Tárolás művészete, avagy mit tartsunk a konyhapulton 

Ezen a héten a családi háztartásod 126 dkg, azaz több mint 1 kg ételt fog kidobni! Igen, jól olvastad! Ugyanis ennyi a magyar átlag…18 dkg/háztartás/nap

 

Mit dobunk ki?

 

  1. Készételeket: sokat főzünk, mert nem akarjuk, hogy bárki éhen maradjon, inkább kidobjuk a maradékot. Sokat is szedünk ki a tányérra, de ez egy másik történet
  2. Zöldséget és gyümölcsöt: túl sokat vásárolunk, és elfelejtjük megenni, illetve odaadni a családtagoknak, hogy egyék meg.
  3. Pékárukat: túl sokat veszünk. Ez jellemzően magyar szokás, mert mindenhez szeretünk kenyeret enni. 

 

A friss termékek drágák lehetnek, és nincs is annál bosszantóbb, mint későn jutsz hozzá a gyümölcsökhöz és zöldségekhez, csak akkor, amikor már nem ehetők.

A hűtő rendszerezés legszebb része az eredmény.

 

 

Milyen gyümölcsök és zöldségek kerüljenek a konyhapultra vagy a gyümölcsös tálba? 

 

Azok, amelyek érzékenyebbek a hidegre, és valójában frissebbek maradnak, ha szobahőmérsékleten tároljuk őket! 

Ezek közé tartoznak a következők: 

Banán, bazsalikom, uborka, padlizsán, fokhagyma, grapefruit, zöldbab, citrom, lime, hagyma, narancs, burgonya, nyári tök, édesburgonya, görögdinnye -egészben, cukkini

 

Ha ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket a hűtőben tárolod, értékes helyet foglalnak! Tartsd őket inkább a pulton. Ha jól látható helyen tárolod a termékeket, az arra is emlékeztetni fog, hogy meg kell enni őket!

 

A következő termékek a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik, és tovább maradnak frissek, ha a hűtőben tárolod őket: 

alma, spárga, áfonya, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, cseresznye, koriander, kukorica, sötét leveles zöldségek, szőlő, póréhagyma, saláta, petrezselyem, borsó, gránátalma, málna, eper

 

Egyes gyümölcsök és zöldségek szeszélyesebbek, és jobban szeretik, ha érésig a pulton tárolják őket, majd a hűtőszekrénybe kerülnek, hogy ott is maradnak felhasználásig.

Ezen -nevezzük- temperamentumos tételek közé a következők tartoznak: 

sárgabarack, avokádó,kiwi,mangó, dinnye,nektarin,őszibarack, körte, ananász, szilva

A zölsdégek és gyümölcsök megfelelő tárolása segít abban, hogy minél kevesebb élelmiszer hulladékot termelj.

 

Annak meghatározása, hogy a termékeket a hűtőszekrényben vagy azon kívül tárold-e, csak a csata egyik fele – a másik tényező, amit figyelembe kell venned, hogy bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket tárolhatod -e együtt, vagy külön kell tárolnod őket.

 

De szerintem most ennyi elég is, irány a konyha és kezdheted is a válogatást, átrendezést. Ha pedig segítségre van szükséged, dobj egy üzenetet a hello@edinaturally.com email címre és segítek.

 

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!