Komfortzóna

BLOG, Lélek

Mit jelent a komfortzóna? A komfortzóna lényegében egy lelkiállapot. Mindannyiunknak különböző gondolkodásmódja van, amelyben jól érezzük magunkat.

 

A komfortzónánk alapvető célt szolgál, mégpedig a védelmet. A komfortzónák biztonságban tartják az embereket, és óvatosságra ösztönöznek, amikor óvatosságra van szükség. A komfortzóna megléte segítette az embereket abban, hogy fajként fennmaradjanak, amióta csak léteznek.

 

Bár a komfortzóna kétségtelenül számos szempontból előnyös, ugyanakkor korlátozó is lehet. Ha valaki a komfortzónájában él, az megakadályozza a sebezhetőséget. 

 

Fontos, hogy elengedjük a védelmet, a kontrollt és sebezhetőek is legyünk, mert így megoszthatjuk önmagunk intim gondolatait, és megtanuljuk az együttérzést. A sebezhetőség lehetővé teszi számunkra, hogy nagyszerű új gondolati utakat tapasztaljunk meg.

 

Sokunk számára a megnyílás gondolata ijesztő, és nem tudunk kilépni a komfortzónánkból. Azzal azonban, hogy megtanulsz sebezhetőbbnek lenni, egyúttal megtanítod magadnak, hogy érdemes vagy a szeretetre és a boldogságra.

meg kell tanulnunuk kilépni saját komfortzónánkból, ez a fejlődés egyetlen útja

Íme néhány lépés, amit megtehetsz, hogy kilépj a komfortzónádból, és sebezhetőbb legyél.

 

Először is – és ez sokak számára nagy kérés lehet – el kell fogadnod a tényt, hogy ELÉG vagy. Biztosan tudom, hogy méltó  és nagyszerű személyiség vagy, mert mindannyian azok vagyunk! Akár megnyílsz valaki előtt, akár egy célt tűzöl ki magad elé, higgy abban, hogy elég vagy ahhoz, hogy szeretetet, sikert és tiszteletet érdemelj.

 

Brené Brown egyszer egy TED előadásban kifejtette: “Egyetlen változó választotta el azokat az embereket, akikben erős a szeretet és az összetartozás érzése, és azokat, akik küzdenek érte. Ez pedig az volt, hogy azok az emberek, akiknek erős a szeretet és az összetartozás érzése, hisznek abban, hogy méltók a szeretetre és az összetartozásra. Ez az. Hisznek abban, hogy méltóak.” 

 

Ezután állj ellen a falak felhúzásának. Ehelyett adj magadnak engedélyt arra, hogy megtapasztald azokat az érzéseket, amelyeket a sebezhetőséged következményeként fogsz érezni, legyenek azok jók vagy rosszak. 

 

Végül pedig bízz abban, hogy meg tudsz birkózni az eredménnyel, bármi legyen is az. A negatív reakcióktól sosem érzed jól magad, de nem tudod befolyásolni, hogy mások hogyan reagálnak. Tudd, hogy néha, amikor megengeded magadnak, hogy megnyílj, azt kockáztatod, hogy elutasítanak vagy közömbösséggel reagálnak. Lehet, hogy megbántják az érzéseidet, de így szabaddá teszed magad arra, hogy sebezhetővé válj.

 

Amikor elhagyod a komfortzónádat, hogy megnyílj a sebezhetőségnek, tudatos döntést hozol, és megmutatod másoknak, hogy méltó vagy rá. Ez egy elég erőt adó hely.

Te mikor hagytad el a komfortzónádat utoljára? És miben?

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.