Felnőttek + gyerekek + játék = boldogabb család

Étkezés, BLOG

Felnőttek + gyerekek + játék = boldogabb család

Jól hangzik a képletem?

 

Végre itt a jó idő, úgyhogy a benti elfoglaltságokat felválthatják a friss levegőn töltött órák, a kinti sportolás, szórakozás, játék, a gyerekkel eltöltött értékes és minőségi idő. A gyerekeknek nagyon jót tesz, ha sok időt töltenek a szabadban, különösen nyáron, a közös programok és játékok pedig amellett, hogy közelebb hozzák egymáshoz a családokat, boldogabbá és nyugodtabbá is teszi őket. 

 

A testi – lelki egészségünk érdekében fontos, hogy sok időt töltsünk a szabadban akár gyermekként, akár felnőttként és  különösen nyáron, mert akkor sok  D vitamin tud a szervezetünkbe a napsütéssel bekerülni. Annak is van előnye, hogy ha koszosak lesznek a gyerekek és ebből esetleg a szervezetünkbe is jut, mert “egy kis homok” segíti a bélrendszer egészségét, így ritkábban lesznek betegek.

 

Azonban manapság igen nehéz dolga van azoknak a szülőknek, akik az okostelefonok és számítógépes játékok világából szeretnék kiszakítani csemetéiket és egy kicsit a szabadba csábítani őket. 

 

Több tanulmány is foglalkozott azzal és kimutatta, hogy a játékra szánt idő drasztikusan lerövidült, a családok nagyrésze egy-két óránál is kevesebbet játszik naponta. Azonban még akkor is, amikor a családok időt szentelnek a közös játéknak, a szülők bevallása szerint a figyelmüket gyakran elterelik a munkahelyi gondok, a ház körüli teendők és a mindig kéznél levő okostelefonok… A gyerekeknek pedig ott vannak az iskolai teendők, a leckék, a különórák, na meg az online játékok a barátokkal, a közösségi felületek, és még sorolhatnám, nagyon kevés idő marad a családi közös játékra. 

 

A tudósok szerint a gyermekek agya még serdülőkorban is formálható, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy nagymértékben tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ez segíthet a fiatalabbaknak abban, hogy újból kielégülést találjanak az offline világban, de ez annál nehezebb lesz, minél hosszabban merülnek el a folyamatos digitális ingerlésben… 

 

A szülőknek nagy a felelőssége abban, hogy ehhez jó példával szolgáljanak. Fontos, hogy sok időt töltsünk együtt a gyerekekkel, és ha ezt a szabadban tesszük az mindenkinek jó. 

 

Itt a nyár, kitalálhatunk túrákat, kirándulásokat, és ha ehhez viszünk kiegészítésül olyan játékokat, amelyek elférnek egy piknik kosárban, az feldobja az élményt. 

 

Ezzel kapcsolatban beszélgettem Czippán Anettel és Van Damme Zitával a TV2 Trendmánia magazinműsorában.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).