Te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek aludni vagy nincs rá idejük? 

Március második teljes hetének péntekje az alvás világnapja. Nézzük meg miért annyira fontos az alvás, hogy még világnapja is van.

A megfelelő mennyiségű  és minőségi alvás megvalósítása elengedhetetlen az optimális egészséghez és a jóléthez. Ha enerváltnak érzed magad, nehezen tudsz összpontosítani, esetleg ingerlékeny vagy minden ok nélkül, érdemes megvizsgálni alvási szokásaidat. Rohanó világunkban sokan lemondanak az alvásról, és túlfeszítik magukat, hogy az alvástól elvett időt munkára és egyéb feladatokra használják.

De mi lenne, ha minden reggel, amikor felébredsz felfrissültnek, energiabombának éreznéd magad és izgatottan várnád az aznapot? Jól hangzik, ugye?

Nagyon sok kritikus tevékenység alvási állapotban tud megtörténni, akkor van lehetőség arra, hogy dolgozzon:

 • A belső szervek pihennek és helyreállnak. Az izomnövekedés, és a fehérjeszintézis elsősorban alvás közben következik be.
 • Hormonok szabadulnak fel, amelyek segítenek szabályozni az étvágyat, a stresszt, a növekedést, az anyagcserét és más testi funkciókat.
 • A memória ilyenkor rögzíti az emlékeket, ami elengedhetetlen az új információk elsajátításához.

Az alvás és az egészség közötti közvetlen kapcsolat elkerülhetetlenül hozzájárul az életminőség javításához. A minőségi alvás előnyei a következők:

 • Fokozott energia a jó életmódválasztáshoz (főzés, testmozgás, öngondoskodás, stb.)
 • Erősebb immunrendszer
 • Fokozott éberség, fókusz és kreativitás
 • Jobb hangulat a szorongás, ingerlékenység és a mentális kimerültség csökkentésével
 • Fokozott libidó (nemi vágy)

Az alvás és az egészség kapcsolatában sok tényező játszik szerepet. Bár tudományosan nehezebb bizonyítani, hogy a minőségi alvás javítja az egészséget, az alváshiány negatív hatásait szélesebb körben dokumentálják:

 • Hízás
 • Növekszik a krónikus betegségek kockázata
 • Gyakrabban előfordul baleset és sérülés
 • Az agyi tevékenységek lassulnak
 • Fokozódik a  szorongás

Az, hogy kinek pontosan mennyi alvásra van szüksége, az egyénenként változik, de egy átlagos felnőtt alvásigénye 7 -9 óra között van. De nemcsak az a kulcs, hogy hány órát alszol, hanem az is, hogy mikor fekszel le és mikor ébredsz.

Neked melyik időpont jön be leginkább a lefekvéshez?

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

[button link=”https://www.facebook.com/groups/906816519969991″ type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] Jelentkezéshez kattints ide[/button]

Nem vagyok orvosi értelemben vett gyógyító és betegségeket sem diagnosztizálok. Viszont utat mutatok ahhoz, hogy olyan változásokat vigyél véghez, amelyek hosszú távon segítik az elégedett, boldog életedet.

[button link=”https://edinaturally.com/konzultacio/” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] LÉPJ VELEM KAPCSOLATBA![/button]

Kövess Instagramon és Facebookon is, ahol az egészséges életmóddal kapcsolatban osztok meg veled érdekes és interaktív tartalmakat. De, ha ennél is többet szeretnél, akkor lépj be a privát Facebook csoportomba. Várlak szeretettel.

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!