Miért a pihenés a legjobb üzemanyaga a teljesítménynek?

BLOG

“Aki megáll, lemarad!”Hányszor hallottuk már ezt? Vezetők közül sokan úgy gondolják, hogy a teljesítményhez és a sikerhez vezető egyetlen út a megállás nélküli hajtás, vagyis a robotpilóta üzemmód. Azt hiszik, minden percet a munkának kell szentelni, máskülönben elszalasztanak valamilyen lehetőséget.

De gondolkoztál már azon, milyen árat fizetsz ezért a hajszáért? A krónikus stressz, a kiégés, a személyes kapcsolatok romlása – csak néhány a sok közül. A folyamatos munka, pihenés és szórakozás hiánya nem csak a hatékonyságodat rontja, hanem az egészségedet is veszélyezteti. Az emberi test és elme nem gép; szükségük van időre, hogy regenerálódjon, feltöltődjön.

A minap beszélgettem egy sikeres vállalkozóval, az egyszerűség kedvéért nevezzük Péternek. Pétert mindenki csodálja a folyamatos elkötelezettségért, a szívós munkabírásáért és a sikereiért. De valójában Péter iszonyatosan küzd: úgy érzi egyre nehezebben teljesíti az elvárásokat, egyre kevésbé empatikus a családjával és a kollégáival. Belekerült egy negatív spirálba, ami már az egészségére is kihat. Folyamatosan fáradt, kimerült, motiválatlan. Munkateljesítménye romlik, gyakoriak nála a késések és a határidők be nem tartása. Családja és barátai távolodnak tőle, mivel nincs ereje és ideje foglalkozni velük. Péter tudja, hogy változtatnia kell, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá.

Mi javítja a teljesítményt?

A pihenés és a kikapcsolódás nem csak fontos, hanem elengedhetetlen. Egyensúlyra van szükség a munka, a személyes idő – relaxáció között. A pihenés befektetés a jövődbe: növeli a produktivitásodat, javítja a kreativitásodat és segít megőrizni az egészségedet. Az azonban, hogy Neked mi az egyensúlyi állapotod, az teljesen egyéni: nem kell mindenkinek napi 8,5 órát aludnia ahhoz, hogy kipihent legyen, és az sem igaz, hogy a hatékony munkavégzéshez napi 14 órára van szükség.

Képzeld el, hogy minden reggel frissen és kipihenten ébredsz, tele vagy energiával,  ötletekkel és hatékonyan kezeled a napi feladataidat. Ez bizony annak a jele, hogy megtaláltad az egyensúlyt a munka, a magánélet és a pihenés között, ami hosszú távon javítja az életminőségedet és a teljesítményedet. Nem az számít, hogy mennyit dolgozol, hanem hogy milyen hatékonyan, és az sem számít, hogy mennyire vagy kipihent, hanem az, hogy milyen energiával és hatékonysággal kezeled a napi kihívásokat.

ötletek pihenésre

Hogyan lehet elindulni?

Ha szeretnél kiszállni a mókuskerékből, és nem szeretnél még arra is energiát fordítani, hogy merre indulj el, akkor javaslom, hogy kezdésként vezesd be, hogy kipróbálsz egy új tevékenységet…csak egyet, amit korábban nem, vagy csak nagyon régen csináltál. Lehet ez egy új sport, vagy hogy minden nap gyalogolsz, de az is, hogy a reggeli kávédat nem a kocsiban, vagy a monitorral szemben iszod meg.

Péter is ezt tette: elkezdett időt szánni a kikapcsolódásra minden egyes áldott napon. Ez segített neki visszanyerni az energiáját, javítani a munkateljesítményét és helyrehozni a családi kapcsolatait. És menet közben rádöbbent, hogy a pihenés nem luxus, hanem szükséglet. 

Ne legyél robotpilóta, legyél inkább Péter!

Segítségre van szükséged? akkor pedig írj a hello@edinaturally.com email címre, és ígérem megvizsgáljuk, képes vagy-e átalakulni.

Edina tanácsadás

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.