Ha egészségesen étkezel…

Ha egészségesen étkezel, sportolsz, és látszólag mindenre odafigyelsz, de mégis fáj a gyomrod, gyakran vagy enervált, és rossz a közérzeted, akkor lehet, hogy pont az “egészséges” életmódod okozza a problémát!

A múlt héten Ilona, aki negyvenes évei közepén  járó vállalkozó,  az alábbi problémával keresett meg: évek óta egészségesen táplálkozik, odafigyel arra mikor mit eszik még úgy is, hogy rendkívül elfoglalt, mert 2 vállalkozása  van, az egyiket 20 éve,  a másikat pedig 3 éve építi. Úgy érzi megtalálta a helyét és sikeres vállalkozó, ugyanakkor a családi élete is nagyon sok örömet ad neki, de időnként ismeretlen eredetű betegség gyötri, ilyenkor nagyon sokat puffad, fáj a hasa, gyomra. Sok neves orvost felkeresett, de nem találtak nála semmit, általában úgy engedték el, hogy “Hölgyem, Önnek minden lelete negatív próbáljon meg kevesebbet stresszelni” Mivel ezek az ismeretlen eredetű fájdalmak egyre gyakrabban gyötrik, fél, hogy mindez veszélybe sodorja a magánéletét és a vállalkozását, hisz amikor a fájdalom jelentkezik, akkor nem tud olyan teljesítményt nyújtani, mint szeretne. 

Az 5 éve hol megjelenő, hol eltűnő fájdalom most döbbentette rá, hogy mennyire kiszolgáltatott. Egyrészt megrémült attól, hogy ha ez egyre gyakrabban fog jelentkezni, akkor nem tudja úgy ellátni a családját mint szeretné. Ő a család motorja, de ilyenkor sokszor alig bír kikelni az ágyából és ezeken a napokon csak vánszorog, önmaga árnyéka. Nincs türelme sem a gyerekekkel, sem a férjével, leginkább azt szeretné ha mindenki békén hagyná. Persze ezt nem mondja ki hangosan és később bántja a lelkiismeret is, hogy egyáltalán ilyenekre gondol. De egyre többet aggódik azért, hogy mi lesz a családjával, ha ő nem úgy tud teljesíteni, ahogy szeretné:  a gyerekek hamarosan egyetemre mennek, a családi utazások amelyek igazán feltöltik, anyagi okok miatt veszélybe kerülhetnek, ha ő nem tud teljesíteni. Nem szeretne lemondani arról az életszínvonalról, amelyet megszokott, megszeretett.

De úgy gondolja, hogy az egyik legnehezebb azt elfogadni, hogy nem tudja valójában mi a baja. És már elgondolkozott azon is, hogy lehet máshogy kellene étkeznie, de tőle egészségesebb életet szerinte kevesen élnek. Már korán reggel futni megy, hogy ha napközben elsodorják az események a mozgás ne maradjon el. Finomakat és egészségesen főz, ő többnyire valamilyen turmixot reggelizik, persze az ebéden és a vacsorán még lehetne javítani, de ez akkor sem okozhat akkora problémát mint ami nála jelentkezett. Na jó hétvégén becsúszik az a pár pohár bor, és talán lehetne az édességből is visszavenni, de ezek az élvezetek neki jók és nem okozhatnak ekkora galibát.

Persze elgondolkozott azon is, hogy ha nem találnak nála semmi kiváltó okot, szervi bajt, akkor lehet, hogy meg kell vizsgálnia, hogy mi a helyzet azzal a fránya stresszel. Bár szerinte mutassunk akár egy vállalkozót is, aki nem stresszel a mindennapok miatt, mert egy vállalkozás mindig tele van olyan előre nem látható buktatóval, amelyek miatt ha akarja ha nem akkor is idegeskedni fog. Ha valóban ez a stresz áll a betegsége hátterében, akkor már abba is belegyezik, hogy azt kezeljék, csak mondja ki valaki egyértelműen, hogy ez a baj.

Óriási kő esne le a szívéről, ha végre valaki megmondaná, hogy mi a gond, mert az ő racionális agya nem tud semmit, amibe kapaszkodhatna, hogy mi van vele. És ő mindent racionálisan old meg, valamint  gyorsan, viszont így, hogy azt sem tudja hova forduljon elég nehéz lesz ezt kivitelezni. A saját életében nem működik az a menedzser szemlélet, amelyet a munkában tud alkalmazni, mivel a dolog gyökerét sem találja, így meg elég nehéz lesz megoldani.

