Spórolás, tudatosság, egészség: a hűtőrendezés nem csak a rendről szól

A hűtőrendezés nem csak arról szól, hogy mit hová teszünk be a hűtőbe.

A témában segítségünk lesz Ötvös Edina, egészségsherpa az Edinaturally alapítója.

Gondolnánk, a hűtőrendezés csak arról szól, hogy mit hová teszünk be a hűtőbe. Alulra a zöldség, ahogy a rekesz is adja magát, legfelülre meg a dzsemmek, üveges olívabogyók, a tartósabbnak mondható élelmiszerek. Ám, ha komolyabban utána olvasunk a témában, láthatjuk, hogy nem csak fizikai elrendezésről van szó. Sokkal inkább tanít tudatosságra, egészségesebb életre és nem utolsósorban praktikusságra a látszólag ’csak’ a hűtő rendjéért felelős módszer.

Lássuk mit is jelent a hűtőrendezés. A témában segítségünk lesz Ötvös Edina, egészségsherpa az Edinaturally alapítója.

Melyik szervünkre hat jobban egy rendezett hűtő látványa? A szemünkre vagy a gyomrunkra?

Attól függ, hogy éhségből vagy kívánásból nyitogatjuk a hűtőt. És még egy rossz hírem is van, hogy akár a szaglásunkra is lehet hatással, mivel, ha ritkán rakunk rendet, akkor bizony elég gyakoriak a megromlott, vagy erjedésnek indult zöldségek, sajtok és azoknak elég kellemetlen, sőt! bűzös szaga tud lenni.

Mit is takar pontosan a rendezett hűtő fogalma? Pusztán fizikai rendet?

A rendezett hűtő ennél sokkal többet jelent, először is a legfontosabb oka, hogy ha valaki életmódot vált vagy egyszerűen csak egészségesen szeretne táplálkozni, akkor nem mellékes, hogy mi van otthon a hűtőszekrényben, konyhaszekrényben, vagyis, ha kinyitjuk nem mindegy, hogy mi mosolyog ránk.

Aztán a fizikai rend nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem segít átlátni, hogy mi van otthon, mire lehet esetleg még szükség. Ezáltal megkönnyíti a bevásárlólista írását, mert ugye nemcsak praktikusabb, de olcsóbb is, ha egy listával a kezünkben indulunk el bevásárolni. Sokszor a boltokban adhoc vásárolunk kevésbé tudatosan, így, ha hazaérünk kiderül, hogy fontos dolgokat nem vettünk meg, vagy tele lett a hűtő olyan élelmiszerekkel, amelyekből nem biztos, hogy fogunk főzni, esetleg nem túl egészségesek. Ha rendezett a hűtőnk akkor viszont biztosak lehetünk abban, hogy egyből észre fogjuk venni, hogy mi az, amiből esetleg hiány van.

További praktikus és hasznos értelme, hogy ezáltal csökken a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyisége.

„Sajnos ma még mindig nagyon sok étel landol a kukában: vagy azért, mert mire felhasználnánk megromlik, vagy pedig azért, mert nem megfelelően van tárolva és így rövidül az élettartalma.”

Egyik kedvenc példám az újhagyma: ha megvesszük a boltban vagy a zöldségesnél és betesszük a hűtőszekrény zöldséges fiókjába könnyen előfordulhat, hogy mire felhasználnánk csoffadt lesz, nem lesz gusztusunk felhasználni, és kidobjuk. Ha ugyanezt az újhagymát vásárlás után beleállítjuk egy üvegfazékba, és teszünk az aljára egy kis vizet, akkor az a hagyma a vízben új életre kel. Ezáltal nem csak tovább el fog állni, hanem még ki is hajt, megújul. Ugye mennyivel jobban hangzik?

Az utolsó és egyben szintén praktikus oka, hogy sokszor kevés időnk van a főzésre, a rohanó világban tudjuk, hogy egészségesen kellene étkeznünk, meg hogy fontos az otthon főzés, de egyszerűen nehéz a napi rutinba beilleszteni. Azonban, ha a hűtőszekrényben konyhakészen tároljuk az ételeinket, akkor a főzési folyamat le tud rövidülni azokon a napokon, amikor valóban semmi időnk nincs. Sokszor a főzéshez való előkészület pucolás, tisztítás, darabolás sokkal több időbe telik, mint maga a főzés, amikor már csak összedobáljuk egy edénybe, vagy lábasba, vagy tepsibe az egészet fűszerezzük és kész is van. Nyilván az, hogy konyhakész legyen ugyanúgy igényel előkészületet, de bevásárlás után lényegesen egyszerűbb megpucolni 1 kg sárgarépát és úgy eltenni a hétre, mint minden nap 3 db sárgarépát pucolni.

Ötvös Edina (Fotó: Galasi Orsi)

Hogy néz ki pontosan ez a ’rend’? Mindennek fix hely van? Ezek logikai sorrend szerint foglalják el helyüket a hűtőben?

