Kerüld el, amit el lehet egészséges étkezéssel

Az egészséges étkezéssel elkerülhetőek az egészségügyi problémák, ugyanakkor sokak számára nehézséget okoz a rendszeres és megfelelő étkezés és az ehhez kapcsolódó életmód kialakítása, különösen akkor, ha otthonról is dolgoznak.
Az otthoni munkavégzés által ugyanis felborul a jól megszokott addigi rutin és különböző extra feladatokat is megjelennek a mindennapokban, így hiába spóroljuk meg a munkába járás idejét, új dolgokra kell valahogy időt és energiát találnunk. 
Mindez egy olyan negatív spirálba tud bennünket helyezni, amelyből egyre nehezebb lesz kiszállni – főleg, ha az egészséges étkezés a téma. 

Októberben és novemberben arról tartottam webinárt, hogy Hogyan érjük el egészség céljainkat akkor, ha otthonról is dolgozunk és mi az ami segíti, hogy hosszútávon egészségesek maradjunk. Legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy közel 700 -an regisztrálnak és vesztek részt, nézik meg és jeleznek vissza a webináron elhangzottakkal kapcsolatban.

A visszajelzéseket és a tapasztalataimat összegezve szeretném most megosztani Veletek, hogy lássátok nagyon sokan egy hajóban evezünk az egészséges étkezést illetően.

Miért írom ezt? A problémáink alapvetően közösek: nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá az egészséges életmódnak, nem tudjuk mikor és mit főzzünk, hogyan vágjunk bele a sportolásba és az egészséges étkezésbe…

A jelentkezők nagy számban – vagyis összesen 625 fő töltött ki egy kérdőívet az egészséges étkezés témakörében, amely alapján az alábbi válaszokat kaptam:
– Mi az, ami visszatart attól, hogy egészségesen étkezz otthon? kérdésre a válaszadók 33,7% -a azt válaszolta, hogy nem tudom, hogyan kellene csinálni, 30,4% -nak nincs ideje az étkezéssel foglalkozni, 25,3% könnyen feladja, ha belekezd, és 10,6 % pedig egyéb okok miatt. Ezen okok között szerepel, hogy nincs tudása és rutinja hozzá, nem szeret főzni, de az anyagiak is felmerültek.

– Mi az a legfontosabb eredmény, amit szeretnél elérni az egészséges étkezéssel? Erre a kérdésre a válaszadók 35,8 %- a azt válaszolta, hogy szeretne újra energikusabb lenni, és csúcsteljesítményt nyújtani. 25,3% pedig fogyni szeretne. Viszonylag a magas azoknak a száma is, 20,3%, akik úgy érzik puffadnak és jó lenne ha ez megszűnne. A többiek azt szeretnék elérni, hogy ne egyenek annyi édességet 7,8 % vagy otthonosabban mozogjanak a konyhában 5,3%, de akadt olyan is, aki elveszítette a motivációját, hízni szeretne, vagy valamilyen betegsége van, ami gátolja.

– Arra a kérdésre, hogy Mi a legfőbb problémád a home office-szal?A legtöbben 23,8% azt válaszolta, hogy túl keveset mozog, ezt követi 18,1 %.- kal, hogy úgy érzik nincs semmi energiájuk, 15,2% nem tudja mit egyen, vagy 13,3% -nak nincs ideje főzni. Itt is nagy százalékban szerepel, hogy túl sok édességet esznek 12,8%. A többiek legfőbb gondnak az írták, hogy híztak/fogytak, állandóan idegesek, túl sokat ülnek, de akadnak olyanok is, akik szerint túl közel van a konyha, amikor otthon dolgoznak.

Ezeket a válaszokat olyanok írták, akiknek 71,4% semmilyen betegséggel nem rendelkezik, vagy esetleg csak kisebb egészségügyi problémájuk van. Vagyis azok, akik egyébként egészségesek úgy érzik, hogy az otthonról történő munkavégzés, az egészségükre nem gyakorol túl jó hatást, megpróbálnak életmódot váltani évente 1-2 alkalommal, de az az esetek nagy többségében elbukik és a home office nehezíti ezen törekvéseiket.

Az, hogy kinek mi az egészség célja és terve az életében, az nagyon egyedi, több dimenziós így számtalan dologtól függ. Gondoljunk csak azokra a tényezőkre, amelyek a mi, saját életünket befolyásolják: stressz, családi problémák, nehézség a főzéssel, étel-intolerancia, hogy csak a legtipikusabb dolgokat emeljem ki. Ezenkívül megállapíthatjuk, hogy az otthonról való munkavégzés, csak még inkább befolyásolja és nehezíti ezeket.

Mindez milyen hatással lehet ránk a mindennapjainkban hosszútávon?
A munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben. A megoldás semmiképpen sem az, hogy menjünk vissza irodába dolgozni, vagy váltsunk munkahelyet. Sokkal jobban járunk, ha elfogadjuk és megértjük ennek az újfajta munkavégzésnek a szabályait/természetét és próbálunk erre való tekintettel (is) új, egészségesebb szokásokat bevezetni az életünkbe, például az egészséges étkezést. Ezt azonban olyan formában, amiről sokat szoktam írni és beszélni: lépésről lépésre, ne pedig fenekestől felforgatva mindent.

Közeleg az év vége és az újévi fogadalmak ideje, mielőtt magadra erőltetnél olyan dolgokat, amelyeket nem szeretsz és soha nem is szeretted, inkább keress meg és beszéljünk, segítek úgy változtatni, hogy az a hasznodra és egészségedre legyen.

Ha szeretnél tőlem konzultációt kérni az időpontfoglaló rendszeren megteheted.

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!