni, hogy ne egyenek annyi édességet 7,8 % vagy otthonosabban mozogjanak a konyhában 5,3%, de akadt olyan is, aki elveszítette a motivációját, hízni szeretne, vagy valamilyen betegsége van, ami gátolja.

– Arra a kérdésre, hogy Mi a legfőbb problémád a home office-szal?A legtöbben 23,8% azt válaszolta, hogy túl keveset mozog, ezt követi 18,1 %.- kal, hogy úgy érzik nincs semmi energiájuk, 15,2% nem tudja mit egyen, vagy 13,3% -nak nincs ideje főzni. Itt is nagy százalékban szerepel, hogy túl sok édességet esznek 12,8%. A többiek legfőbb gondnak az írták, hogy híztak/fogytak, állandóan idegesek, túl sokat ülnek, de akadnak olyanok is, akik szerint túl közel van a konyha, amikor otthon dolgoznak.

Ezeket a válaszokat olyanok írták, akiknek 71,4% semmilyen betegséggel nem rendelkezik, vagy esetleg csak kisebb egészségügyi problémájuk van. Vagyis azok, akik egyébként egészségesek úgy érzik, hogy az otthonról történő munkavégzés, az egészségükre nem gyakorol túl jó hatást, megpróbálnak életmódot váltani évente 1-2 alkalommal, de az az esetek nagy többségében elbukik és a home office nehezíti ezen törekvéseiket.

Az, hogy kinek mi az egészség célja és terve az életében, az nagyon egyedi, több dimenziós így számtalan dologtól függ. Gondoljunk csak azokra a tényezőkre, amelyek a mi, saját életünket befolyásolják: stressz, családi problémák, nehézség a főzéssel, étel-intolerancia, hogy csak a legtipikusabb dolgokat emeljem ki. Ezenkívül megállapíthatjuk, hogy az otthonról való munkavégzés, csak még inkább befolyásolja és nehezíti ezeket.

Mindez milyen hatással lehet ránk a mindennapjainkban hosszútávon?
A munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben. A megoldás semmiképpen sem az, hogy menjünk vissza irodába dolgozni, vagy váltsunk munkahelyet. Sokkal jobban járunk, ha elfogadjuk és megértjük ennek az újfajta
munkavégzésnek a szabályait/természetét és próbálunk erre való tekintettel (is) új, egészségesebb szokásokat bevezetni az életünkbe. Ezt azonban olyan formában, amiről sokat szoktam írni és beszélni: lépésről lépésre, ne pedig fenekestől felforgatva mindent.

Közeleg az év vége és az újévi fogadalmak ideje, mielőtt magadra erőltetnél olyan dolgokat, amelyeket nem szeretsz és soha nem is szeretted, inkább keress meg és beszéljünk, segítek úgy változtatni, hogy az a hasznodra és egészségedre legyen.

Ha szeretnél tőlem konzultációt kérni az alábbi időpont foglaló rendszeren megtehed.

Kamra és hűtő rendezés egészségsherpa módra

Kamra és hűtő rendezés egészségsherpa módra

Neked is gondot okoz, hogyan tartsd életben és frissen a zöldségeidet miután megvetted, de még nem fogyasztottad el? Hogyan óvd meg a kamrádban lévő élelmiszereket? Miként tudod csökkenteni egy kis rendrakással a kidobandó élelmiszerek  mennyiségét úgy, hogy még a bevásárlás mennyiségét is csökkentsd? Tudom ezek nagyon aktuális kérdések, és sokakat érdekelnek.

Ha Te is érdeklődsz a téma iránt, akkor hallgasd meg az alábbi beszélgetést, amely a Civil Rádióban hangzott el, és Görög Mása készítette: https://www.youtube.com/watch?v=Eg1cWL0DKYY

Majd ne felejts el feliratkozni Youtube csatornámra se.

Szorongás

Szorongás

Te inkább megoldod vagy a szőnyeg alá söpröd? Avagy hogyan válunk a saját szorongásunk rabjává?

Közeledik a karácsony, és ezzel együtt az év vége is. Ilyenkor gyakran érezzük azt, hogy várjuk az ünnepeket, ugyanakkor tudatosítjuk magunkban, hogy hamarosan valami új fog kezdődni, amit lehet lezárunk, megoldunk és felemelt fejjel várjuk a következő évet, kihívásokat.

