Hogyan tudsz alkalmazkodni a home office alatti terheléshez úgy, hogy kevesebb időt töltesz a konyhában és változatosabban eszel, mint eddig?

márc 14, 2021 | Friss

Hétvégén, amikor együtt a család sokszor a legnagyobb nehézséget nem is a főzés okozza, hanem az, hogy kitaláljuk mit is együnk. Gyakorlott háziasszonyok/férjek ilyenkor megkérdezik a család különböző korú tagjait, hogy mi is legyen a menü, amitől csak jobban összezavarodik minden: kiderül, hogy mindenki mást szeretne enni vagy megkapják a legfőbb segítséget, mindegy csak finom legyen. Nos most, hogy a főszerep ismét a home office munkáé, ez a “főzés mizéria” nemcsak a hétvégekre korlátozódik, hanem a hétköznapokat is átszövi. Komoly teherként nehezedik a családra, hogy mit is együnk és még nehezebb, hogy mindez MIKOR készüljön el, amikor dolgozni is kell a gyerekek egész napos “tanítása/ellátása” mellett. Ismerős probléma, ugye?

A home office is munka, csak más környezetben és ehhez kapcsolódóan persze minden más, így az étkezés is. Nem tudunk leszaladni a sarki kifőzdébe vagy beugrani az üzemi étkezdébe ebédelni, ahol már szinte előre tudják, mit fogunk kérni. Most nekünk kell tudni, hogy mit fogunk kérni, sőt nemcsak a saját igényünket kell kielégíteni hanem a többi éhes szájat is, aki velünk egy háztartásban él. A bevásárlás még csak –csak megoldható, de a főzés és az ezzel kapcsolatos tennivalók igencsak igénybe veszik a türelmünket és hát mondjuk ki az időnket is, amellyel amúgy is hadilábon állunk, otthon meg különösen. Valahogy hiába spóroljuk meg a munkába járás utazási idejét,  mégsem lesz hosszabb a napunk. Így azt a plusz időt, amelyet a főzésre, étkezésre kellene fordítanunk nehezen tudjuk előteremteni.

A megváltozott élethelyzetünk mindenre rányomja a bélyegét, nemcsak a munkát kell máshogy szervezni, hanem a főzést is, hogy ne legyen nyomasztó érzés nap mint nap azt átélni, hogy mi lesz az asztalon, ami hamar elkészül és még tápláló is mindenkinek nemre életkorra tekintettel. Ha a megváltozott környezetben ugyanazt csinálod mint eddig, akkor vagy a munkád nem lesz elvégezve vagy nem eszel és valjuk be mindkettőre szükséged van.

Ha végiggondoljuk, látjuk, hogy mindig azok a dolgok mennek könnyebben egy család életében, amelyek előre tervezhetőek, kiszámíthatóak, miért ne lenne ez így a főzéssel is.

Példának okáért a 3×1 módszeremmel úgy tudod hamadára rövidíteni a főzéssel töltött idődet, hogy közben folyamatosan változatos étel kerül az asztalra. A módszer lényege a következő: háromszor eszel abból, amit egyszer főzöl. Mielőtt megriadnátok nem azt mondom, hogy ugyanazt együk napokig. 

Gondolom Te is próbálkoztál már vele, hogy amikor megtervezed a home office-os hetedet próbálod megtervezni az étkezéseket is. Ez több ponton szokott  elvérezni: nem tudod, mi lenne GYORS és tápláló, vagy aznap épp pont nincs annyi időd főzni mint amit az adott étel igényel. És most értünk oda, hogy mit is jelent a 3×1 módszer: elkészítesz valamilyen alapanyagot, amit aztán háromszor tudsz variálni, hogy változatos legyen és ezzel napi szinten 20 percet is tudsz magadni spórolni. Vegyük például a rizst: egy tökéletes rizs megfőzéséhez 20 -25 percre van szükség attól függően, hogy milyen rizst szeretnél főzni. És akkor csak a sós vízben elkészített rizsed van kész, ami valljuk be, még nem az “igazi” ebéd. Csak ezután következik, hogy mi is legyen belőle. És itt van a titok elásva, ha 3 alkalomra főzöd meg, akkor az első 20 percet át tudod ugrani a napi főzés során, hisz a rizsed már kész van és így könnyen lehet belőle: pirított rizs csirkemellel, almás – fahéjas tejberizs, rakott kel, rántott, sajtos rizsgolyó, rizsfelfújt, édes- savanyú csirke rizzsel, soroljam még?

 Ha csak a rizs megfőzésével alkalmanként 20 percet spórolsz magadnak azzal, hogy 3 adagot készítesz el egyszerre, az  pont 1 óra minusz a konyhában. És ugye, hogy nem ugyanazt eszed napokig?

 Tekintettel arra, hogy elfoglalt menedzsereknek és nagy nyomás alatt álló vezetőknek segítek abban, hogy növeljék az eredményességüket és ebbe beletartozik a főzés is, nemcsak azért mert amit megesznek abból lesz az energia, hanem azért is, mert mindez időt visz el és szeretnének bizonyos tevékenységekkel kevesebb időt tölteni, így több olyan módszer van a tarsolyomban, ami segít. Ezzel az egy módszeremmel sikerül heti szinten órákat spórolnod, így ha szeretnéd megfelezni a konyhában töltött idődet keress üzenetben, kommentben a többi technikáért.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest

Share This