Hinnéd vagy sem – ez mind-mind cukor

Étkezés, BLOG

Manapság már egyre többféle cukorról hallani, és néha nehéz eligazodni, hogy melyik pontosan micsoda. Általános szabály, hogy jobb minél kevesebbet fogyasztanunk, de az is igaz, hogy nehéz elhagyni, mert ugyanolyan függőséget okoz mint bármelyik drog. Sőt! Nézzük milyen cukrok léteznek…

Barna cukor

Természetes ízű és színű melaszszirupban található cukorkristályokból áll. Néhány finomítóüzem úgy készít barna cukrot, hogy a finomított fehér cukorhoz szirupot ad.
91–96%-ban szacharóz.

Porcukor

Finoman őrölt szacharózkristályokból áll, kis mennyiségű kukoricakeményítőt kevernek hozzá.

Kukoricaszirup

A kukoricakeményítőt enzimekkel, savakkal léptetik reakcióba, melytől a keményítő részecskékre bomlik. A kukoricaszirup három fő típusa 42%, 55%, 90% fruktózt tartalmaz; a maradék nagy része dextróz.

Dextróz vagy glükóz

Másnéven kukoricacukor. Ipari körülmények között állítják elő keményítőből, savak vagy enzimek és hő segítségével. Közönséges cukorral keverve értékesítik.

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS)

Kukoricakeményítőből készült édesítőszer. A benne található fruktóz mennyisége gyártótól függően változik. A gyártás során egy enzim segítségével növelik a fruktóz-tartalmat, így a HFCS édesebb, mint a hagyományos kukoricaszirup.

Méz

Természetes invertcukor, amelyet egy enzim hoz létre a méhek nektárjából. A méz fruktózt, glükózt, maltózt és szacharózt is tartalmaz.

Invertcukor

Glükóz és fruktóz elegye. Az invertcukor a szacharóz szétbontásával jön létre az invertálásnak nevezett folyamat során. Ez a cukor akadályozza meg a nádcukor kristályosodását a cukorkagyártásban.

Laktóz, vagyis tejcukor

Ipari körülmények között tejsavóból és sovány tejből készítik. Természetes formájában emlősök tejében fordul elő. A gyári laktóz elsődleges felhasználója a gyógyszeripar.

Fruktóz

A szacharóznál sokkal édesebb ipari cukor. Édessége valójában függ a jellegétől és felhasználásától. A gyümölcscukor néven ismert fruktóz sok gyümölcsben természetesen előfordul.

Nyerscukor

Durva szemcséjű, granulált kristályokból áll, amelyek a cukornád levének párolása során keletkeznek. A nyerscukor szennyezett lehet!!

Szorbit, mannit, maltit és xilit

Cukoralkoholok vagy poliolok. Természetesen előfordulnak gyümölcsökben. Ipari körülmények között például dextrózból előállítható. A xilit a nyírfák egy részéből készült cukoralkohol. A szorbit, a mannit és a maltit nagyjából fele olyan édesek, mint a szacharóz. A xilit édessége a szacharózzal megegyező.

Szacharóz, asztali cukor

Cukornádból vagy cukorrépából készül. Két egyszerű cukorból áll, glükózból és fruktózból. Körülbelül 99,9%-os tisztaságú termék, kristályos vagy porított formában értékesítik.

Turbinado

Világosbarna színű barnacukor, finomított nyerscukor, az eljárás során a szennyeződéseket és a melasz nagy részét eltávolítják. Fogyasztható, ha megfelelő körülmények között dolgozzák fel; korábban azonban gyakran tartalmazott szennyeződésnyomokat.

Hányat ismertél? Melyiket használod?

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.