Gyomorsav! Így teszteld 4 lépésben!

Mostanában egyre többször derül ki az ügyfeleimnél, hogy étkezés után úgy érzik, mintha felszökne a gyomorsav a szervezetükben. Mivel hosszútávon elég sok kellemetlenséget és fájdalmat tud okozni a túl sok sav, de a kevés sem kellemes, ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni vele.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a gyomorsav problémákkal?

Hoztam egy otthon elvégezhető tesztet, ami segít megállapítani, hogy van-e gond. Természetesen ez nem egy orvosi értelemben vett diagnosztikai teszt, de arra jó, hogy kiderítsük, szükséges-e szakemberhez fordulni.

A tesztelés rendkívül egyszerű és alig kell hozzá valami: ha a szódabikarbónát a vízhez adjuk, akkor kémiai reakció kezdődik. Ha ezt a keveréket megiszod, akkor a gyomorban a sósavval keveredik és gáz keletkezik, amely böfögést okoz. Attól függően, hogy mennyit és milyen gyakran böfögsz, dől el, hogy mennyi sav található a szervezetedben. Ha túl sok gáz képződik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ezenkívül még számos tünetegyüttes jelzi, ha gyomorsav problémákkal küzdesz.

A magas gyomorsav fájdalmas, égető érzéssel társul.

A gyomorsav tesztelés lépései

  1. Keverj el 1/4 teáskanál szódabikarbónát 2,5 dl hideg vízzel!
  2. Reggel ezt idd meg először – még mielőtt bármit ennél vagy innál!
  3. Nézd meg, hogy mikor böfögsz először és az mennyi ideig tart, illetve hogy egymás után hányszor!
  4. Végezd el ezt a tesztet háromszor egy hét alatt, hogy kapj egy átlagos értéket!

Milyen eredménnyel járhat a gyomorsav tesztelés?

Ha pont megfelelő mennyiségű rejlik a szervezetedben, akkor valószínűleg 2-3 percen belül böfögni fogsz párat. Ha ennél hamarabb és többet böfögsz, akkor nagy valószínűséggel túl sok, ha kevesebbet vagy tovább tart a folyamat, akkor pedig túl kevés a gyomorsav a szervezetedben. A tesztet nem szabad túl gyakran megismételni, mert hosszútávon a szódabikarbóna még jobban csökkentheti az sav előfordulását, így jobb, ha ritkán próbálod ki! Valamint, ha bármi diszkomfort érzeted van és úgy gondolod, hogy az a gyomorsavval függ össze, akkor ne késlekedj, irány a szakorvos!

Diszkomfort érzet esetén érdemes orvoshoz fordulni magas, illetve alacsony gyomorsav problémák esetén.

Ha pedig szívesen szabályoznád étkezéssel ezeket a problémákat, akkor nézz körül a blogbejegyzéseim között, hiszen összeszedtem pár példát arra, milyen ételeket érdemes nassolnod!

Tetszett? Mentsd el későbbre, vagy oszd meg barátaiddal!

Szeretnél még egy lépéssel közelebb kerülni az energikus, egészségtől kicsattanó önmagadhoz?

Akkor vidd magaddal az egyik ingyenes tudásanyagomat is!