Rossz a hangulatod? Segítenek a szivárvány színei a tányérodon!

BLOG, Lélek

Télen, a sötétebb hónapokban az emberek millióit érinti, hogy rosszabb a hangulatuk esetleg nyomottabbnak érzik magukat. Szerencsére ma már tudományosan bizonyított, hogy az étrendünk nagymértékben befolyásolja a hangulatunkat. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?  Azt, hogy kihasználhatjuk a szezonális ételeket, hogy támogassuk az olyan neurotranszmittereinket, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin, amelyek egyébként nemcsak a kedélyállapotunkat, de az étvágyunkat is befolyásolják.

Hogyan javíthatsz a hangulatodon télen a táplálkozásoddal?

Amikor télen gyümölcsöket és zöldségeket választunk az étkezéshez, tartsuk szem előtt, hogy minden szín más-más vitamint és ásványi anyagot biztosít. Válasszunk naponta minimum két bögre gyümölcsöt és zöldséget, és ügyeljünk arra, hogy minél többféle színű legyen.

Ez különösen jó hatással lesz a bélrendszerünkre, hisz az ott élő baktériumok más és más színű, és tápanyagtartalmú élelmiszerrel táplálkoznak. A jó  bélrendszer pedig a jó közérzetet keltő szerotonin termelésének otthona, vagyis a kör ezzel be is zárult, mert visszajutottunk oda, hogy mit is együnk annak érdekében, hogy jól legyünk.

Ráadásul a természet úgy gondoskodik rólunk, ahogyan szükségünk van rá. Télen a citrusfélék készen állnak a betakarításra, éppen időben a megfázás és az influenza szezonjában! A nyári gyümölcsök, mint az őszibarack és a sárgabarack, extra béta-karotinnal látnak el minket, amelyek segítenek megvédeni bennünket a nap káros sugaraitól. Ugye milyen csodálatos a természet?

Nekünk nincs más dolgunk, mint ismerni, elkészíteni és megenni a szivárvány színeit. 

Kíváncsi vagy egy igazán színes receptre? Nézz körül az Edinaturally receptjei között, például ez a sült céklás, cseresznye saláta nagy kedvenced lehet!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.