Szorongás

Lélek, BLOG

Te inkább megoldod vagy a szőnyeg alá söpröd? Avagy hogyan válunk a saját szorongásunk rabjává?

Közeledik a karácsony, és ezzel együtt az év vége is. Ilyenkor gyakran érezzük azt, hogy várjuk az ünnepeket, ugyanakkor tudatosítjuk magunkban, hogy hamarosan valami új fog kezdődni, amit lehet lezárunk, megoldunk és felemelt fejjel várjuk a következő évet, kihívásokat.

Azután jön a felismerés, hogy elég fáradt vagyok mindehhez, mert hát év vége van…és persze bekúszik az a gondolat is, hogy addig még sok mindent meg kellene oldani: a munkában év végi zárás, jövő évi tervezés, illetve jó lenne, ha le tudnád zárni azokat a feladataidat is, amelyeket már egy ideje tolsz magad előtt…Ideje? Úristen ezt már tavaly is szeretted volna megcsinálni…Megfogadod, hogy idén nem úgy lesz mint tavaly és most pontot teszel a végére. Utána jól rápihensz az ünnepekre és jöhet is a karácsony, Újév, majd feltöltődve várod a 2023-as évet. Ismerős gondolatsor?

Mi következik ezután?

Ha laza és kipihent vagy valószínűleg ezek eszedbe sem fognak jutni, de ha némi szorongással időnként szoktál küzdeni, akkor jön az ismert verkli.

Aki szorongással küszködik, néha úgy érezheti, hogy a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a „túlfeszített” gondolataitól, ha eltereli a figyelmét és más dolgokra fókuszál. Lehet, hogy ártalmatlannak tűnik, ha beleveted magad a munkába vagy új kapcsolatokba az  életedben, de valójában csak lenyomod azokat az érzelmeket, amelyekkel meg kell küzdened, és külső zavaró tényezőket használsz ürügyül az érzelmi és a szellemi munka elhalasztására a feldolgozás helyett.

Egy másik önszabotáló viselkedés, amely segíti a negatív érzésed megerősítését, ha egyszerűen eltávolítod a nem kívánt érzést. Például, ha aggódsz egy fogorvosi beavatkozás miatt, akkor inkább lemondod az időpontot. E mögött a viselkedés mögött az a gondolat áll, hogy ha kivonod magad a szorongást kiváltó helyzetből, nem fogsz szorongást érezni. De! A valóságban nagyon könnyen még több kárt okozhatsz magadnak, mert pont ezáltal fokozhatod a szorongást és a félelmet. Minél több energiát, figyelmet adsz a szorongást kiváltó helyzetnek, érzésnek, ezáltal jobban rá irányítod a figyelmet, mint amennyire megérdemli.

Ha rajtakapod magad, hogy szabotálóan viselkedsz szánj egy percet arra, hogy lejátszod a gondolataidban, mi lehet a legrosszabb forgatókönyv. Leggyakrabban olyan összefüggéseket hozunk létre és feltételezéseket fogalmazunk meg az elménkben, amelyek nem annyira átgondoltak és logikusak, mint amilyennek azok valójában.

Mi köze ennek az egészséghez?

Nos Te, aki egy ideje olvasod az írásaimat tudod, hogy számomra az egészség az holisztikusan  megközelítendő, azaz nemcsak az számít, ami a tányérunkon van, hanem azok is a „táplálékaink”, amelyek bennünket körül vesznek.
Erről is szó volt azon a webináriumon, amelyet nemrégiben tartottam. Ha szeretnéd megnézni, akkor december 7-ig ezen a linken megteheted, de csak akkor ha belépsz a zárt FB csoportomba.

Ha pedig úgy érzed, hogy jól jönne a segítség, akkor tudsz jelentkezni a 4 hónapos Mentorprogramomra, amelyen olyan gyakorlati tudásra tehetsz szert, amely segíti, hogy hosszútávon egészséges maradj.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.