Az érzelmi evés 5 jele

Az érzelmi evés 5 jele

Gyakori tevékenység, szinte már megszokott, hogy ha idegesek, feszültek vagyunk eszünk pár falatot, hogy megnyugodjunk. De az is gyakran előfordul, hogy keveset alszunk, esetleg nem pihentük ki magunkat és délután egy kis csokoládéval segítünk az energiaszintünknek, hogy ébren tudjunk maradni és koncentrálni.

Napközben meglepjük magunkat pár szelet sütivel, mert megérdemeljük, vagy az esti családi tévénézés elengedhetetlen kelléke a chips és egyéb ropogtatnivalók.

Ismerős tevékenységek? Te is tudod, hogy miről beszélek?

Nincs azzal semmi gond, hogy időnként ünneplünk, vagy lazításként eszünk egy kis csokit. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy a különböző hangulatváltozásokra való evés ne váljon rutin reakcióvá, így ugyanis könnyen az érzelmi evés csapdájába eshetünk.

Ha hangulatunk rossz, gyakran az evésben látjuk a vigaszt - ez az érzelmi evés egyik formája.

Mi az az érzelmi evés?

Valójában egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy mit is nevezünk érzelmi evésnek, hisz ha belegondolunk mindannyian eszünk néha érzelmi okokból. Ki ne érezte volna már azt, hogy kell valami „ütőset ennie”, vagyis édeset, sósat, esetleg zsírosat, hogy bizonyos helyzetben jobban érezze magát, vagy esetleg megnyugtassa az idegeit, elűzze az unalmát, csak hogy néhány tipikus esetet soroljak fel.

Ha azonban meg kell határozni ezt a fogalmat, és hogy mit jelent számomra, akkor én azt mondanám, hogy a TE kapcsolatod az evéssel, a Te ételválasztásod és az érzelmi motivációd a választás mögött.

Érzelmi evés – ezekre a jelekre figyelj fel!

Ezen szempontok figyelembevételével azonban még mindig nem egyszerű beazonosítani mi is történik velünk, ugyanis ehhez nagyfokú önismeretre van szükség és arra, hogy megpróbáljuk magunkat kívülről látni. Így talán sokkal többet segítenek azok a jelek, amelyeket érzelmektől függetlenül tudunk realizálni az evésünkkel kapcsolatban.

Melyek ezek a jelek?

 1.  sokszor eszel egyedül vagy titokban, 
 2. egyedül olyan ételeket eszel, amelyeket mások társaságában nem fogyasztasz, kizárólag magányosan
 3. elrejted a csomagolását annak, amit ettél
 4. gyakori a súlyingadozásod
 5. esetleg nehezen megy az alvás (nincs semmilyen egészségügyi oka az alvászavarodnak)

 

Ha ezek közül  az intő jelek közül egyet, vagy akár  többet is be tudsz azonosítani magaddal kapcsolatban, akkor itt az ideje, hogy farkasszemet nézz a lehetséges okokkal. 

Használd ezt a helyzetet arra, hogy tudatosabb legyél a táplálkozásoddal, egészségeddel kapcsolatban. Ha beazonosítod a problémádat, akkor lényegesen egyszerűbb lesz változtatni, és az is könnyen előfordulhat, hogy egyéb egészségügyi kérdéseidre is megkapod a választ.

Ha segítségre van szükséged az érzelmi evés leküzdésében, keress bizalommal!

Nem lesz könnyű a fel- és beismerés, ugyanakkor olyan változást tudsz előidézni, olyan önismereti útra tudsz lépni, amely a egész életedre pozitív  hatással lehet. Ha segítségre van szükséged akkor pedig gyere, segítek

 

Csak azt a falat csokit

Csak azt a falat csokit

Te is szoktad úgy érezni, hogy ideje megjutalmazni vagy megvigasztalni magad egy-egy jó falat csokival? Ezt a falat csokit vagy gombóc fagylaltod már csak megérdemlem! És valóban. Mert nem is azzal az egy falattal vagy gombóccal van a gond, hanem a sok-sok és rendszeres ételvigasszal, amelyekről nem tudunk lemondani.
 
