Rossz a hangulatod? Segítenek a szivárvány színei a tányérodon!

Télen, a sötétebb hónapokban az emberek millióit érinti, hogy rosszabb a hangulatuk esetleg nyomottabbnak érzik magukat. Szerencsére ma már tudományosan bizonyított, hogy az étrendünk nagymértékben befolyásolja a hangulatunkat. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?  Azt, hogy kihasználhatjuk a szezonális ételeket, hogy támogassuk az olyan neurotranszmittereinket, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin, amelyek egyébként nemcsak a kedélyállapotunkat, de az étvágyunkat is befolyásolják.

Hogyan javíthatsz a hangulatodon télen a táplálkozásoddal?

Amikor télen gyümölcsöket és zöldségeket választunk az étkezéshez, tartsuk szem előtt, hogy minden szín más-más vitamint és ásványi anyagot biztosít. Válasszunk naponta minimum két bögre gyümölcsöt és zöldséget, és ügyeljünk arra, hogy minél többféle színű legyen.

Ez különösen jó hatással lesz a bélrendszerünkre, hisz az ott élő baktériumok más és más színű, és tápanyagtartalmú élelmiszerrel táplálkoznak. A jó  bélrendszer pedig a jó közérzetet keltő szerotonin termelésének otthona, vagyis a kör ezzel be is zárult, mert visszajutottunk oda, hogy mit is együnk annak érdekében, hogy jól legyünk.

Ráadásul a természet úgy gondoskodik rólunk, ahogyan szükségünk van rá. Télen a citrusfélék készen állnak a betakarításra, éppen időben a megfázás és az influenza szezonjában! A nyári gyümölcsök, mint az őszibarack és a sárgabarack, extra béta-karotinnal látnak el minket, amelyek segítenek megvédeni bennünket a nap káros sugaraitól. Ugye milyen csodálatos a természet?

Nekünk nincs más dolgunk, mint ismerni, elkészíteni és megenni a szivárvány színeit. 

Kíváncsi vagy egy igazán színes receptre? Nézz körül az Edinaturally receptjei között, például ez a sült céklás, cseresznye saláta nagy kedvenced lehet!

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!