Mennyi egy adag? A titok, amiről tudnod kell!

Mennyi egy adag? A titok, amiről tudnod kell!

Villámkérdés: hány adag keksz van egy csomag teljes kiőrlésű sós krékerben? Hány adag egy kis üveges gyümölcslé? Na és egy doboznyi granolaszelet?

A helyzet az, hogy nem „egy”. Egy ilyen kiszerelés gyakran két-két és fél adagot tartalmaz. 

Te ehetnél csak egyet?

Naná, simán megtehetnéd, hogy egyszerűen csak fél csomaggal eszel meg belőlük. De meg is fogod tenni?

Ne ostorozd magad, ha a válaszod „nem”! A legtöbb ember megenné az összeset, ha kibontva letennéd elé. Így vagyunk bekötve.

A túlzásba esés veszélyei

Ha túl sokat eszel egy ültő helyedben, az megterhelő a szervezeted számára. Hogy miért?

  • Mert az étkezés úgy van kitalálva, hogy adagolva jusson a szervezetbe. Ha egyszerre rengeteget eszünk, az fájdalmat, idegességet és emésztési zavarokat okoz. 
  • Mert megemelkedik tőle a vércukorszint. A hasnyálmirigynek ezért folyamatosan dolgoznia kell, hogy az általa termelt inzulin feldolgozza a túlzott mennyiségű glükózt. Ez fejfájást okozhat, emellett kábának, gyengének, ingerlékenynek érezhetjük magunkat. 
  • Mert a mellékvesénk azt hiszi, hogy baj van; ezért „felveszi a harcot”, adrenalint és kortizolt szabadít fel – ez a stresszhelyzetekben fellépő általános reakció.
  • Mert amikor a vércukorszint végül lezuhan, ismért sóvárogni kezdünk az étel – különösen valamilyen szénhidrát vagy édesség – után. Kutatások szerint az immunrendszer működését a fogyasztás után még legalább öt órán át befolyásolják az egyszerű szénhidrátok.

5 jó tipp, hogy legyőzzük a kisördögöt

  • Ne rendelj olyan sokat! Válassz egy könnyű salátát, levest vagy előételt; ezek általában kisebb adagok, mint a főételek.
  • Válassz magas rosttartalmú ételeket! Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, a bab és a teljes kiőrlésű gabonák. Ezek laktatók és sok-sok energiát adnak. 
  • Rágd meg jól a falatot! Ezzel megkíméled az emésztőrendszeredet, valamint időt adsz az agyadnak, hogy észlelje, ha már eleget ettél. 
  • Igyál sok vizet! Gyakran összekeverjük az éhséget a szomjúsággal. 
  • Vigyél saját nasit! Pakolj magadnak kis dobozkákba répát, forró levegővel pattogatott kukoricát, dióféléket, magvakat.

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

 

ÚTON AZ EGÉSZSÉG FELÉ!

Kíváncsi vagy, hogy hasonlóan egyszerű változtatásokkal (mint például, hogy jól megrágod a falatot) mekkorát léphetsz előre az egészséges élet felé? El kellene a segítség az egészséges ételek főzéséhez? Lépj velem kapcsolatba! Jelentkezz az első, ingyenes tanácsadásra még ma –– vagy oszd meg a lehetőséget egy kedves ismerősöddel!

 

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.facebookinstagrampinterestyoutube

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!