Azután jön a felismerés, hogy elég fáradt vagyok mindehhez, mert hát év vége van…és persze bekúszik az a gondolat is, hogy addig még sok mindent meg kellene oldani: a munkában év végi zárás, jövő évi tervezés, illetve jó lenne, ha le tudnád zárni azokat a feladataidat is, amelyeket már egy ideje tolsz magad előtt…Ideje? Úristen ezt már tavaly is szeretted volna megcsinálni…Megfogadod, hogy idén nem úgy lesz mint tavaly és most pontot teszel a végére. Utána jól rápihensz az ünnepekre és jöhet is a karácsony, Újév, majd feltöltődve várod a 2023-as évet. Ismerős gondolatsor?

Mi következik ezután?

Ha laza és kipihent vagy valószínűleg ezek eszedbe sem fognak jutni, de ha némi szorongással időnként szoktál küzdeni, akkor jön az ismert verkli.

Aki szorongással küszködik, néha úgy érezheti, hogy a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a „túlfeszített” gondolataitól, ha eltereli a figyelmét és más dolgokra fókuszál. Lehet, hogy ártalmatlannak tűnik, ha beleveted magad a munkába vagy új kapcsolatokba az  életedben, de valójában csak lenyomod azokat az érzelmeket, amelyekkel meg kell küzdened, és külső zavaró tényezőket használsz ürügyül az érzelmi és a szellemi munka elhalasztására a feldolgozás helyett.

Egy másik önszabotáló viselkedés, amely segíti a negatív érzésed megerősítését, ha egyszerűen eltávolítod a nem kívánt érzést. Például, ha aggódsz egy fogorvosi beavatkozás miatt, akkor inkább lemondod az időpontot. E mögött a viselkedés mögött az a gondolat áll, hogy ha kivonod magad a szorongást kiváltó helyzetből, nem fogsz szorongást érezni. De! A valóságban nagyon könnyen még több kárt okozhatsz magadnak, mert pont ezáltal fokozhatod a szorongást és a félelmet. Minél több energiát, figyelmet adsz a szorongást kiváltó helyzetnek, érzésnek, ezáltal jobban rá irányítod a figyelmet, mint amennyire megérdemli.

Ha rajtakapod magad, hogy szabotálóan viselkedsz szánj egy percet arra, hogy lejátszod a gondolataidban, mi lehet a legrosszabb forgatókönyv. Leggyakrabban olyan összefüggéseket hozunk létre és feltételezéseket fogalmazunk meg az elménkben, amelyek nem annyira átgondoltak és logikusak, mint amilyennek azok valójában.

Mi köze ennek az egészséghez?

Nos Te, aki egy ideje olvasod az írásaimat tudod, hogy számomra az egészség az holisztikusan  megközelítendő, azaz nemcsak az számít, ami a tányérunkon van, hanem azok is a „táplálékaink”, amelyek bennünket körül vesznek.
Erről is szó volt azon a webináriumon, amelyet nemrégiben tartottam. Ha szeretnéd megnézni, akkor december 7-ig ezen a linken megteheted, de csak akkor ha belépsz a zárt FB csoportomba.

Ha pedig úgy érzed, hogy jól jönne a segítség, akkor tudsz jelentkezni a 4 hónapos Mentorprogramomra, amelyen olyan gyakorlati tudásra tehetsz szert, amely segíti, hogy hosszútávon egészséges maradj.

Tedd egyszerűvé!

Tedd egyszerűvé!

Amikor stresszesnek és szorongónak érzed magad, azt mondod magadnak: „csak lazíts!”  Ebben a relaxációs forgatókönyvben elképzelheted, hogy masszázsra mész, látod magad egy kád habfürdőben, vagy a tengerparton olvasni koktéllal a kezedben. Sajnos ez a fajta kikapcsolódás nem mindig áll rendelkezésünkre. Ennek eredményeként gyakoribb az, hogy a „lazítás” gondolatától, inkább csak még jobban befeszülünk.

Ahelyett azonban, hogy a „mindent vagy semmit” megközelítést alkalmaznád a relaxációhoz, próbáld meg újrafogalmazni az  elképzelésed arról, hogy mit is jelent a kikapcsolódás és az újrakezdés Neked. Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, hogy  átrendezed a prioritásaidat.

Segítsek? Kiemeltem négy olyan dolgot, amelyekről TUDJUK, hogy táplálják testünket és elménket:
1. Alvás – Törekedj 7-9 óra alvásra minden éjszaka.

2. Víz – Ügyelj arra, hogy mindig legyen kéznél egy üveg víz, hogy egész nap könnyen hozzáférhess. A kiszáradástól fáradtnak, gyengének érezzük magunkat, tehát pont azokat érezzük, amelyet el szeretnénk kerülni.

3. Tápláló étel – Táplálkozz zöldségekkel, gyümölcsökkel és sovány fehérjével.

4. Edzés – Nem kell minden nap egy mérföldet futnod, vagy egy órát az edzőteremben töltened! Már néhány perc séta, könnyű házimunka vagy néhány zeneszámnyi táncolás is elegendő lehet a hangulatod feljavításához. És egyébként is ki mondta azt, hogy répapucolás közben nem lehet táncolni?

Mikor volt az utolsó alkalom, amikor egy nap alatt teljesítetted mind a négy szükségletet?

Csak azt a falat csokit

Csak azt a falat csokit

Te is szoktad úgy érezni, hogy ideje megjutalmazni vagy megvigasztalni magad egy-egy jó falat csokival? Ezt a falat csokit vagy gombóc fagylaltod már csak megérdemlem! És valóban. Mert nem is azzal az egy falattal vagy gombóccal van a gond, hanem a sok-sok és rendszeres ételvigasszal, amelyekről nem tudunk lemondani.
 
Mi számít érzelmi evésnek, mik a tünetei és veszélyei, s hogyan tudunk új szokásokat kialakítatni? Erről beszélgettem a Civil Rádióban Görög Másával. www.civilradio.hu
 
A beszélgetést itt tudjátok meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=Vd89kU_780I&t=11s
Mely ételekből szerezheted be a szervezeted számára legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat?

Mely ételekből szerezheted be a szervezeted számára legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat?

Mely ételekből szerezheted be a szervezeted számára legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat?

B vitamin forrás
B12
Folsav
A vitamin
C vitamin
E vitamin
Szelénium
Réz
Cink
Mangán
sörélesztő, máj, búzacsíra
kagyló, tojás, bárány, máj, osztriga, lazac, szardinia, pisztráng, tonhal
fekete szemű bab, sörélesztő, vesebab, mungó bab, retekcsíra, búzacsíra, búza korpa
kajszibarack, sárgarépa, káposzta, gyermekláncfű, máj, petrezselyem, spenót, édesburgonya
káposzta, petrezselyem, csipős chilli paprika, édespaparika, citrusfélék, csipkebogyó, homoktövisbogyó, brokkoli, eper, kivi
mandula, barack, spenót, napraforgómag, búzacsíra, búzacsíra olaj, teljes kiörlésű liszt, sáfrányos szeklice olaj
marhahús, brazil dió, laposhal, szardínia, tonhal
mandula, marhahús, csokoládé, lencse, napraforgómag
bab, marhahús, csicseriborsó, tejtermék, osztriga, tlejeskiörlésű gabonák
magvak, teljeskirörlésű gabonák, leveles zöldségek

Antioxidánsok

Q10
Tiol
Flavonoid
Szilibinin
Bioflavonoidok
Glutation
marhahús, brokkoli, karfiol,szardinia, spenót
rukkola, kersztesvirágú növények, kókusztej, tojás, fokhagyma
alma, bogyós gyümölcsök, citrusos gyümölcsök, hüvelyesek, vörös bor, tea
máriatövis
alma, bogyós gyümölcsök, citrusos gyümölcsök, kakaó, zöld tea
alma, kersztesvirágú növények, fokhagyma, hagyma, spenót, tejsavó fehérje

Egyebek

foszfolipid
aminósav
tojássárgája, repcemag, szójabab, napraforgómag
állati protein, avokádó, chlorella alga, kollagen, zselatin, quinoa, spirulina alga
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest