Étel előkészítés – művészet vagy túlélési eszköz?

BLOG, Étkezés

Először is kezdjük az alapoknál, a sokak által meal prep-nek vagyis étel előkészítésnek nevezett tevékenység nem egy új őrület, hanem nagyon is racionális, az életünket megkönnyítő eszköz, amely már akkor is létezett, amikor Te, drága olvasóm még csak a gondolat szintjén voltál, hozzám hasonlóan. 

Vagyis a nagyszüleink és az ő nagyszülei is gyakran rá voltak arra kényszerülve, hogy nagy mennyiségben főzzenek, süssenek és abból tegyenek el pár napra, hogy a  családnak legyen mindig mit enni. Sőt! nemcsak sütöttek, főztek az előttük álló napokra, hanem még az ételeket is úgy tárolták, hogy az bizony sokáig elálljon. És nemcsak azért, mert akkor még nem volt hűtőszekrény, hanem azért is, mert még ha lett is volna hűtő bizonyos ételek sokkal tovább elálltak például szobahőmérsékleten. Mondok is példákat: a görögdinnyét betették az ágy alá, a kolbászt, szalonnát jól besózták, hogy sokáig elálljon, a kenyeret konyharuhába tekerték és akár egy hétig is friss volt (ugye az a jó kis vadkovász tudta a dolgát) 

igy keszitsd elo az eteleidet, hogy konnyebb legyen a fozes

Majd jött a hűtőszekrény és kezdett kérdéses lenni, hogyan lehet ott ennyi mindent tárolni, illetve a többgenerációs nagycsaládok, amikor együtt éltek mindig volt éhes száj otthon, így inkább megfőztek mindent, amire csak szüksége volt a családnak és készen „hidegre” tették. Így a család apraja nagyja talált valamit enni, inni, ha esetleg megéhezett.

Szóval az a bizonyos meal prep ennek lett a továbbfejlesztett változata, vagyis egyszer főzöl és teszel el belőle a következő napokra, illetve lesznek olyan hozzávalók, amelyeket konyhakészen fogsz tárolni. 

Milyen előnyökkel jár, ha bevezeted az étel előkészítést életedbe?

  • Több szabadidő
  • Gyorsabb, ritkább bevásárlás
  • Egészségesebb változatosság 
  • Tudod mit eszel
  • Kevesebbet költesz ételekre, mert tovább elállnak

etelek elokeszitese

Szóval a címben feltett kérdésre, ki – ki megtalálhatja a hozzá leginkább közel álló gondolatot, hisz ezt akár művészi fokra is lehet fejleszteni, és akkor már valóban gyerekjáték  a főzés, ugyanakkor lesznek akiknek a „mókuskerékben” leginkább a túlélést fogja segíteni. 

Ha pedig szívesen tanulnál a témáról, akkor gyere el az ingyenes online előadásomra, amelynek ez lesz a témája. Itt tudsz regisztrálni:

Meal prep, avagy az étel előkészítés művészete

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.