Igen többnyire mindennek legyen fix helye, de figyelembe kell venni a család igényeit is, na meg azt is, hogy hol a leghidegebb a hűtő és milyen gyakran nyitogatjuk. Aki például a tojást hűtőben tartja, annak jó, ha állandó hőmérsékletet biztosítunk, vagyis a hűtő közepén helyezkedik el. Érdemes a hasonló termékeket is egymás közelében elhelyezni, hogy lássuk mennyi van és hát az sem árt, ha a szavatossági időt figyeljük, vagyis mindig a legrégebbi legyen legelől. Ezek elsőre esetleg körülményesnek, időigényesnek tűnnek, de megéri egyszer végig gondolni, utána csak fent kell tartani a rendszert és a rendet.

Nemrég néztem egy sorozatot, amiben két amerikai nő megtanítja – emberek otthonába kiszállva -, hogy mi a rend. A műsorban az egyik nő kamrájában színek szerint volt besorolva minden, amiről tudta mi milyen élelmiszert takar. Úgy is írta össze a bevásárlólistáját, hogy zöldből és lilából kell vásárolnia. A hűtőrendezéssel lehet könnyebbé tenni a bevásárlást?

Igen, Amerikában ez elég gyakori, mint ahogy a hűtő és kamrarendezés is. Nagyon sok egészség coach kínálja, mint szolgáltatás nemcsak a meglévő ügyfeleinek, de másoknak is, akik szeretnének tudatosabbak lenni a választásukat, hűtőjüket illetően. Nagyon meg tudja könnyíteni a bevásárlást, mert ha tudod, hogy minek hol a helye csak ránézel és tudod, hogy hiányzik belőle és be kell szerezni. Míg, ha nincs rendszer, minden egymás hegyén hátán van, akkor nehéz megmondani, hogy van -e otthon elegendő.

Tárolás. Ez egy igen nehéz kérdés szerintem sokunknál. Én a saláta, spenót tárolásával mindig gondban vagyok. Többször összepöttyedt a hűtőben és dobhattam is ki. Hogyan tároljuk az ételeket, a megvásárolt csomagolásban maradjon például a saláta? És mi a helyzet a sajttal, a felvágottal?

A saláta tárolása a típusától függ pl. ha megveszel egy egész jégsalátát, vagy bármilyen olyan salátát, ami egészben van, akkor érdemes egy papírtörlőbe csomagolni és úgy eltenni. Mivel a hűtőben bevizesedik a salátánk a papírtörlő meg felszívja ezt a nedvességet, ezért lényegesen tovább el fog állni.

A sajtokat érdemes vagy üvegedényben, vagy pedig sütőpapírba/zsírpapírba csomagolva tartani. A felvágottak, húsok pedig a legjobb, ha a leghidegebb polcon foglalnak helyet.”

Ötvös Edina (Fotó: Galasi Orsi)

Ezek csak úgy álljanak a polcon vagy legyenek rekeszekben, amibe szétválogatjuk a dolgokat?

Nos először is a szétválogatás a legfontosabb és ha olyan a hűtőszekrény elosztása, hogy sok fiók, polc van benne, akkor lehet simán, a polcon is tárolni őket. Ha azonban egy következő szintre szeretnénk lépni, akkor mindenképp ajánlott a tárolók beszerzése. Ez attól függően, hogy mi kerül bele lehet műanyag vagy üveg is. Ma már nagyon sok áruház kínálatában vannak nagyon praktikus, többféle méretben kapható tárolók.

Egy videóban egyszer láttam, hogy a sárgarépát kicsi vízben állva, üvegedényben tárolták.

Hogyan kell helyesen tárolni a nyers répát, a zellert, a paprikát?

A sárgarépát érdemes üvegben, akár befőttesüvegben tárolni, és az aljára vizet tenni, így tovább marad friss, és ez igaz a zellerszárra is. A paprikával, és van még néhány zöldség, pl brokkoli, karfiol is ilyen, azt kell eldönteni, hogy hogyan fogjuk felhasználni és annak megfelelően tárolni. Ha salátába kerül, akkor fel lehet darabolni, vagy rózsáira szedni és mehet üvegbe, ha pedig máshogy használjuk fel megtöltjük, egyben sütjük stb. akkor mehet a zöldséges fiókba csak simán.

 (Fotó: Galasi Orsi)

Ha valaki szeretne nekilátni a rendszerezésnek, mi az a 3 jótanács, tipp, amit adnál neki?

Először is bíztatnék mindenkit, aki gondolkozik rajta, de elsőre nehéz feladatnak tűnik, hogy bátran vágjon bele: ha meg van a rendszer utána sokkal könnyebb lesz az élete, és tud pénzt és energiát spórolni a bevásárlás, főzés során, valamint garantáltan csökkenteni tudja a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyiségét.

Másodszor pakoljon ki mindent a hűtőből és nézze át, mi az, aminek lejárt a szavatossága és csoportosítva pakolja vissza.

Harmadszor pedig bátran vegyen és használjon zöldségeket, gyümölcsöket, itt a tavasz indul az igazi szezon.

+ 1 tipp: Ha úgy érzi segítségre van szüksége jöjjön az Egészségsherpa közösségbe a Facebookon segítek és egymásnak is segítünk.

Az eredeti cikkben Seufert-Szántó Orsolya beszélget Ötvös Edinával. A cikk megjelent 2022 április 26.-án. az Éva magazinban.

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!