Mítoszok az anyagcserénkről

BLOG, Étkezés, Test

Az anyagcsere azt gondolom egy olyan fogalom, amely időről időre felbukkan az életünkben. Van aki nem szeret róla beszélni, mert túl intim területnek tartja és van aki nagyon kíváncsi. Mivel bélrendszer specialista is vagyok és a holisztikus látásmódomhoz hozzátartozik, hogy erről is beszéljünk, ezért most olyan mitoszokat fogok boncolgatni,  amelyek révén felfedezzük az igazságokat, és megértjük, hogy a tudomány valójában mit mond nekünk az anyagcseréről.

 

Mítosz 1: Az éjszakai evés lassítja az anyagcserét

 

Az egyik legelterjedtebb mítosz szerint az éjszakai evés lassítja az anyagcserét, ami súlygyarapodáshoz vezet. Azonban az igazság árnyaltabb. A test anyagcsere folyamatai nem kapcsolódnak ki egy bizonyos óránál. A kalóriák ugyanúgy metabolizálódnak, függetlenül attól, hogy mikor fogyasztják őket.

A probléma az, hogy az éjszakai evés gyakran magas kalória- és zsírtartalmú ételeket foglal magában, és hajlamosak vagyunk túlenni magunkat (szia, éjféli pizza) éjjel. Továbbá, egy egész napos evés után, az esti még több kalória aztán éjszaka raktározáshoz vezet, mivel egész nap ettél, így ezt a test aztán zsírként tárolja el.

Volt egy időszak az életemben, amikor én is rendszeresen bűnöztem – és itt jön be a holisztikus látásmód….sok meló, stressz, kevés alvás persze hogy kellett az energia csokoládé, kekszek és egyéb „ütős” ételek formájában. Nem gyakran éjfél környékén…

Tipp:

Azt tapasztaltam, hogy ha éjszaka zsírokat és fehérjéket eszem, mint például dióféléket, tojást (rántott vagy főtt), talán egy kis sajtot, hajlamos vagyok jóllakottnak érezni magam. Őszintén szólva, nem tudok jól aludni, ha éhes vagyok. DE! hogy mennyit és mi a legjobb megoldás, ezzel kapcsolatban nézd meg a korábbi írásaimat, vagy dobj egy üzenetet és segítek!

 

Mítosz 2: Bizonyos ételek drasztikusan fokozhatják az anyagcserét

 

következő mítosz: az a hit, hogy bizonyos “szuperételek” vagy kiegészítők jelentősen fokozhatják az anyagcserét. Igaz, hogy olyan ételek, mint a zöld tea, a koffein, és a csípős ételek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek növelhetik az anyagcsere sebességét. Például a zöld tea katechinek és a chili paprikák kapszaicinje termogén hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ideiglenesen növelik az energiafelhasználást.

Azonban ezeknek az ételeknek az összességében vett anyagcserére gyakorolt hatása viszonylag szerény. Részei lehetnek egy egészséges étrendnek, de nem varázslatos megoldások a súlyvesztésre vagy az anyagcsere egészségére. Egy kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás sokkal hatékonyabbak az egészséges anyagcserének fenntartásában.

 

anyagcsere

 

Mítosz 3: Karcsú testalkat egyenlő gyors anyagcsere

 

Íme egy mítosz, amit komolyan cáfolni kell: A vékonyabb embereknek gyorsabb az anyagcseréjük. Az igazság árnyaltabb. A lényeg az izomtömegben van, nem csak a test méretében. Az izomszövet több kalóriát éget nyugalmi állapotban, így egy több izomtömeget birtokló személynek magasabb lehet az anyagcseréje, függetlenül az összességében vett testmérettől. Ez olyan, mint egy hatékonyabb motor a kocsidban – a gépezet a motorháztető alatt számít, nem a motorháztető festése.

Tehát amikor azon gondolkozol, hogy építeni kellene egy kis izmot, vagy hogy mozogni kellene akkor jusson eszedbe mindig az anyagcseréd is, amelyre jótékony hatással van a mozgás. Na meg persze ki ne szeretne álmában fogyni, mert annyi az izma.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.