Tárolás művészete, avagy mit tartsunk a konyhapulton 

BLOG, Egyéb kategória

Ezen a héten a családi háztartásod 126 dkg, azaz több mint 1 kg ételt fog kidobni! Igen, jól olvastad! Ugyanis ennyi a magyar átlag…18 dkg/háztartás/nap

 

Mit dobunk ki?

 

  1. Készételeket: sokat főzünk, mert nem akarjuk, hogy bárki éhen maradjon, inkább kidobjuk a maradékot. Sokat is szedünk ki a tányérra, de ez egy másik történet
  2. Zöldséget és gyümölcsöt: túl sokat vásárolunk, és elfelejtjük megenni, illetve odaadni a családtagoknak, hogy egyék meg.
  3. Pékárukat: túl sokat veszünk. Ez jellemzően magyar szokás, mert mindenhez szeretünk kenyeret enni. 

 

A friss termékek drágák lehetnek, és nincs is annál bosszantóbb, mint későn jutsz hozzá a gyümölcsökhöz és zöldségekhez, csak akkor, amikor már nem ehetők.

A hűtő rendszerezés legszebb része az eredmény.

 

 

Milyen gyümölcsök és zöldségek kerüljenek a konyhapultra vagy a gyümölcsös tálba? 

 

Azok, amelyek érzékenyebbek a hidegre, és valójában frissebbek maradnak, ha szobahőmérsékleten tároljuk őket! 

Ezek közé tartoznak a következők: 

Banán, bazsalikom, uborka, padlizsán, fokhagyma, grapefruit, zöldbab, citrom, lime, hagyma, narancs, burgonya, nyári tök, édesburgonya, görögdinnye -egészben, cukkini

 

Ha ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket a hűtőben tárolod, értékes helyet foglalnak! Tartsd őket inkább a pulton. Ha jól látható helyen tárolod a termékeket, az arra is emlékeztetni fog, hogy meg kell enni őket!

 

A következő termékek a hűvösebb hőmérsékletet kedvelik, és tovább maradnak frissek, ha a hűtőben tárolod őket: 

alma, spárga, áfonya, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, cseresznye, koriander, kukorica, sötét leveles zöldségek, szőlő, póréhagyma, saláta, petrezselyem, borsó, gránátalma, málna, eper

 

Egyes gyümölcsök és zöldségek szeszélyesebbek, és jobban szeretik, ha érésig a pulton tárolják őket, majd a hűtőszekrénybe kerülnek, hogy ott is maradnak felhasználásig.

Ezen -nevezzük- temperamentumos tételek közé a következők tartoznak: 

sárgabarack, avokádó,kiwi,mangó, dinnye,nektarin,őszibarack, körte, ananász, szilva

A zölsdégek és gyümölcsök megfelelő tárolása segít abban, hogy minél kevesebb élelmiszer hulladékot termelj.

 

Annak meghatározása, hogy a termékeket a hűtőszekrényben vagy azon kívül tárold-e, csak a csata egyik fele – a másik tényező, amit figyelembe kell venned, hogy bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket tárolhatod -e együtt, vagy külön kell tárolnod őket.

 

De szerintem most ennyi elég is, irány a konyha és kezdheted is a válogatást, átrendezést. Ha pedig segítségre van szükséged, dobj egy üzenetet a hello@edinaturally.com email címre és segítek.

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).