Mi számít érzelmi evésnek, mik a tünetei és veszélyei, s hogyan tudunk új szokásokat kialakítatni? Erről beszélgettem a Civil Rádióban Görög Másával. www.civilradio.hu
 
A beszélgetést itt tudjátok meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=Vd89kU_780I&t=11s
Megeszem, mert megérdemlem, avagy kilábalás az érzelmi evésből

Megeszem, mert megérdemlem, avagy kilábalás az érzelmi evésből

Megeszem, mert megérdemlem, avagy kilábalás az érzelmi evésből

 

Van, aki az étellel vigasztalódik, van, aki azzal nyugtatja le önmagát és van, aki azzal jutalmazza meg magát.

 

De akkor mit is jelent pontosan az érzelmi evés?

Szerintem nagyon nehéz meghatározni, hogy mit is nevezünk érzelmi evésnek, hisz ha belegondolunk mindannyian eszünk néha érzelmi okokból. Ki ne érezte volna már azt, hogy kell valami „ütőset ennie”, vagyis édeset, sósat, esetleg zsírosat, hogy bizonyos helyzetben jobban érezze magát, vagy esetleg megnyugtassa az idegeit, elűzze az unalmát, csak hogy néhány tipikus esetet soroljak fel.

Ha azonban meg kell határozni ezt a fogalmat, és hogy mit jelent számomra, akkor én azt mondanám, hogy a TE kapcsolatod az evéssel, a Te ételválasztásod és az érzelmi motivációd a választás mögött.

Az alábbi dolgok közül jellemző rád valamelyik?

 •  sokszor eszel egyedül vagy titokban,
 • egyedül olyan ételeket eszel csak, amelyeket mások társaságában nem fogyasztasz, kizárólag magányosan
 • elrejted a csomagolását annak, amit ettél
 • gyakori a súlyingadozásod
 • esetleg nehezen megy az alvás

Ha magadra ismertél, akkor olvasd el ezt a cikket, hátha segít a megoldásban!

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

 

ÚTON AZ EGÉSZSÉG FELÉ!

Érdekel, hogyan érhetnéd el a pozitív szemléletmódot saját életedben? Kellene egy kis segítség, hogy egy minden eddiginél egészségesebb, boldogabb életet élhess? Lépj velem kapcsolatba! Jelentkezz az első, ingyenes tanácsadásra még ma –– vagy oszd meg a lehetőséget egy kedves ismerősöddel! 

 

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.
Te is csak akkor eszel, ha éhes vagy?

Te is csak akkor eszel, ha éhes vagy?

Te is csak akkor eszel, ha éhes vagy? Ha igen, akkor ez a bejegyzés nem Neked szól, ha viszont elég gyakran többször eszel mint ahogy a gyomrod jelzi, vagy gyakran előfordul, hogy az édesség után nyúlsz, akkor olvasd el az alábbi bejegyzésemet az érzelmi evésről.

Az emberek egy része az élete során az egészségtelen étkezési szokások körében ragad. Most nem arra gondolok csak, hogy mit eszik, hanem inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy mikor és miért eszik. Gondolj csak például az elmúlt hetedre, kizárólag akkor ettél, amikor éhes voltál és korgott a gyomrod? Szerintem mindketten tudjuk a választ, hogy nem. 

A napi stressztől és a családi hagyományoktól kezdve a kulturális normákig, a divatos étrendekig és a vélt testideálokig mindenféle ok miatt használjuk az élelmiszereket és megesszük.

Néhány példa arra, hogy ételhez nyúlsz más okból, mint hogy táplálkozzál, vagy hogy  jól lakj:

 • olyan érzelmek dolgoznak épp benned, amelyeket nem akarsz érezni, inkább elnyomni valamivel
 • jobban szeretnéd érezni magad, megnyugtatnád, elzsibbasztanád az idegeidet 
 • ki szeretnél tölteni egy űrt
 • az életed bizonyos területét szeretnéd biztos kézzel irányítani, magadhoz ragadni

Ismerős érzések, ugye? Természetesen mindenkinek vannak rosszabb időszakai, vagy akár úgyis mondhatnám, hogy a könnyebb és a nehezebb időszak váltogatja egymást, de az, hogy a nehézségeken, hogyan „rágod” át magad az mindenkinél egyedi. Ki egyedül küzd meg, ki segítséget kér, ki többet eszik és vannak olyanok akik többet isznak, de ide sorolnék minden olyan egyéb tevékenységet is, amely extrém méreteket ölt: túl sok buli, túl sok sport, túl sok énidő. Ezek mind – mind arra jók, hogy kompenzáljunk. De vajon elgondolkoztál-e azon, hogy mit kompenzálsz? Vagy csak természetesnek veszed, hogy Neked ez jár, hisz megérdemled, segít, feltölt?

