Miért tegyünk a grill húsra rozmaringot? Avagy az élelmiszerek összepárosítása.

Miért tegyünk a grill húsra rozmaringot? Avagy az élelmiszerek összepárosítása.

 

Mogyoróvaj és banán… tészta és paradicsomszósz… rizs és bab – mi teszi ezeket a duókat különlegessé? Miért pont ezeket fogyasztjuk együtt?

Vannak olyan népszerű ételkombinációk, amelyeket együtt fogyasztunk, de sokszor nem tudjuk miért pont ezeket esszük együtt: ízük miatt, állaguk kölcsönhatásban van, esetleg együtt az egészségünkre jobb hatást gyakorolnak?

Az élelmiszerek kombinálása mögött 3 nagy irányzat áll:

      • Szinergikus kombináció: a tápanyagok egymást erősítő hatása
      • Ajurvédikus kombináció: a hagyományos ájurvédikus ajánlások
      • Funkcionális ételkombináció: melyek azok a kombinációk, amelyeket jobb ha kerülünk?

E filozófiák egyes aspektusai átfedik egymást, de mindegyiknek vannak egyedi nézőpontjai is.

Nézzük meg közelebbről a szinergizmust.

Maga a szinergia szó, röviden azt jelenti, hogy a dolgok egy csoportjának együttes ereje. Vagyis, amikor együtt használjuk őket, akkor az sokkal jelentősebb hatást ér el, mintha külön – külön fogyasztanánk. Ezáltal bizonyos élelmiszerek együttes alkalmazása növeli az egyes élelmiszerek tápértékét!
Gondoljunk csak arra, hogy bizonyos vitaminok zsírban oldódóak és csak akkor képesek felszívódni, ha zsírral/olajjal érintkeznek, egyszerűen abban oldódódnak – ez szerintem sokunk számára ismerős.

Nézzünk néhány olyan példát, amely különösen jelentős hatással vannak egymásra és gyakran fogyasztjuk őket, de nem biztos, hogy mindig együtt:

Kurkuma + fekete bors

A kurkuma egy erős fitokemikáliát tartalmaz a kurkumint, amelyet nagyra becsülnek erős gyulladásgátló tulajdonságai miatt. A fekete bors piperint, egy olyan vegyületet tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy rákellenes hatással bír.
Tehát a kurkuma és a fekete bors egészséges önmagában is, de ha kombináljuk a kurkumin hatása 2000%-kal javul!

Tipp: Add hozzá mindkét fűszert curry-hez, tojáshoz vagy salátaöntethez, hogy kihasználd a hatásukat.

Brokkoli és paradicsom

A brokkoli és a paradicsom egyaránt magas C-vitaminban, de együtt még táplálóbbá válnak. Valójában egy prosztatarákról szóló tanulmány megállapította, hogy a brokkoli és a paradicsom kombinálásával a daganatok nagysága 52%-kal csökkent.
Vagyis együtt lényegesen jobb hatást érnek el, mint a brokkoli és a paradicsom önmagukban történő fogyasztásakor.
A paradicsom likopin nevű fitokemikáliát tartalmaz, amelyről kimutatták,  a szívvédő hatást is.

Tipp: Süssd meg a paradicsomot olívaolajban, hogy növeld a likopin biológiai hasznosulását.

Zöld tea és citrom

A zöld tea az antioxidánsok nagyszerű forrása, és kimutatták, hogy serkenti az agyat és segít megvédeni a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségektől. A zöld tea jótékony hatásai annak tulajdoníthatók, hogy kiváló katechinforrás. Ha citromlevet adunk a zöld teához, ez segíthet növelni a katechinek biológiai hasznosulását – akár ötszörösére!

Tipp: Más citrusfélék is, például a lime és a grapefruit hasonló hatást fejthetnek ki.

Citrom és spenót

A C-vitaminról kimutatták, hogy fokozza a növényi eredetű vasforrások felszívódását, így egy kis citromlé párosítása növényi alapú vasforrással, például spenóttal, abszolúté telitalálat.

Tipp: Egyéb hasonló kombinációk közé tartozik a pirospaprika és a lencse, a karfiol és a tempeh, valamint kelbimbó és szezámmag.

Rozmaring és grill hús

A grillen sütött vagy közvetlen nagy hőhatásnak kitett húsok ha egy picit megégnek és úgy fogyasztjuk (jól átsült) növelhetik a rák kockázatát. De ha adunk hozzá egy kis rozmaringot jelentősen csökkenthetjük a kockázatot.

Tipp: Adj rozmaringot a következő páchoz, vagy dörzsöld be a húst egy rozmaring ággal.

Káposzta és avokádó

A zsírban oldódó A, D, E és K vitaminoknak zsiradékra van szükségük a megfelelő felszívódáshoz. Az avokádóból származó egyszeresen telítetlen zsírok elősegíthetik a K-vitamin felszívódását, amely a kelkáposztában található. Egy másik példa, amely a zsírban oldódó vitamint zsírforrással párosítja édesburgonya (A-vitamin) és görög joghurt.

Tipp: Szerencsére bizonyos élelmiszerek természetesen tartalmaznak zsírt, amely segíthetik a tápanyag-tartalom növelését és bizonyos vitaminok felszívódását, ezért nincs más dolgunk, mint rendszeresen fogyasztani őket. Ilyen a lazac (D-vitamin), a tojássárgája (D-vitamin) és a napraforgómag (E-vitamin).

Lazac és bok choy

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását – mindkettő szükséges a csontozat fenntartásához. A D-vitamin-forrásként jelentős lazac, kombinálva az egyébként kalciumforrás bok choy- jal ideális kombó hogy támogassuk az erős csontokat és csökkentsük a csontritkulás kockázatát.

Tipp: A gomba növényi eredetű D-vitamin forrás lehet!

Nekem ebben a legfontosabb konklúzió azon kívül, hogy mit mivel jó enni még az is, hogy néha az egész nagyobb, mint a részek összege.

(T)együnk azért, hogy vibráló egészségünk legyen.

Tippekért, receptekért gyere a Pinterest oldalamra, és ne felejts el feliratkozni.

facebookinstagrampinterestyoutube

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!