Te is csak akkor eszel, ha éhes vagy?

Érzelmi evés, BLOG

Te is csak akkor eszel, ha éhes vagy? Ha igen, akkor ez a bejegyzés nem Neked szól, ha viszont elég gyakran többször eszel mint ahogy a gyomrod jelzi, vagy gyakran előfordul, hogy az édesség után nyúlsz, akkor olvasd el az alábbi bejegyzésemet az érzelmi evésről.

Az emberek egy része az élete során az egészségtelen étkezési szokások körében ragad. Most nem arra gondolok csak, hogy mit eszik, hanem inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy mikor és miért eszik. Gondolj csak például az elmúlt hetedre, kizárólag akkor ettél, amikor éhes voltál és korgott a gyomrod? Szerintem mindketten tudjuk a választ, hogy nem. 

A napi stressztől és a családi hagyományoktól kezdve a kulturális normákig, a divatos étrendekig és a vélt testideálokig mindenféle ok miatt használjuk az élelmiszereket és megesszük.

Néhány példa arra, hogy ételhez nyúlsz más okból, mint hogy táplálkozzál, vagy hogy  jól lakj:

  • olyan érzelmek dolgoznak épp benned, amelyeket nem akarsz érezni, inkább elnyomni valamivel
  • jobban szeretnéd érezni magad, megnyugtatnád, elzsibbasztanád az idegeidet 
  • ki szeretnél tölteni egy űrt
  • az életed bizonyos területét szeretnéd biztos kézzel irányítani, magadhoz ragadni

Ismerős érzések, ugye? Természetesen mindenkinek vannak rosszabb időszakai, vagy akár úgyis mondhatnám, hogy a könnyebb és a nehezebb időszak váltogatja egymást, de az, hogy a nehézségeken, hogyan „rágod” át magad az mindenkinél egyedi. Ki egyedül küzd meg, ki segítséget kér, ki többet eszik és vannak olyanok akik többet isznak, de ide sorolnék minden olyan egyéb tevékenységet is, amely extrém méreteket ölt: túl sok buli, túl sok sport, túl sok énidő. Ezek mind – mind arra jók, hogy kompenzáljunk. De vajon elgondolkoztál-e azon, hogy mit kompenzálsz? Vagy csak természetesnek veszed, hogy Neked ez jár, hisz megérdemled, segít, feltölt?

Ma az étkezéssel foglalkozni, a táplálkozásunkra odafigyelni elkezdett trendivé válni. Ez jó abból a szempontból, hogy elkezdtünk tudatosak lenni, ugyanakkor félrevezető is lehet, ha ezáltal azt gondolod, hogy mindent megteszel az egészségedért, hisz nézed hány kalóriát eszel, diétázol vagy nem eszel gyorskaját, stb. Ami azonban általában a háttérbe szokott szorulni és gyakran az egészségesnek vélt életmód, és a fogyókúra itt vérzik el, az az, hogy miért és mikor eszel. 

  • Facebook
  • Pinterest
  • LinkedIn

Nagy nyomás alatt álló vállalkozókkal és elfoglalt menedzserekkel foglalkozom, akik tudják, hogyan kell az életüket kontroll alatt tartani, és tudják mire vágynak, azt hogyan érhetik el. Egészségtudatosak, és szeretnék ha minél kirobbanóbb teljesítményt tudnának nyújtani, ami az esetek többségében sikerül is, de ha bármi beakad a fogaskerékbe, akkor a gépezet leáll, vagyis az egészség egy távoli céllá alakul, és ez elég gyakran karöltve jár azzal, hogy híznak, vagy épp megállnak a fogyásban. Az esetek többségében ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a látszólag egészséges étkezés mellett/mögött mi van még a háttérben. Az elmúlt héten egy ügyfelemnél arra tudtuk visszavezetni, hogy ha nem úgy mennek a dolgai, ahogy megszokta, vagy elvárja magától, akkor az ételekhez nyúl, mint „segítség” és nyilván nem a sárgarépa lesz az, ami lenyugtatja az idegeit, vagy megoldást hoz az aggodalmára. Ha több ideje van, vagy van rá lehetőség, akkor eszik valami pót ebédet, elő uzsonnát, vagy szimplán kétszer vacsorázik. Ha nincs erre lehetőség, akkor természetesen a gyors megoldást az édesség hozhatja, ami ilyenkor előkerül a dugi fiókból vagy az elrejtett polcokról. Aztán ami előkerül az bizony nem menekül, hisz kell a segítség, és ezek a finom falatok azért vannak. 

A bűntudat vagy a rossz érzés, hogy tudja nem ez a megoldás, de nem tudott ellenállni csak ezután következik, és nincs idő foglalkozni vele, hisz ezek csak eszközök arra, hogy megoldják a problémáját, hogy nyugodtabb legyen, esetleg kipihentebb, vagy épp energikusabb. 

De mit tehetsz, ha Te szeretnéd ezt az ördögi kört elkerülni, magyarul kiszállnál abból a werkliből, hogy ha bajod van eszel és leginkább édességet? Nos többféle eszközöm is van a megoldásra, de most egyet emelnék ki: az angol a self-care kifejezést használja, amit bár lehet magyarra fordítani, én azt gondolom egyszóval nem lehet azt a tartalmat átadni, ami mögötte van, így inkább körülírom: törődjünk saját magunkkal az élet minden területén és még azt is hozzáteszem, hogy legalább olyan jól, mint ahogy másokkal tesszük. 

Törődsz magaddal és időt, lehetőséget adsz arra, hogy az energiaraktáraidat feltöltsd? Mentálisan és fizikálisan is? Vagy leragadtál annál a legegyszerűbb megoldásnál, hogy a feltöltés egyenlő az evéssel?

Ha kell pihensz, vagy pedig ha annak érzed szükségét, hogy mozogj, akkor mozogsz? Vagy leragadtál annál a legegyszerűbb megoldásnál, hogy a feltöltés egyenlő az evéssel? 

Ha szeretnél beszélgetsz, ha jól esik akkor inkább csendben maradsz? Vagy leragadtál annál a legegyszerűbb megoldásnál, hogy a feltöltés egyenlő az evéssel? 

Törődj magaddal és nemcsak azért mert kell, elérsz vele egy célt, vagy azt mondják, hogy ez a jó Neked,  hanem azért mert NEKED erre van jelenleg szükséged – ismerd fel a helyzetet, amikor szükséged van a cselekvésre és hidd el nem csak és kizárólag az az egy megoldás létezik, hogy eszel.

Ha pedig úgy érzed, hogy ez már egy régebb óta elhúzódó állapot, amelyen nehezen tudsz egyedül változtatni keress meg, a hello@edinaturally.com email címen vagy jelentkezz be egy 30 perces, ingyenes konzultációra és megbeszéljük hogyan tudok Neked segíteni.

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

Jelentkezéshez kattints ide

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA!

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. Várlak szeretettel!

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest

Share This