Ma az étkezéssel foglalkozni, a táplálkozásunkra odafigyelni elkezdett trendivé válni. Ez jó abból a szempontból, hogy elkezdtünk tudatosak lenni, ugyanakkor félrevezető is lehet, ha ezáltal azt gondolod, hogy mindent megteszel az egészségedért, hisz nézed hány kalóriát eszel, diétázol vagy nem eszel gyorskaját, stb. Ami azonban általában a háttérbe szokott szorulni és gyakran az egészségesnek vélt életmód, és a fogyókúra itt vérzik el, az az, hogy miért és mikor eszel. 

Nagy nyomás alatt álló vállalkozókkal és elfoglalt menedzserekkel foglalkozom, akik tudják, hogyan kell az életüket kontroll alatt tartani, és tudják mire vágynak, azt hogyan érhetik el. Egészségtudatosak, és szeretnék ha minél kirobbanóbb teljesítményt tudnának nyújtani, ami az esetek többségében sikerül is, de ha bármi beakad a fogaskerékbe, akkor a gépezet leáll, vagyis az egészség egy távoli céllá alakul, és ez elég gyakran karöltve jár azzal, hogy híznak, vagy épp megállnak a fogyásban. Az esetek többségében ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a látszólag egészséges étkezés mellett/mögött mi van még a háttérben. Az elmúlt héten egy ügyfelemnél arra tudtuk visszavezetni, hogy ha nem úgy mennek a dolgai, ahogy megszokta, vagy elvárja magától, akkor az ételekhez nyúl, mint „segítség” és nyilván nem a sárgarépa lesz az, ami lenyugtatja az idegeit, vagy megoldást hoz az aggodalmára. Ha több ideje van, vagy van rá lehetőség, akkor eszik valami pót ebédet, elő uzsonnát, vagy szimplán kétszer vacsorázik. Ha nincs erre lehetőség, akkor természetesen a gyors megoldást az édesség hozhatja, ami ilyenkor előkerül a dugi fiókból vagy az elrejtett polcokról. Aztán ami előkerül az bizony nem menekül, hisz kell a segítség, és ezek a finom falatok azért vannak. 

A bűntudat vagy a rossz érzés, hogy tudja nem ez a megoldás, de nem tudott ellenállni csak ezután következik, és nincs idő foglalkozni vele, hisz ezek csak eszközök arra, hogy megoldják a problémáját, hogy nyugodtabb legyen, esetleg kipihentebb, vagy épp energikusabb. 

De mit tehetsz, ha Te szeretnéd ezt az ördögi kört elkerülni, magyarul kiszállnál abból a werkliből, hogy ha bajod van eszel és leginkább édességet? Nos többféle eszközöm is van a megoldásra, de most egyet emelnék ki: az angol a self-care kifejezést használja, amit bár lehet magyarra fordítani, én azt gondolom egyszóval nem lehet azt a tartalmat átadni, ami mögötte van, így inkább körülírom: törődjünk saját magunkkal az élet minden területén és még azt is hozzáteszem, hogy legalább olyan jól, mint ahogy másokkal tesszük. 

Törődsz magaddal és időt, lehetőséget adsz arra, hogy az energiaraktáraidat feltöltsd? Mentálisan és fizikálisan is? Vagy leragadtál annál a legegyszerűbb megoldásnál, hogy a feltöltés egyenlő az evéssel?

Ha kell pihensz, vagy pedig ha annak érzed szükségét, hogy mozogj, akkor mozogsz? Vagy leragadtál annál a legegyszerűbb megoldásnál, hogy a feltöltés egyenlő az evéssel? 

Ha szeretnél beszélgetsz, ha jól esik akkor inkább csendben maradsz? Vagy leragadtál annál a legegyszerűbb megoldásnál, hogy a feltöltés egyenlő az evéssel? 

Törődj magaddal és nemcsak azért mert kell, elérsz vele egy célt, vagy azt mondják, hogy ez a jó Neked,  hanem azért mert NEKED erre van jelenleg szükséged – ismerd fel a helyzetet, amikor szükséged van a cselekvésre és hidd el nem csak és kizárólag az az egy megoldás létezik, hogy eszel.

