Női egészség, bioritmus

 Női egészség, bioritmus

Érezted már úgy, hogy olyan mintha valaki más napi menetrendjét követnéd a saját természetes bioritmusod helyett? Lehet, hogy hagyod, hogy a gyermekeid, férjed, élettársad vagy akár lakótársaid befolyásolják a napod áramlását ahelyett, hogy a saját testedre hallgatnál?

Íme az igazság: ugyanaz a napi ritmus nem mindenkinél működik. Az, aki más bioritmusát gyakran követi negatívan hat a saját  női hormonjaira.

Ha krónikus fáradtságod, alacsony szexuális vágyad, intenzív premenstruációs szindrómád (PMS), esetleg cisztád, aknéd, enyhe depressziód van lehet, hogy Te is a természetes ritmusoddal fordultál szembe?  

Sok nő érzi úgy, hogy lépést kell tartania másokkal és ezért  egy kilencórás munkanap után, el KELL mennie edzeni, vagy hétvégén 3 fogásos menüt KELL főzni a családnak, és otthon is csilli -villi rendben és tisztaságban KELL lennie mindennek, hisz a barátnőjénél, szomszédjánál, munkatársánál is úgy van. Ha pedig nála épp nincs ez, akkor úgy érzi, hogy valami nincs rendben vele, és esetleg szégyelli magát, hogy lusta. 

Ha azonban figyelmen kívül hagyod a Te saját szervezeted jelzéseit és lustaságként fogod fel, ha nem vagy produktív, akkor ez az érzés még jobban el fogja szívni az energiádat. 

A saját magadra helyezett mentális súly (mint például a szégyen és az ítélkezés) gyakran jobban kimerítő, mint egy hosszú tennivalólista. 

A női test természetesen hihetetlenül érzékeny és ha ismered a jelzéseidet, akkor tudod, hogy itt az idő a töltekezésre. 

 

Íme 5 tipp, amely segít egyensúlyba hozni a női energiáidat:

 

  • Acélozd magad!

Amikor felbukkannak bizonyos tünetek, könnyű azt hinni, hogy nagyobb vagy bonyolultabb probléma állhat a háttérben és úgysem tudsz önállóan meggyógyulni. Pedig a  gyógyulás első lépése annak felismerése, hogy nem vagy rosszul összerakva.  Egész pontosan úgy vagy jó és teljes, ahogy vagy. Ha pedig magadévá teszed a gondolatot, hogy most is egészséges vagy, és rajtad múlik, hogy még egészségesebb legyél, akkor máris könnyebbnek érzed magad. 

  • Ismerkedj meg a pihenéssel!

Krónikusan kimerült vagy, és megpróbálod túlélni a napot? Talán te valójában nagyon fáradt vagy? Vannak, akik egy hosszú mély alvás után megfiatalodnak, míg másoknak talán pár nap szabadságot kell kivennie, hogy újra egyensúlyba kerüljenek. Az alvás a jó egészség feltétele. Hallgass a testedre, és aludj, amikor fáradt vagy. 

  • Hozd egyensúlyba az idegrendszeredet!

 A legtöbb modern ember élete nagy részét úgy tölti, hogy az idegrendszere a „harcolj vagy menekülj” állapotában van, vagyis folyamatosan dolgozik.

A te testednek inkább a  paraszimpatikus állapotban kell lennie az egyensúlyhoz és fejlődéshez: vagyis minél jobban ellazulsz, annál inkább jól érzed magad és egészséges leszel -testileg és lelkileg.

 

  • Work hard, play hard?

Lehet, hogy meglep, de néha minél keményebben dolgozol, utána annál lágyabb mozgásra van szüksége a szervezetednek. A stresszes munka és a kemény edzés, csak ritkán jó együtt, mivel mindkettő megerőltető a szervezetednek és stresszreakciót vált ki.  Így egy – egy ilyen időszakban inkább jógázz, meditálj vagy táncolj. Próbáld ki néhány hétig Neked melyik jön be és hogy érzed magad utána.  

  • Fogadd el a közösség erejét!

A közösség erős befolyást gyakorol a személyes egészségedre, és döntő fontosságú a hormonok egyensúlyában. Amikor egyedül érzed magad és elszigeteltnek, nagyobb valószínűséggel eszed túl magad, érezheted magad levertnek, depressziósnak is. Minden héten szánj időt a barátaidra, vagy építs úgy barátságokat. 

 

Legfontosabb: ne feledd, nincs veled semmi baj; a tested veleszületetten tudja, hogyan gyógyítsa meg magát. Egészséges vagy, és képes vagy lépéseket tenni annak érdekében, hogy még egészségesebbé válj!

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

 

facebookinstagrampinterestyoutube

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!