Milyen élelmiszereket fogyasszunk együtt és mit kerüljünk?

Étkezés, BLOG

Ha a táplálkozásod helytelen, az orvostudomány nem segít, amikor pedig számodra megfelelően táplálkozol, akkor nincs szükség gyógyszerre.” – tanítja az Ájurvéda. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Az Ájurvéda szószerinti fordítása „tudomány az életről”, az egészséges életmód elveiről alkotott legősibb, holisztikus rendszer. Ebben aztán tényleg minden mindennel összefügg: ételek, tevékenységek, évszakok, napszakok és minden, de minden más energiával rendelkezik, ez határozza meg, hogyan érezzük magunkat.

Ha az energia kiegyensúlyozott, akkor az támogatja az egészséget, de ha ez az energiaegyensúly felborul betegségekhez vezethet.

Az ájurvédikus ételek kombinálása, ennek az egyensúlynak a támogatásában gyökerezik.
Ha az élelmiszereket rosszul kombináljuk, negatív hatással lesz az emésztésünkre, hajlamossá teszi a szervezetet a betegségekre és rendellenességekre. Ha megtanuljuk jól kombinálni, akkor pedig az egészségünket javítjuk.

Íme néhány példa azokra a kombinációkra, amelyekről úgy gondolják, hogy erősítik a jóllétünket:

      • Bab + gabonafélék, zöldségek, diófélék vagy magvak. Tipp: Készíts egy gabonatálat babból, friss zöldekből és dióból vagy a répalevest szórd meg tökmaggal!
      • Állati alapú fehérjék + zöldségek. Tipp: Egy gyors, tápláló étel lehet például valamilyen serpenyőben sütött hús, káposztával.
      • Keményítőtartalmú szénhidrát + zöldségek. Tipp: A sült édesburgonyát brokkolival, paprikával tálaljuk.
      • Zöldség + bármi (kivéve a tejet vagy a gyümölcsöt). Tipp: Ha szereted a zöldségeket tejszínes szósszal párosítani, kísérletezz szószt készíteni tej helyett kesudióból, vagy mandulából.

Íme néhány példa azokra az élelmiszerekre, amelyek nem tesznek jót nekünk:

      • Tojás és tejtermék vagy hús. Tipp: Ha szeretnél sajtot hozzáadni a tojásokhoz az extra íz érdekében, kipróbálhatsz helyette különböző fűszereket. Különösen jó lehet: a cayenne, a fokhagymapor, a kurkuma, a bors, vagy füstölt paprika.
      • Állati fehérje + keményítő. Tipp: A rizs helyett az állati fehérjét tedd párolt zöldségágyra vagy adj hozzá leveles zöldséget!
      • Keményítők + zsír. Tipp: A sült burgonyát vaj vagy tejföl helyett salsával töltsük meg.
      • Bab + sajt. Tipp: Burrito vagy taco felszolgálásakor készíts karfiolból „sajtot”, vagy válassz zöldségeket bab helyett.
      • Gyümölcs (főleg dinnye) + tej. Tipp: Fogyaszd a gyümölcsöt önmagában harapnivalóként, vagy igyál egy pohár tejet lefekvés előtt.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.