Lehet, hogy Te is folyamatosan háromféle ételt eszel és azt várod, hogy egészséges legyél?

Étkezés, BLOG

Tegyük fel, hogy szeretnél egészségesebb lenni, mert elkezdtél hízni, mostanság nem túl jó az anyagcseréd, állandóan puffadsz, félsz a diabétesztől, magas a vérnyomásod, a koleszterined. Akármi is az ok, amiért máshogy szeretnél étkezni tényleg azt gondolod, hogy ha háromféle ételt váltogatsz, akkor egészséges leszel?

Manapság azt hihetjük, hogy a modern táplálkozás változatos. Bemegyünk a boltba és a polcokon rendkívül nagy a választék: a hűtőpultok roskadásig tele vannak mindenféle tejtermékkel, a pékáruk több sorban, a félkész ételeket percekig válogathatod, a gabonákból annyi van, hogy nem is ismered mindegyiket, és még ott vannak a zöldségek, gyümölcsök legkülönbözőbb fajtái is.

Végig gondoltad bármikor is, hogy hányféle terméket szoktál venni? Milyen gyakran próbálsz ki új alapanyagokat? Mennyire jellemző, hogy félkész vagy esetleg kész termékeket, konzerveket veszel a szupermarketekben?

Nézzünk a kedvenc ételeimet a zöldségeket, gyümölcsöket: bolygónkon több mint 10.000 ehető növény él, ehhez képest kevesebb mint 200 fajt hasznosítunk ételként. Óriási a különbség? Azt gondolom egyetérthetünk, hogy igen.

Felsorolnád, hogy ebből Te körülbelül hányfélét szoktál heti rendszerességgel fogyasztani?

Segítek, az emberek által növényekkel bevitt kalóriák 60%-a csak három terményből származik: búzából, rizsből és kukoricából. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy a feldolgozott ételek – bár sokféle van – mégis összetételben az alábbiakat tartalmazzák: cukor, finomított fehér liszt, finomított növényi olajok, kukorica és fehér rizs. Ezek épp azok, amelyek ha domináns válnak étrendünkben, rengetek kárt tudnak okozni.

Semmilyen étrendet nem hívhatunk egészségesnek, amelyik nem változatos. Vegyük elő a józan paraszti eszünket és gondoljunk bele az alábbiakba: van egy hatalmas földterületünk. Ezen a területen évről évre ugyanazt a növényt termesztjük, mindig UGYANAZT a terményt. Nem kell hozzá mezőgazdasági szakembernek lennünk, hogy tudjuk, mi lesz ennek a következménye: az egész ökoszisztéma a kárát fogja látni. Miért? A talaj kimerül, a madarak, rovarok, állatok kihalnak és a betegségek virulásnak indulnak. Kivéve, ha nem kezdjük el őket vegyszerrel mérgezni, hogy elpusztuljanak.

Ugyanez a helyzet a saját testünkkel, vagyis a személyes ökoszisztémánkkal: ha egysíkú ételekkel tápláljuk, akkor előbb- utóbb betegségek melegágya leszünk, és nő a gyógyszerre utaltság veszélye.
Természetesen nem azt állítom, hogy bármelyik étel meg tud védeni a ráktól, diabétesztől, magas vérnyomástól, vagy garantálja az egészséges bélflórát, de ha a teljes értékű ételeket váltogatjuk, tápanyag dús hozzávalókat egymással társítunk, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha az említett háromféle gabonát választjuk. Ha minél több egészséges hozzávalót fogyasztunk, azok egymás hatását felerősítik kiegészítik, így csak segíteni fogják a jóllétünket. Nem mellesleg ez az unalom ellenszere is lehet, mert gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy egészséges táplálkozás címszóval kinézünk pár valóban egészséges ételt és csak azokat váltogatjuk…unalomig, majd pedig visszanyúlunk a régi ételeinkez, mert az azért csak izgalmasabb volt, még ha nem is egészséges.

Ha szeretnél kiszállni a mókuskerékből, akkor kezdő lépésként határozd el, hogy minden héten egyszer kipróbálsz egy új ételt. Hajrá!
Ha pedig segítségre van szükséged, inspirálódj az Edinaturally oldal receptek menüpontjában vagy írj a hello@edinaturally.com címre és segítek.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.