Fogyni szeretnél…

Test, BLOG

Amikor életmódot váltunk vagy fogyni szeretnénk sok mindennel kalkulálunk és sok mindent megfogadunk: egészségesebben, rendszeresebben étkezünk, több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, na jó elkezdünk valamit mozogni is, befejezzük a nassolást, nem eszünk ha idegesek vagyunk, csökkentjük az adagokat és még lehetne sorolni, hogy mennyi minden villan be az agyunkba, amit itt – ott hallottunk, olvastunk, természetesen leginkább az interneten. Van azonban egy tevékenység, amelyet sorra elfelejtenek az életmódváltók, fogyni akarók holott rendkívül egyszerű, könnyű beszerezni és számtalan egészségre gyakorolt hatása van.… ez pedig az ivás, azon belül is a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás.

Ezzel a problémával többször is szembesültem már legutoljára az elmúlt héten 2 ügyfelemnél, amikor is megkaptam az étkezési naplójukat és láttam, hogy nagyjából 5 -6 dl vizet fogyasztanak…na nem 1-1 ivás alkalmával, hanem egész nap. De évekkel ezelőtt jómagam is átéltem milyen érzés, amikor nem ittam elegendő vizet és iszonyatosan lelassult az anyagcserém.  Orvostól orvosig jártam az okokat keresve, hogy mi történhetett, mígnem véletlenül egy konzultáción kiderült, hogy nem iszom elég folyadékot…. persze azt gondoltam, hogy milyen szuper, mert ha ennyi a gond, ezen villámgyorsan tudok majd változtatni…nos a gyakorlatban ez nem ment ilyen egyszerűen és zökkenőmentesen, mert ha megszokod hogy nem iszol, akkor nehéz rászokni az ivásra. Ez ugyanúgy egy új szokás bevezetését jelenti, mintha azt mondanám, hogy eddig nem ettem a brokkolit, mert nem szerettem, nem hiányzott, de holnaptól enni fogom, mert azt mondták, hogy az jó lesz nekem. Ez mehet egyszerűen, mert agyban eldöntöd és szokássá válik nálad, de lehet gyötrő is, mert folyamatosan elfelejted, nem érzed hiányát és jó esetben este otthon eszedbe jut, hogy ma még alig ittál.

Azt gondoljuk, hogy ha fogyni szeretnénk elég átgondolni, megváltoztatni az étkezésünket és hamarosan látni fogjuk az eredményt. Természetesen rosszul esik, hogy a kedvenc (általában) hízlaló és egészségtelen ételeinket el kell hagyni és esetleg olyanokat kell enni, amelyeket nem szeretünk, esetleg inkább nem eszünk egy ideig csak fogyjunk. Mert azt látjuk, hogy ha nem eszünk annyit, akkor olvadnak azok a kilók, legalábbis egy ideig…

Bedobunk napi szinten néhány kávét, mert azt érezzük, hogy fogy az energiánk, kevésbé vagyunk aktívak és ha eszünkbe jut akkor iszunk 1-1 pohár vizet, na meg persze valami ízes folyadékot is, hisz jól esik valamilyen ízt érezni a szánkban és a gyomrunkat valamivel megtölteni. Mivel a víznek se íze, se bűze, ezért jobb az az ízes, színes valami, mint az üres gyomor. Mivel nem eszünk semmi “károsat”, az a kis kalória, ami az ízesített vízben van az olyan sok problémát nem okozhat, nyugtatjuk meg magunkat.  De azt továbbra sem értjük, hogy miért nem megy a fogyás, hisz már alig eszünk.

Mi ezzel a gond? Ahhoz, hogy dinamikus legyél, érezd, hogy van energiád nemcsak enni, de inni is kell, egyik sincs meg a másik nélkül. Sőt! Míg evés nélkül akár heteid, ivás nélkül leginkább csak másfél napod lenne egy lakatlan szigeten. Testünk 60-75%-a víz, ez az információ tudományos ismeretek nélkül is jelzi, hogy ez valamilyen nagyon fontos alkotóelemünk. A víz élettani feladatai közül most csak kettőt emelnék ki, szállítja a tápanyagokat a sejtekhez és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. És ez a két dolog kulcsfontosságú, ha fogyni szeretnénk vagy egészségesen élni: kell egy szállító, aki elvégzi a tápanyagok ide- oda transzportálását. Ez a szállító pedig a víz, vagyis ha nem iszol elegendő mennyiségű vizet, nem lesz aki elvégezze ezeket a feladatokat.

Ha szeretnéd, hogy legyen energiád, de ugyanakkor fogyni is jó lenne, akkor nem az lesz a megoldás ha kevesebbet eszel és ugyanannyit (nem) iszol. Egyrészt a drasztikus változtatás soha nem jön be, tehát szépen kérlek először is egyél, és kezdd a napot leginkább egy szuper reggelivel, aztán mielőtt a kedvenc ételeidet száműznéd az étrendedből nézzük meg, hogy mi az ami nem árt akkor, ha picit alakítasz rajta.  Napközben pedig felejtsd el a hupikék és piros, sárga vagy bármilyen színű folyadékokat, az nem fog segíteni abban, hogy hidratált legyél, de abban sem, hogy fogyj. Igyál vizet!

Nem szereted az ízét? Dobj bele néhány gyümölcsöt, uborkaszeletet, fűszer- vagy gyógynövényt és mindjárt olyan íze lesz, amit szeretsz és még a látványa is fel fog dobni.

  • Facebook
  • Pinterest
  • LinkedIn

Elfelejtesz a nap folyamán inni? Igyál otthon éhgyomorra egy nagy pohár vizet, ha abban van egy kis citrom vagy almaecet még jobb, és legyen az asztalodon/mellett egy kancsó víz, szem előtt, hogy tuti ne felejtsd el. De az is jól jön, ha van egy szuper kulacsod, amit mindig magaddal tudsz vinni és látod, hogy mennyi fogyott belőle

A fogyás nem egyenlő azzal az egyszerű képlettel, hogy kevesebb kaja, több mozgás és már le is fogytam. Márcsak azért sem, mert a napi munkavégzéshez, ahhoz, hogy tudj gondolkozni, legyen energiád mindenképp szükséged van az ételekre csak az nem mindegy mire és mikor, de mint látod a dolgot még az is beárnyékolja, hogy inni is kell.

Erre nem mindenki képes egyedül, mert van akinek szüksége van egy olyan segítőre, aki támogatja abban, hogy mit és mennyit egyen/igyon azért, hogy elérje a céljait. Ha úgy érzed Neked is jól jönne a segítség írj rám bátran, vagy keress a www.edinaturally.com oldalamon. 

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. Várlak szeretettel!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest

Share This