Az érzelmi evés 5 jele

Gyakori tevékenység, szinte már megszokott, hogy ha idegesek, feszültek vagyunk eszünk pár falatot, hogy megnyugodjunk. De az is gyakran előfordul, hogy keveset alszunk, esetleg nem pihentük ki magunkat és délután egy kis csokoládéval segítünk az energiaszintünknek, hogy ébren tudjunk maradni és koncentrálni.

Napközben meglepjük magunkat pár szelet sütivel, mert megérdemeljük, vagy az esti családi tévénézés elengedhetetlen kelléke a chips és egyéb ropogtatnivalók.

Ismerős tevékenységek? Te is tudod, hogy miről beszélek?

Nincs azzal semmi gond, hogy időnként ünneplünk, vagy lazításként eszünk egy kis csokit. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy a különböző hangulatváltozásokra való evés ne váljon rutin reakcióvá, így ugyanis könnyen az érzelmi evés csapdájába eshetünk.

Ha hangulatunk rossz, gyakran az evésben látjuk a vigaszt - ez az érzelmi evés egyik formája.

Mi az az érzelmi evés?

Valójában egyáltalán nem könnyű meghatározni, hogy mit is nevezünk érzelmi evésnek, hisz ha belegondolunk mindannyian eszünk néha érzelmi okokból. Ki ne érezte volna már azt, hogy kell valami „ütőset ennie”, vagyis édeset, sósat, esetleg zsírosat, hogy bizonyos helyzetben jobban érezze magát, vagy esetleg megnyugtassa az idegeit, elűzze az unalmát, csak hogy néhány tipikus esetet soroljak fel.

Ha azonban meg kell határozni ezt a fogalmat, és hogy mit jelent számomra, akkor én azt mondanám, hogy a TE kapcsolatod az evéssel, a Te ételválasztásod és az érzelmi motivációd a választás mögött.

Érzelmi evés – ezekre a jelekre figyelj fel!

Ezen szempontok figyelembevételével azonban még mindig nem egyszerű beazonosítani mi is történik velünk, ugyanis ehhez nagyfokú önismeretre van szükség és arra, hogy megpróbáljuk magunkat kívülről látni. Így talán sokkal többet segítenek azok a jelek, amelyeket érzelmektől függetlenül tudunk realizálni az evésünkkel kapcsolatban.

Melyek ezek a jelek?

  1.  sokszor eszel egyedül vagy titokban, 
  2. egyedül olyan ételeket eszel, amelyeket mások társaságában nem fogyasztasz, kizárólag magányosan
  3. elrejted a csomagolását annak, amit ettél
  4. gyakori a súlyingadozásod
  5. esetleg nehezen megy az alvás (nincs semmilyen egészségügyi oka az alvászavarodnak)

 

Ha ezek közül  az intő jelek közül egyet, vagy akár  többet is be tudsz azonosítani magaddal kapcsolatban, akkor itt az ideje, hogy farkasszemet nézz a lehetséges okokkal. 

Használd ezt a helyzetet arra, hogy tudatosabb legyél a táplálkozásoddal, egészségeddel kapcsolatban. Ha beazonosítod a problémádat, akkor lényegesen egyszerűbb lesz változtatni, és az is könnyen előfordulhat, hogy egyéb egészségügyi kérdéseidre is megkapod a választ.

Ha segítségre van szükséged az érzelmi evés leküzdésében, keress bizalommal!

Nem lesz könnyű a fel- és beismerés, ugyanakkor olyan változást tudsz előidézni, olyan önismereti útra tudsz lépni, amely a egész életedre pozitív  hatással lehet. Ha segítségre van szükséged akkor pedig gyere, segítek

 

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!