Hogy vagy? Egészséges vagy?

Lélek, BLOG

 

 

Hogy vagy? Egészséges vagy?

 

Minden év április 7-e az egészség világnapja. 

 

Azt vallom, hogy az egészség egy sok összetevős állapot, amelyben a legfontosabb szerepet a tápanyagok játsszák. 

Számomra kétféle tápanyag létezik: az első a bennünket körülvevő világ, érzések és a másodlagos táplálék az étel.

 

Mivel egy örökmozgó kisfiam van, nekem is oda kell figyelni a cukorfogyasztására, így megosztom veletek én, mit tartok leginkább szem előtt.

 

Az egészséghez kapcsolódóan most inkább az ételeket, a tápanyagokat vizsgáljuk meg, mert itt a tavasz, a megújulás, de vannak dolgok, amelyek nem változnak: fontos tudnunk, hogy milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe. A szénhidrátok az anyagcsere és a testi funkciók fő energiaforrásai. Megtalálhatók a gabonafélékben, kenyérben, tésztákban, rizsben, burgonyában és gyümölcsökben.

 

A zsírok szintén energiaforrásként szolgálnak, fontos építőelemei például a sejtfalaknak és a hormonoknak. Megtalálhatók az olajokban és a vajban. Nagy arányban tartalmazzák a diófélék, a tökmag, a szezámmag és a lenmag is.

 

A fehérjék a szervezet sejtjeinek és a test szerkezetének alkotóelemei. A fehérje megtalálható állati eredetű termékekben, például a húsban, a halban, a tojásban és a tejtermékekben; értékes növényi fehérje található a szójában, a gabonafélékben, és a zöldségekben.

 

És ott vannak még a mikrotápanyagok, főbb csoportjaik az ásványi anyagok és a vitaminok. Ezek nem szolgáltatnak energiát a szervezet számára, azonban fontos funkciókat látnak el: 

  1. fokozzák az anyagcsere-folyamatokat,
  2. semlegesítik a káros vagy akár rákkeltő anyagokat, 
  3. és javítják az erek működését

Akármilyen diétát is követsz, ezek olyan alapelvek, amelyek alapján működünk és ha egészségesen szeretnél élni, ezeket szem előtt kell tartanod. Már „csak” azt kell megtalálnod, melyek azok az ételek, amelyek egészségesek és szívesen is fogyasztod őket, mert csak így lesz fenntartható a változás.

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

ÚTON AZ EGÉSZSÉG FELÉ!

Érdekel, hogyan érhetnéd el a pozitív szemléletmódot saját életedben? Kellene egy kis segítség, hogy egy minden eddiginél egészségesebb, boldogabb életet élhess? Lépj velem kapcsolatba! Jelentkezz az első, ingyenes tanácsadásra még ma –– vagy oszd meg a lehetőséget egy kedves ismerősöddel! 

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.