Ha pedig úgy érzed, hogy ez már egy régebb óta elhúzódó állapot, amelyen nehezen tudsz egyedül változtatni keress meg, a hello@edinaturally.com email címen vagy jelentkezz be egy 30 perces, ingyenes konzultációra és megbeszéljük hogyan tudok Neked segíteni.

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. Várlak szeretettel!

Folyamatosan kívánós vagy

Folyamatosan kívánós vagy

Szerintem mindenki szembesült már néhányszor az életében azzal, hogy enne valamit, de nem tudja, hogy mit és azt sem hogy miért, hisz nem rég reggelizett/ebédelt/vacsorázott. Megfigyelted már, hogy ha ilyenkor elkezdesz koncentrálni az éhségedre, egyre jobban felerősödik, sőt néha már azt is hallod, hogy korog a hasad, pedig tudod, hogy tele van, legalábbis a néhány perce, órája elfogyasztott étel mennyisége alapján azt feltételezed. Ilyenkor haladóbb szintű önismerettel rendelkezők már megfigyelik magukat, hogy mi okozhatja azt, hogy megint ennének: sok a munka és kell az energia, nem aludt éjjel és valamivel pótolni kell a “nemalvást”, esetleg jelenleg sok a stressz az életében és ezzel párnázza ki az idegrendszerét vagy a mellette ülő épp jóízűen és hangosan harapott bele a szendvicsébe és megkívánta? Ha megfejted az okot, még mindig ott van az érzet, hogy azt sem tudod, hogy mi lenne a szuper étel, amitől elmúlik pillanatok alatt az éhséged, mert Te csak annyit tudsz, hogy legyen itt valami és az általában nem a… zellerszár.

Ezt a helyzetet azonban még tovább bonyolítja, hogy általában egészségesen, vagy legalábbis számodra kielégítően táplálkozol, jól érzed magad a bőrödben, de nem érted, hogy mégis miért hízol, hisz az a tegnap délutáni dupla uzsonna nem okozhatja ezt a szinte hétről – hétre bekövetkező hízást. És már azt is megtapasztaltad az életed során, hogy nem jó az, ha megvonsz magadtól bizonyos ételeket, mert bár akkor, abban a pillanatban akaraterővel ellenállsz, de másnap már nincs az az erő, ami vissza tudna tartani a NASSOLÁSTÓL. Mert valljuk be, ilyen esetekben ez segít, az mindegy, hogy sós vagy édes, de gyorsan elérhető legyen és hamar “üssön”. És ha már eddig a felismerésig eljutottál, akkor összeáll a teljes kép, hogy valójában mitől is hízol. De segítek, hogy még jobban rögzüljön és megfogalmazom más szavakkal is…ha napi rendszerességgel érzed azt, hogy szeretnél valamit enni a főétkezéseken kívül is és ezt a vágyadat be is teljesíted, akkor meg is találtuk az egyik lehetséges okát, hogy miért hízol.

Mivel nagy nyomás alatt élő vállalkozókkal és elfoglalt menedzserekkel foglalkozom, segítek nekik abban, hogy ismét csúcsteljesítményt nyújtsanak, és ebben senki és semmi ne tartsa vissza őket, így tudom, hogy a vágyott eredmény, azaz a megfelelő testsúly eléréséhez ez a felismerés még vajmi kevés, ezért most Neked is szeretnék segíteni. Honnan tudod meg, hogy valóban éhes vagy, vagy csak ennél valamit? Vizsgáljuk meg először az alapokat: ha fizikai éhséget érzel, akkor annak tünetei vannak, ürességet érzünk a gyomrunkban és valóban korog is, esetleg picit fáj is. Ha ezen tünetek egyikét sem tapasztalod, akkor nagy valószínűséggel kívánós vagy. De adok a kezedbe egy másik módszert is, amivel kiderítheted mi a helyzet. Kérdezd meg magadtól, hogy tudnék enni brokkolit, tofut, vagy zellerszárat esetleg sárgarépát? Ha a válasz igen, akkor valóban éhes vagy, ugyanis ha kívánós lennél, akkor csak speciális ételt szeretnél enni leginkább un. komfort ételt, vagy nevezhetjük akár nasinak is.

