Adventi készülődés

Adventi készülődés

AZ ÜNNEPEK A LÁTHATÁRON VANNAK, ÉS NEM TEHETÜNK SEMMIT, HOGY EZT MEGAKADÁLYOZZUK!

De gondoljatok csak vissza a gyerekkorotokra…

Az ünnepek MINDIG tele voltak örömmel, izgalommal és szórakozással, miért és mikor kellett ennek megváltoznia?

Az amerikai Consumer Reports National Research Center végzett egy felmérést, amelyben megkérdezték az embereket, hogy mitől rettegnek a legjobban az adventi, ünnepi időszakban. Ezek a következők:

68%: Tömegek és hosszú sorok 

37%: A súlygyarapodás

37%: Eladósodás

28%: Ajándékvásárlás

25%: Utazás

24%: Bizonyos rokonok meglátogatása

16%: Ünnepi partikon vagy rendezvényeken való részvétel

15%: Kedvesnek kell lenni (feltételezem, hogy ez azt jelenti, hogy kedvesnek kell lenni azokkal az emberekkel, akiket nem kedvelsz – LOL).

12%: Borravalók 

advent stressz

De mi a helyzet a negatívumokhoz kapcsolódó örömökkel?

Úgy értem, lehetséges-e, hogy a fentiekhez kötődő érzéseinket átalakítjuk és örülünk ennek az időszaknak, valamint arra törekszünk, hogy minél jobb egészségben teljen.  

Lehet, hogy túl idealista vagyok, de ugyanakkor hiszek abban, hogy lehetséges megőrizni az egészségünket és stresszmentesnek maradni az év ezen időszakában (is). 

Annak érdekében, hogy az idei adventi időszakod problémamentes legyen, egy gyakorlatot hoztam Neked. Ezt a gyakorlatot elvégezheted egyedül, vagy akár meg is oszthatod mindannyiunkkal, barátokkal, családtagokkal, ami bátoríthat. 

A homályos célokat nem lehet elérni, ezért a legtöbb ember képtelen elérni a céljait, mert soha nem határozzák meg igazán a kívánt eredményt, és nem képzelik el, hogy mi válik lehetővé, ha ezt az eredményt elérik.

Ezért szakíts egy kis időt most arra,  hogy elképzeled, milyen számodra az ideális adventi időszak:

Kivel töltenél időt? 

Milyen ételeket ennél?

Milyen ajándékokat vásárolnál?

Milyen ajándékokat kapnál?

Hol tartózkodnátok?

Mikor mondható sikeresnek számodra ez az időszak?

Minden sikeres eredmény egy világos tervvel kezdődik, hogy hová is tartunk. Szánj rá néhány percet, és írd meg a választ ezekre a kérdésekre, és vagy tartsd a te szemed előtt, VAGY oszd meg velünk! (Ez egy biztonságos környezet, ahol senki sem fog ítélkezni, ezért kérlek, érezd magad otthon.)

Ha pedig segítségre van szükséged ne hezitálj, jelentkezz be a zárt Facebook csoportomba itt: Egészségsherpa közösség – könnyedén csúcsteljesítményt nyújtani! ahol egy segítő közeg fog körbevenni. 

Komfortzóna

Komfortzóna

Mit jelent a komfortzóna? A komfortzóna lényegében egy lelkiállapot. Mindannyiunknak különböző gondolkodásmódja van, amelyben jól érezzük magunkat.

 

A komfortzónánk alapvető célt szolgál, mégpedig a védelmet. A komfortzónák biztonságban tartják az embereket, és óvatosságra ösztönöznek, amikor óvatosságra van szükség. A komfortzóna megléte segítette az embereket abban, hogy fajként fennmaradjanak, amióta csak léteznek.

 

Bár a komfortzóna kétségtelenül számos szempontból előnyös, ugyanakkor korlátozó is lehet. Ha valaki a komfortzónájában él, az megakadályozza a sebezhetőséget. 

 

Fontos, hogy elengedjük a védelmet, a kontrollt és sebezhetőek is legyünk, mert így megoszthatjuk önmagunk intim gondolatait, és megtanuljuk az együttérzést. A sebezhetőség lehetővé teszi számunkra, hogy nagyszerű új gondolati utakat tapasztaljunk meg.