Miután Ilonának semmi nem oldotta meg a problémáját, eljött hozzám, hogy göngyölítsük fel, mi állhat a háttérben. A Facebookon talált meg és úgy gondolta, hogy neki olyan holisztikus szemléletmódú megközelítésre van szüksége, mint amit én képviselek, hisz már látja, hogy minden mindennel összefügg, ugyanakkor a megoldásnak egyénre szabottnak kell lennie.

Miután találkoztam Ilonával, megvizsgáltuk az élete 12 legkritikusabb területét és az étkezését is, hogy rálássunk arra, hol lehet nála a probléma. Azt mondta, hogy egészségesen táplálkozik, de ettől nekem több információra volt szükségem, hisz egészséges és egészséges között is óriási különbség lehet, illetve egyénenként változhat, hogy kinek mi az, ami jó, mi az ami valóban tápláló. Ugyanakkor az sem volt elegendő, hogy csak a táplálkozását vizsgáljam, hisz kiderült, hogy valóban egészségesen táplálkozik, de mégsincs jól.

Ez az eset nem újdonság, és heti rendszerességgel  előfordul az ügyfeleimnél. Ezért lehet félrevezető az, ha valaki csak egy szemszögből vizsgálja meg a betegségét, a rosszullétét, hisz ha nem találnak semmit akkor az félrevezető. Az emberi test, a működésünk összetett, így ha valamilyen probléma felüti a fejét, akkor holisztikusan kell hozzáállni és több  szemszögből kell megvizsgálni.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi egészségesen táplálkozunk, hisz eszünk mindent, amit előírtak, kitaláltak a dietetikusok, táplálkozási szakértők. Tudjuk, hogy fontos a zöldség és gyümölcsfogyasztás, már nagyon jól ismerjük a liszteket és a cukrot, melyik a barátunk és melyik nem.

 És hát még étrendkiegészítőket is beszereztünk. Nem is akármilyet, hisz a legújabb trendekről hallottunk itt- ott és mindent megvettünk, ami kapható a neten. Aztán vagy  beszedtük, vagy ott porosodik a polcon, a második sorban, ahol már senki sem látja. De mi elhisszük, hogy mindent megteszünk egészségünk érdekében.

És ilyenkor egyszercsak beüt a pech és hiába bármilyen  zöldség, gyümölcs és vitamin, rajtunk már az sem segít.

Mi lehet ilyenkor a probléma?

Valóban tudod, hogy a Te testednek mi a jó?  Nem lehet esetleg, hogy a reggeli nyers zöldség turmix okozza a galibát? Pl  begyulladt az emésztőrendszered. Neked tényleg nincs szükséged az olajra/zsírra, mert szerinted attól hízol? Gyakran ugyanis pont az egészségesnek hit ételekkel ártunk magunknak a legtöbbet. Tudom, ez most fejbe ütött. De ha nem tudod, hogy mi az a “rejtett” betegség ami felütötte nálad a fejét, akkor az tuti biztos, hogy valamilyen étel miatt vagy rosszul és az nagy valószínűséggel azok közül valami, amit gyakran fogyasztasz. És itt nemcsak arra gondolok, amit gyakran emlegetnek, ne fogyassz tejet, egyél gluténmentesen, igyál ezt, egyél azt. NEM! Könnyen előfordulhat, hogy a szervezeted pont a reggelire elfogyasztott turmixot nem tolerálja, hisz az nyers zöldségekből és gyümölcsökből áll, ami esetleg begyullasztja a bélfaladat. De lehet, hogy a délutáni egészségesnek hitt nasid, a különböző magvak a ludasak, mert épp nem tolerálja a szervezeted a diót és a mandulát. Ilyenkor hiába gondoljuk, hogy ezek egészségesek, attól még NEKED pont nem jók.

Tehát mielőtt bármit változtatnál az étkezéseden, mert nem vagy jól, ki kell derítened mi az, amit tolerál a szervezeted és mi az, amit nem. És ha ez már az egészségedet, a magánéletben,  munkában nyújtott teljesítményedet is befolyásolja, akkor ideje szakértőtől segítséget kérned, például tőlem, azért, hogy ne váljon végzetessé, hogy nem foglalkozol azzal, amire már máshol nem találtak Neked magyarázatot.

Tekintettel arra, hogy ennyire összetett az emberi test működése, és az egyéni preferenciák mentén más és más lehet jó mindenkinek, ezért azt tanácsolom Neked, ha szeretnéd hogy megnézzük mi az ami nálad beválhat, akkor írj rám és váltsunk róla pár szót. Már apró jelekből is fel tudom térképezni, hogy mi lehet nálad a probléma.

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

[button link=”https://edinaturally.com/konzultacio/” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA![/button]

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!