Természetesen jó lenne azt gondolni, hogy a kívánás  egy kis kontrollal megfékezhető, és akkor már meg is állítottuk a hízásunkat. Sajnos azonban ez nem így van, nem azt mondom, hogy néhány embernél nem működik, ők azok akik általában nagy akaraterővel rendelkeznek, de a többség ellágyul ha a kívánás valami napi stresszel, fáradtsággal is párosul. Illetve azt is bevallhatjuk, hogy nagyon rossz érzés úgy élni, azt érezni, hogy mi semmit sem ehetünk, amit mások igen. A rendkívüli és gyakori nélkülözés ráadásul visszaüt, csak idő kérdése, hogy mikor.

Légy türelmes magaddal és várj egy kicsit! A kívánás 15 vagy 20 perc múlva megszűnhet magától, ha vársz egy kicsit. Az éhség nem, ha vársz akkor az csak még erősebb lesz. Ha 20 perc múlva is gondolsz az ételre, adj magadnak engedélyt, egy előre megtervezett adagra. Az a jó hírem van, hogy ha gyakran menedzseled a kívánást, akkor kevésbé lesz intenzív és ritkábban fog jönni. És így sikerül megállítani a hízásodat is, ami valljuk be nagyon jó érzéssel tud eltölteni, hisz “nem igényelt nagy erőbedobást” a folyamat.

Ha gyakran vagy kívánós, az a nagy kérdés, hogy mit teszel hosszútávon? A fent vázolt módszer egyszerűbb a többihez képest, és nyilván ha esetleg nálad nem vagy nem úgy működik akkor érdemes kipróbálni egyéb, figyelemelterelő módszereket is.

Ha úgy érzed, hogy Neked is nap mint nap meg kell küzdened a kívánással, és az ezzel járó folyamatos hízással, írj nekem itt egy üzenetet és megvizsgáljuk Neked hogyan tudok segíteni.Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Miért nassolod végig..

Miért nassolod végig..

Tegyük fel, hogy délután rossz a kedvünk, fáradtabbak vagyunk a megszokottnál. Mi lesz az a leggyakoribb dolog, amit csinálni fogunk? Kinyitjuk a fiókot és az első kezünk ügyébe kerülő csokit, kekszet, chipset villámgyorsan megesszük, hisz az majd segíteni fog átvészelni a pillanatnyi nehézségeinket. Vagy haza értünk a munkából és vacsora után, amikor lazítunk, semmi másra nem tudunk gondolni mint, hogy jól jön egy kis nasi, amíg le nem fekszünk. Ez a nasi azonban nemcsak édesség lehet hanem bármi, ami édes, sós vagy éppen zsíros a lényeg, hogy erőteljes hatása legyen, üssön.

Egy ideje észrevetted, hogy az édesség, a nasi egyre gyakoribb az életedben délután és az este folyamán is, amikor nyugi van. Nem érted, hogy miért tudnál az édesség utáni vágyadhoz órát igazítani, ha jön a gyötrő érzés akkor rendszerint 15 óra van….Aztán lefekvésig többször is jelentkezik. Ezt a vágyadat nem tudod kontroll alatt tartani, mert jön és enni kell, és egyre többet és többet. Ez már kilókban is mérhető, hisz pont egy számmal lett nagyobb a ruhaméreted. Mindez zavar, mert tudod, hogy ez nem egészséges, ugyanakkor a plusz kilók sem töltenek el boldogsággal.

A cukor ugyanolyan függőséget tud okozni, mint a kokain, heroin és egyéb romboló drogok. És legalább olyan nehéz “lejönni a szerről” mint egy elvonókúrán, vagy talán még nehezebb is. Miért? Az édességet ugyanúgy tápláléknak tartjuk, mint más valóban tápláló ételt, így azt gondoljuk, hogy ez szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, hisz enni minden körülmények között kell. És ami még a rossz hírem, hogy cukor nemcsak a klasszikus édességekben, csokoládékban  van, hanem minden egyéb ételünkben, amire esetleg első körben nem is gondolnánk. Ugyanúgy ott lappang a konzervzöldségekben, bébiételekben, gabonapelyhekben, a mogyoróvajban, a kenyérben vagy a paradicsomszószban és sorolhatnám még a kimeríthetetlen listát. Gyakran jól csengő nevekkel leplezik; mint kukoricaszirup, szőlőcukor, maltóz, glükóz vagy fruktóz. Szóval nap mint nap fogyasztjuk észrevétlenül is a lappangó drogunkat.