 

Sokunk számára a megnyílás gondolata ijesztő, és nem tudunk kilépni a komfortzónánkból. Azzal azonban, hogy megtanulsz sebezhetőbbnek lenni, egyúttal megtanítod magadnak, hogy érdemes vagy a szeretetre és a boldogságra.

meg kell tanulnunuk kilépni saját komfortzónánkból, ez a fejlődés egyetlen útja

Íme néhány lépés, amit megtehetsz, hogy kilépj a komfortzónádból, és sebezhetőbb legyél.

 

Először is – és ez sokak számára nagy kérés lehet – el kell fogadnod a tényt, hogy ELÉG vagy. Biztosan tudom, hogy méltó  és nagyszerű személyiség vagy, mert mindannyian azok vagyunk! Akár megnyílsz valaki előtt, akár egy célt tűzöl ki magad elé, higgy abban, hogy elég vagy ahhoz, hogy szeretetet, sikert és tiszteletet érdemelj.

 

Brené Brown egyszer egy TED előadásban kifejtette: “Egyetlen változó választotta el azokat az embereket, akikben erős a szeretet és az összetartozás érzése, és azokat, akik küzdenek érte. Ez pedig az volt, hogy azok az emberek, akiknek erős a szeretet és az összetartozás érzése, hisznek abban, hogy méltók a szeretetre és az összetartozásra. Ez az. Hisznek abban, hogy méltóak.” 

 

Ezután állj ellen a falak felhúzásának. Ehelyett adj magadnak engedélyt arra, hogy megtapasztald azokat az érzéseket, amelyeket a sebezhetőséged következményeként fogsz érezni, legyenek azok jók vagy rosszak. 

 

Végül pedig bízz abban, hogy meg tudsz birkózni az eredménnyel, bármi legyen is az. A negatív reakcióktól sosem érzed jól magad, de nem tudod befolyásolni, hogy mások hogyan reagálnak. Tudd, hogy néha, amikor megengeded magadnak, hogy megnyílj, azt kockáztatod, hogy elutasítanak vagy közömbösséggel reagálnak. Lehet, hogy megbántják az érzéseidet, de így szabaddá teszed magad arra, hogy sebezhetővé válj.

 

Amikor elhagyod a komfortzónádat, hogy megnyílj a sebezhetőségnek, tudatos döntést hozol, és megmutatod másoknak, hogy méltó vagy rá. Ez egy elég erőt adó hely.

Te mikor hagytad el a komfortzónádat utoljára? És miben?

4 tipp, hogy gördülékenyen induljon az új tanév!

4 tipp, hogy gördülékenyen induljon az új tanév!

A nyár végéhez közeledve mind a szülők, mind a gyerekek gyakran szoronganak. Akár a gyermeked az oktatás utolsó éveiben halad, akár csak most kezdi, a mentális egészség előtérbe helyezése segíteni fog neki, hogy sikeres legyen az osztályteremben és azon kívül is.  

A mentális egészség tudatosságának gyakorlása segít áthidalni a kommunikációban mutatkozó szakadékokat, lehetővé téve gyermekednek és Neked is, hogy az egész tanév során és azon túl is megőrizzétek a pozitív hozzáállást. Szerencsére van néhány nagyszerű módja annak, hogy megteremtsétek ezt a kapcsolatot gyermekeiddel, és segíts nekik az egészséges gondolkodásmód elérésében, hogy a legfontosabb dolgokra összpontosíthassanak.

Ikolakezdés előtt fontos a gyermekek mentális egészséének előtérbe helyezése

 

Legyen rutinotok!

Ha a tanév során rutint alakítasz ki gyermekeiddel, az fantasztikus módja a határok és elvárások kijelölésének. A hosszú nyár után a rendszeres időbeosztásba való visszatérés segít Neked és gyermekeidnek is abban, hogy szervezettnek és felkészültnek érezzétek magatokat az új tanévben.

 

Nyitott kommunikáció fenntartása

Bátorítsd gyermekeidet, hogy gyakran beszéljenek. A házi feladat után vagy a vacsoraasztalnál gyakoroljátok, hogy megosztjátok a gondolataitokat a napotokról. A gyermekeiddel való kapcsolat segít a kötődés kialakításában, és biztonságot ad nekik, hogy megnyíljanak, amikor a legnagyobb szükségük van Rád.

 

Táplálkozzatok egészségesen!

A növekvő gyermekek számára elengedhetetlen, hogy megfelelő tápanyagokat kapjanak az egészséges test és elme fejlődéséhez. Ha az egészséges étkezést beépíted a rutinodba, akkor belülről kifelé jól fogják érezni magukat, és meglesz az az agyi erő, amire szükségük van ahhoz, hogy az iskolában boldoguljanak. Ha jól eszünk, jól érezzük magunkat, és ez otthon kezdődik!

Étkezzetek egészségesen és hagyjatok időt egymásra, a kommunikációra

 

Megbeszélni, hogy kire lehet támaszkodni

A gyermekek, különösen a későbbi iskoláskorban, nagy felelősséget viselnek, miközben próbálják kialakítani saját identitásukat. Fontos megbeszélni, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésükre az otthonon kívül. Beszélj a gyermekeidnek a családtagokról, barátokról, akiknek bizalommal megnyílhatnak.

Erős immunrendszer az új tanévben!

Erős immunrendszer az új tanévben!

Az erős és támogató immunrendszer kulcsfontosságú ahhoz, hogy gyermeked egészséges és boldog maradjon az új tanév során. A jó immunrendszer segít megelőzni a betegségeket, és a legjobb védelmet nyújtja a szervezetüknek, amikor rengeteg új gyerekkel találkoznak naponta az iskolában.

 

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú az immunitás támogatásában. A gyümölcsök és zöldségek beépítése és a feldolgozott élelmiszerek korlátozása elősegíti a szervezet természetes képességét a betegségek és fertőzések elleni küzdelemre, mielőtt azok egyáltalán elkezdődnének. Beszéld meg gyermekeiddel a különböző táplálékkategóriák megfelelő mennyiségének kiegyensúlyozását, amelyek jótékony hatással lehetnek a testre és az elmére. Emellett kulcsfontosságú lesz bizonyos, az immunrendszert támogató vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például C- és D-vitaminnal teli élelmiszerek előtérbe helyezése!

Az egészséges immunrendszer elengedhetetlen eszköze a napi szintű gyümölcs- és zöldségfogyasztás

A hatékony alvásmennyiség egy másik kulcsfontosságú tényező az immunrendszer támogatásában. Az alvásigény gyermekenként eltérő lehet. Az egészséges alvás elősegíthető azzal, hogy korlátozod a gyermeked képernyőhöz való hozzáférését. Javaslom, hogy lefekvés előtt legalább egy órával tedd el az elektronikus eszközöket, hogy a gyermek szeme és elméje pihenhessen és lenyugodhasson, mielőtt elalszik. A képernyők által kibocsátott kék fény idővel gátolhatja a melatonin termelődését, ami megnehezíti az elalvást és a mély alvás fenntartását.

 

A stresszkezelés az immunrendszer támogatásának egy másik összetevője, amely elengedhetetlen az egész tanév során és azon túl is. Ha a szervezeted stresszes, akkor hajlamosabbá válhatsz a fertőzésekre. Családként kiemelten kell kezelnetek, hogy időt szánjatok a közös tevékenységekre, amelyeket együtt élveztek. Teremts biztonságos és nyitott teret gyermekeid számára, bátorítva őket, hogy beszéljenek az esetleges aggasztó dolgaikról!

Végül, de nem utolsósorban a megfelelő higiénia kulcsfontosságú tényező gyermeked immunitásának megerősítésében. Beszélj gyermekeiddel az általános tisztasági gyakorlatokról, például a kézmosásról. Győződj meg róla, hogy megfelelően zuhanyoznak vagy fürdenek, és naponta kétszer fogat mosnak. Folyamatosan járjatok el a szűrővizsgálatokra, és alakítsatok ki egy egészségügyi rutint.

 

Mindez segíti a gyermekeid immunrendszerének megfelelő állapotát és a kevesebb betegszabadságot is☺

 

Az vagy, amit megeszel!

Az vagy, amit megeszel!

A nyugati társadalmunk nem támogatja az egészséges életmód normáit. 

 

Mire gondolok?