A cukor azonban két okból minősül függőséget okozó anyagnak: már kis mennyiség elfogyasztása után is többre vágyunk illetve ha hirtelen akarunk leszokni róla, elvonási tünetek jelentkeznek, például fejfájás, hangulatingadozás, édesség utáni vágy vagy kimerültség. De mi állhat a függőségünk hátterében? Az esetek többségében az, hogy megjutalmazzuk magunkat, gondoljunk csak arra milyen jóleső, intenzív érzéssel tölt el, ha megeszünk 1 kocka csokit vagy 1 szelet süteményt. A tényleges függőség azonban akkor alakul ki, ha képesek vagyunk megenni ennek a többszörösét és rendszeresen. Még az sem riaszt vissza bennünket, hogy a testtömegünk gyarapszik, emésztési zavaraink lesznek és nem vesszük észre, hogy nemcsak azért eszünk mert éhségérzetünk van, hanem egyszerűen kívánjuk, hiányzik, vágyunk rá. Vagyis függünk tőle!!

Hogyan néz ki az elvonókúránk? Nos a kérdés eléggé összetett és picit messzebbről kell elindulni ahhoz, hogy átlássuk.

A cukor egyszerű szénhidrát, amely természetes formájában megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a gabonák, bab, zöldség, gyümölcs. Ezek a természetes szénhidrátok különálló glükózmolekulákra bomlanak. Ezek a molekulák a véráramba kerülnek, ahol egyenletesen elégnek, így a tested minden hasznos tápanyagot felszívhat.

A finomított asztali cukor – más néven szacharóz – teljesen másként viselkedik.

A cukornádból vagy -répából kivont szacharózból hiányoznak a vitaminok, ásványi anyagok és rostok, ezért emésztésük komolyabb energiabefektetéssel jár a szervezet számára. A testednek fel kell áldoznia ásványianyag- és enzimkészletét ahhoz, hogy a szacharóz megfelelően felszívódhasson. Következésképpen az ipari cukor nem táplál, hanem hiányt okoz. Gyorsan bejut a véráramba, és felborítja a természetes vércukorszintet: kezdetben az egekbe emeli – izgatottságot, idegi feszültséget, hiperaktivitást okozva –, majd rendkívül alacsony szintre ejti – ezzel fáradtságot, kimerültséget, kisebb depressziót előidézve.

Az egészségtudatos emberek zöme tisztában van azzal, hogy vércukorszintje őrületesen ingadozik, ha a cukor mesterségesen feltornázza, de gyakran figyelmen kívül hagyja az érzelmi hullámvasutat, amely ezt a magas szintet kíséri. Egy darabig felszabadultnak és energikusnak érezzük magunkat tőle, majd hirtelen, minden átmenet nélkül azon kapjuk magunkat, hogy indokolatlanul vitatkozunk a barátainkkal vagy a párunkkal.

Mi lehet a megoldás? Mire eddig elolvastad a posztot már látod, hogy könnyű azt mondani valakinek, hogy csak akaraterő kell és akkor nem fogsz többé édességet enni, látjuk ettől összetettebb a dolog. Szeretnéd tudni, hogy valóban függő lettél –e, írj cukor naplót. Heti 7 napon keresztül minden egyes nap írd fel egy darab papírra, vagy a telefonod jegyzet app-jába ha bármit eszel, ami nem a főétkezés része. Legyen ez egy utóreggeli az irodában, ahol isteni a a kakaóscsiga, vagy ha a kollégádhoz mész kunyerálni egy kis csokoládét, mert anélkül nem fog továbbmenni a munka. De azt se felejtsd el, ha az esti tévénézés közben elfogy az a néhány kis zacskó chips. Írd fel 1 hétig, és látni fogod, hogy kell –e vele komolyabban foglalkoznod, vagy nem nagy a baj.

A hangulatod, energiád, jókedved nem az elfogyasztott édességtől lesz kirobbanóan jó, és ha nem válsz tőle függővé akkor nagyobb eséllyel nem leszel túlsúlyos sem. Ha nem hízol el, akkor kisebb eséllyel fogsz szív- és érrendszeri betegségektől, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől szenvedni. Ezeket a betegségeket lényegesen nehezebb kezelni, mint hogy mennyi csokit eszel.

A függőséged vagy függetlenséged felismerése az első sikeres kezdeti lépés. Kezdd el még ma a cukor naplót! Ceruzára fel!

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).