 

  • Arra tanítanak bennünket, hogy értékeljük az „elfoglaltságot”, mintha becsületjel lenne, ha kiégünk. 
  • Arra sem ösztönöznek minket, hogy megfelelő szabadságot szánjunk arra, hogy megfelelően pihentessük testünket és elménket.
  • Ígéretet kapunk, hogy tabletták formájában találunk megoldást testsúlyunk kezelésére, de ezek ritkán működnek. És ha mégis, akkor nem fenntarthatóak, és számos mellékhatással járnak.
  • Amikor belépünk egy boltba, több száz termék áraszt el bennünket – a cukorral teli gabonaféléktől a méreganyagokkal teli tisztítószerekig – mindazokkal, amelyeket nem szabad a testünkbe vagy annak közelébe engednünk.
  • A hamburger és a krumpli olcsóbb, és látszólag könnyebben beszerezhető, de senki nem mondja el, hogy sokkal egyszerűbb megtanulni, hogyan készítsünk egészségesebb, növényi alapú ételeket, mint azt az emberek gondolják.

 

Ez csak néhány példa arra, hogy társadalmunk alulmarad az egészség megbecsülésében – de biztos vagyok benne, hogy sok más hasonló dolog eszedbe jut Neked is.

Ha az vagy, amit megeszel, akkor az lehetsz, amit választasz.

Az egyik célom a munkám során, hogy segítsek megérteni azt az alapvető igazságot, hogy amint úgy döntesz, hogy a tányérodra teszel valamit az közvetlenül befolyásolja fizikai egészségedet, energiáidat és hangulatodat.

Amikor olyan élelmiszereket viszel be a szervezetedbe, amelyek nem táplálják és nem szolgálják a biológiai szükségleteidet, akkor negatív irányba beleavatkozol az egészségcéljaid elérésébe.  

Idegen fogalomnak tűnhet, de rengeteg bizonyíték van arra, hogy a tányérra tett étel megváltoztatása szó szerint megváltoztathatja az életed. 

Szóval megéri kialakítani egy kiegyensúlyozott étrendet  és azt hosszútávon fenntartani, amely boldoggá és egészségessé teszi az életed!

 

A rutin 3 előnye rutintalanoknak!

A rutin 3 előnye rutintalanoknak!

Túl sok mindent csinálnál túl kevés idő alatt? Nem vagy egyedül! Életünk és időbeosztásunk tele van tennivalókkal és határidős feladatokkal. A pályán maradás kulcsa a megfelelő rutin kialakítása.

A megfelelő rutin kezdődhet reggelente egy pohár narancslével is.

Mi az a rutin?

A “szokásnak” is nevezett kifejezés kialakítása fontos szerepet játszik abban, hogy jól menjenek a dolgaink. A megszokott folyamatok – akár már gyermekkortól kezdve is – életünk során végigkísérnek bennünket, csak a feladatok természete és milyensége változik az idő előrehaladtával. Bár sokan unalmasnak vagy merevnek érzik, ha megszokott sorrendben végzik a feladataikat, mégis rengeteg előnnyel jár egy olyan napi menet létrehozása, amely Rád lett szabva.

Milyen előnyökkel jár egy jól bevált rutin alkalmazása az életünkben?

  • Hatékonyabbá tesz bennünket! Ez döntő fontosságú egy elfoglalt, szoros időbeosztású ember számára. Ha gondosan megtervezzük a betartandó feladatok listáját, szükségtelenné válik minden reggel megtervezni azokat a tevékenységeket, amelyeket egyébként nap mint nap megcsinálunk. Vagyis energiát spórolhatunk.
  • Kereteket biztosít számunkra! A magunkra szabott struktúra olyan keretet teremt, amelyen belül egyszerűbben élhetjük az életünket, és végezhetjük mindennapi tevékenységeinket. Ezért megtakaríthatjuk azt az időt, amit egyébként tervezésre, döntéshozatalra és előkészítésre fordítanánk.
  • Segít egészségesebb szokásokat kialakítani, miközben megtöri a rosszakat. A jó szokások kialakulásának kulcsa az ismétlés. A kialakított rutinunk követése lehetővé teszi számunkra, hogy a céljainkat, törekvéseinket támogató hagyományaink rendszeresek legyenek és mivel mi alakítjuk ki őket könnyedén fog menni az ismétlés is. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a rossz szokásokat szép lassan jobbakra cseréljük.

Te milyen új napi menetet alakítanál ki szívesen? Milyen szokásokat szeretnél bevezetni az életedbe?

A szépségápolás is a napi rutin része lehet.

Ha ez esetleg a főzéssel, az egészséges táplálkozással kapcsolatos, akkor van egy jó hírem, május 8-tól egy 5 napos kihívást indítok, amely keretében a segítségedre lehetek. Ehhez nincs más dolgod, mint regisztrálni!

 

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest