Kerüld el, amit el lehet…

Kerüld el, amit el lehet…

Az egészséges táplálkozással elkerülhetőek az egészségügyi problémák, ugyanakkor sokak számára nehézséget okoz a rendszeres és megfelelő étkezés és az ehhez kapcsolódó életmód kialakítása, különösen akkor, ha otthonról is dolgoznak.
Az otthoni munkavégzés által ugyanis felborul a jól megszokott addigi rutin és különböző extra feladatokat is megjelennek a mindennapokban, így hiába spóroljuk meg a munkába járás idejét, új dolgokra kell valahogy időt és energiát találnunk.
Mindez egy olyan negatív spirálba tud bennünket helyezni, amelyből egyre nehezebb lesz kiszállni.

Októberben és novemberben arról tartottam webinárt, hogy Hogyan érjük el egészség céljainkat akkor, ha otthonról is dolgozunk és mi az ami segíti, hogy hosszútávon egészségesek maradjunk. Legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy közel 700 -an regisztrálnak és vesztek részt, nézik meg és jeleznek vissza a webináron elhangzotakkal kapcsolatban.

A visszajelzéseket és a tapasztalataimat összegezve szeretném most megosztani Veletek, hogy lássátok nagyon sokan egy hajóban evezünk.

Miért írom ezt? A problémáink alapvetően közösek: nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá az egészséges életmódnak, nem tudjuk mikor és mit főzzünk, hogyan vágjunk bele a sportolásba…

A jelentkezők nagy számban – vagyis összesen 625 fő töltött ki egy kérdőívet, amely alapján az alábbi válaszokat kaptam:
Mi az, ami visszatart attól, hogy egészségesen étkezz otthon? kérdésre a válaszadók 33,7% -a azt válaszolta, hogy nem tudom, hogyan kellene csinálni, 30,4% -nak nincs ideje az étkezéssel foglalkozni, 25,3% könnyen feladja, ha belekezd, és 10,6 % pedig egyéb okok miatt. Ezen okok között szerepel, hogy nincs tudása és rutinja hozzá, nem szeret főzni, de az anyagiak is felmerültek.

Mi az a legfontosabb eredmény, amit szeretnél elérni az egészséges étkezéssel? Erre a kérdésre a válaszadók 35,8 %- a azt válaszolta, hogy szeretne újra energikusabb lenni, és csúcsteljesítményt nyújtani. 25,3% pedig fogyni szeretne. Viszonylag a magas azoknak a száma is, 20,3%, akik úgy érzik puffadnak és jó lenne ha ez megszűnne. A többiek azt szeretnék elérni, hogy ne egyenek annyi édességet 7,8 % vagy otthonosabban mozogjanak a konyhában 5,3%, de akadt olyan is, aki elveszítette a motivációját, hízni szeretne, vagy valamilyen betegsége van, ami gátolja.

– Arra a kérdésre, hogy Mi a legfőbb problémád a home office-szal?A legtöbben 23,8% azt válaszolta, hogy túl keveset mozog, ezt követi 18,1 %.- kal, hogy úgy érzik nincs semmi energiájuk, 15,2% nem tudja mit egyen, vagy 13,3% -nak nincs ideje főzni. Itt is nagy százalékban szerepel, hogy túl sok édességet esznek 12,8%. A többiek legfőbb gondnak az írták, hogy híztak/fogytak, állandóan idegesek, túl sokat ülnek, de akadnak olyanok is, akik szerint túl közel van a konyha, amikor otthon dolgoznak.

Ezeket a válaszokat olyanok írták, akiknek 71,4% semmilyen betegséggel nem rendelkezik, vagy esetleg csak kisebb egészségügyi problémájuk van. Vagyis azok, akik egyébként egészségesek úgy érzik, hogy az otthonról történő munkavégzés, az egészségükre nem gyakorol túl jó hatást, megpróbálnak életmódot váltani évente 1-2 alkalommal, de az az esetek nagy többségében elbukik és a home office nehezíti ezen törekvéseiket.

Az, hogy kinek mi az egészség célja és terve az életében, az nagyon egyedi, több dimenziós így számtalan dologtól függ. Gondoljunk csak azokra a tényezőkre, amelyek a mi, saját életünket befolyásolják: stressz, családi problémák, nehézség a főzéssel, étel-intolerancia, hogy csak a legtipikusabb dolgokat emeljem ki. Ezenkívül megállapíthatjuk, hogy az otthonról való munkavégzés, csak még inkább befolyásolja és nehezíti ezeket.

Mindez milyen hatással lehet ránk a mindennapjainkban hosszútávon?
A munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben. A megoldás semmiképpen sem az, hogy menjünk vissza irodába dolgozni, vagy váltsunk munkahelyet. Sokkal jobban járunk, ha elfogadjuk és megértjük ennek az újfajta
munkavégzésnek a szabályait/természetét és próbálunk erre való tekintettel (is) új, egészségesebb szokásokat bevezetni az életünkbe. Ezt azonban olyan formában, amiről sokat szoktam írni és beszélni: lépésről lépésre, ne pedig fenekestől felforgatva mindent.

Közeleg az év vége és az újévi fogadalmak ideje, mielőtt magadra erőltetnél olyan dolgokat, amelyeket nem szeretsz és soha nem is szeretted, inkább keress meg és beszéljünk, segítek úgy változtatni, hogy az a hasznodra és egészségedre legyen.

Ha szeretnél tőlem konzultációt kérni az alábbi időpont foglaló rendszeren megtehed.

Szorongás

Szorongás

Te inkább megoldod vagy a szőnyeg alá söpröd? Avagy hogyan válunk a saját szorongásunk rabjává?

Közeledik a karácsony, és ezzel együtt az év vége is. Ilyenkor gyakran érezzük azt, hogy várjuk az ünnepeket, ugyanakkor tudatosítjuk magunkban, hogy hamarosan valami új fog kezdődni, amit lehet lezárunk, megoldunk és felemelt fejjel várjuk a következő évet, kihívásokat.

Azután jön a felismerés, hogy elég fáradt vagyok mindehhez, mert hát év vége van…és persze bekúszik az a gondolat is, hogy addig még sok mindent meg kellene oldani: a munkában év végi zárás, jövő évi tervezés, illetve jó lenne, ha le tudnád zárni azokat a feladataidat is, amelyeket már egy ideje tolsz magad előtt…Ideje? Úristen ezt már tavaly is szeretted volna megcsinálni…Megfogadod, hogy idén nem úgy lesz mint tavaly és most pontot teszel a végére. Utána jól rápihensz az ünnepekre és jöhet is a karácsony, Újév, majd feltöltődve várod a 2023-as évet. Ismerős gondolatsor?

Mi következik ezután?

Ha laza és kipihent vagy valószínűleg ezek eszedbe sem fognak jutni, de ha némi szorongással időnként szoktál küzdeni, akkor jön az ismert verkli.

Aki szorongással küszködik, néha úgy érezheti, hogy a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a „túlfeszített” gondolataitól, ha eltereli a figyelmét és más dolgokra fókuszál. Lehet, hogy ártalmatlannak tűnik, ha beleveted magad a munkába vagy új kapcsolatokba az  életedben, de valójában csak lenyomod azokat az érzelmeket, amelyekkel meg kell küzdened, és külső zavaró tényezőket használsz ürügyül az érzelmi és a szellemi munka elhalasztására a feldolgozás helyett.

Egy másik önszabotáló viselkedés, amely segíti a negatív érzésed megerősítését, ha egyszerűen eltávolítod a nem kívánt érzést. Például, ha aggódsz egy fogorvosi beavatkozás miatt, akkor inkább lemondod az időpontot. E mögött a viselkedés mögött az a gondolat áll, hogy ha kivonod magad a szorongást kiváltó helyzetből, nem fogsz szorongást érezni. De! A valóságban nagyon könnyen még több kárt okozhatsz magadnak, mert pont ezáltal fokozhatod a szorongást és a félelmet. Minél több energiát, figyelmet adsz a szorongást kiváltó helyzetnek, érzésnek, ezáltal jobban rá irányítod a figyelmet, mint amennyire megérdemli.

Ha rajtakapod magad, hogy szabotálóan viselkedsz szánj egy percet arra, hogy lejátszod a gondolataidban, mi lehet a legrosszabb forgatókönyv. Leggyakrabban olyan összefüggéseket hozunk létre és feltételezéseket fogalmazunk meg az elménkben, amelyek nem annyira átgondoltak és logikusak, mint amilyennek azok valójában.

Mi köze ennek az egészséghez?

Nos Te, aki egy ideje olvasod az írásaimat tudod, hogy számomra az egészség az holisztikusan  megközelítendő, azaz nemcsak az számít, ami a tányérunkon van, hanem azok is a „táplálékaink”, amelyek bennünket körül vesznek.
Erről is szó volt azon a webináriumon, amelyet nemrégiben tartottam. Ha szeretnéd megnézni, akkor december 7-ig ezen a linken megteheted, de csak akkor ha belépsz a zárt FB csoportomba.

Ha pedig úgy érzed, hogy jól jönne a segítség, akkor tudsz jelentkezni a 4 hónapos Mentorprogramomra, amelyen olyan gyakorlati tudásra tehetsz szert, amely segíti, hogy hosszútávon egészséges maradj.

Tedd egyszerűvé!

Tedd egyszerűvé!

Amikor stresszesnek és szorongónak érzed magad, azt mondod magadnak: „csak lazíts!”  Ebben a relaxációs forgatókönyvben elképzelheted, hogy masszázsra mész, látod magad egy kád habfürdőben, vagy a tengerparton olvasni koktéllal a kezedben. Sajnos ez a fajta kikapcsolódás nem mindig áll rendelkezésünkre. Ennek eredményeként gyakoribb az, hogy a „lazítás” gondolatától, inkább csak még jobban befeszülünk.

Ahelyett azonban, hogy a „mindent vagy semmit” megközelítést alkalmaznád a relaxációhoz, próbáld meg újrafogalmazni az  elképzelésed arról, hogy mit is jelent a kikapcsolódás és az újrakezdés Neked. Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, hogy  átrendezed a prioritásaidat.

Segítsek? Kiemeltem négy olyan dolgot, amelyekről TUDJUK, hogy táplálják testünket és elménket:
1. Alvás – Törekedj 7-9 óra alvásra minden éjszaka.

2. Víz – Ügyelj arra, hogy mindig legyen kéznél egy üveg víz, hogy egész nap könnyen hozzáférhess. A kiszáradástól fáradtnak, gyengének érezzük magunkat, tehát pont azokat érezzük, amelyet el szeretnénk kerülni.

3. Tápláló étel – Táplálkozz zöldségekkel, gyümölcsökkel és sovány fehérjével.

4. Edzés – Nem kell minden nap egy mérföldet futnod, vagy egy órát az edzőteremben töltened! Már néhány perc séta, könnyű házimunka vagy néhány zeneszámnyi táncolás is elegendő lehet a hangulatod feljavításához. És egyébként is ki mondta azt, hogy répapucolás közben nem lehet táncolni?

Mikor volt az utolsó alkalom, amikor egy nap alatt teljesítetted mind a négy szükségletet?

Alapvető energianövelő és energiacsökkentő táplálékaink, amelyeket nem szoktunk megenni.

Alapvető energianövelő és energiacsökkentő táplálékaink, amelyeket nem szoktunk megenni.

Mi az energia?
Az energia úgy határozható meg, mint „az az erő és elevenség, mely a hosszantartó fizikai és szellemi tevékenységhez elengedhetetlen”. Vagyis a legértékesebb megújuló forrásod!

Mi termel és mi szív el energiát?
Az energiát tápláló ételek és frissítő, egészséges italok fogyasztásával pótolhatjuk. A megfelelő energiaellátás érdekében azonban még ennél is fontosabb, hogy jó párkapcsolatban éljünk, elégedettek legyünk a munkánkkal, eleget mozogjunk és spirituális énünket is karban tartsuk.

Nézzük meg részletesebben melyek ezek:

ENERGIÁT AD

Lélektápláló kapcsolatok

 • Igaz barátság
 • Romantikus kapcsolat
 • Munkahelyi barátság
 • Testi kontaktus
 • Elismerés
 • Bók
 • Csók
 • Szex

Összhang és teljesség a munkádban

 • Szerethető munka
 • Munka, ami előrébb viszi a világot
 • Dicséret, elismerés
 • Szorgalom és lazítás egyensúlya
 • Kihívások
 • Kreatív, személyre szabott feladatok
 • Munka és magánélet egyensúlya

A testmozgás öröme

 • Kiegyensúlyozott gyakoriság
 • Következetesség
 • Egyéni- és csapatsportok (egyéniségfüggő)
 • Biztonságos gyakorlatok
 • Kihívás, nem „kicsinálás”
 • Szórakoztató, élményteli gyakorlatok

Nyugtató spiritualitás

 • A teljes kikapcsolódást biztosító eszközök
 • Légzőgyakorlatok
 • Meditáció
 • Lazító jóga
 • Vallás, imádság

ENERGIÁT SZÍV EL

Lélekmérgező kapcsolatok

 • Rosszindulatú pletykák
 • Alábecsült értékek
 • Magány
 • Fizikai erőszak
 • Verbális erőszak
 • Testi kontaktusok hiánya
 • Túlzásba vitt testi kontaktusok
 • Nem kívánt testi kontaktusok

Zavar és hiányérzet a munkádban

 • Zaklatás, sértő megjegyzések kollégáidtól, főnöködtől
 • Monoton, kihívások nélküli munka
 • Gyakori túlórák
 • Irreális elvárások
 • Munkahelyi pletykák
 • Értéktelen munka
 • Értékpusztító munka

Kellemetlen testmozgás

 • Edzésfüggőség, „edzésbulímia”
 • Túlzott terhelés
 • Teljesen kimerítő edzések
 • Elhanyagolt edzésterv
 • Kihívás hiánya
 • Unalmas gyakorlatok

Felkavaró spiritualitás

 • Kellő éberség hiánya
 • Erőltetett vallás
 • A felsőbb erő kizárása
 • Elszigeteltség-érzés
 • Spirituális ítélkezés
Elindultál a lejtőn lefelé? Megvárod míg leérsz vagy inkább megállnál?

Elindultál a lejtőn lefelé? Megvárod míg leérsz vagy inkább megállnál?

Ha olyan munkád van, ami miatt szinte minden nap extrém korán kell felkelned, teljesen normálisnak tartod, hogy máskor eszel, mint a megszokott, nem jól alszol és állandóan nyúzott vagy. Az ezzel járó stressz az étkezési szokásaidat is felborítja, amit természetesnek tartasz, hisz a munkád velejárója. Tudod, hogy fontos a sport, így ebbe a rendszeredbe még a munka utáni heti háromszori sportot is próbálod beleszuszakoloni, hisz az csak jót tehet Neked, de sajnos ez csak ritkán jön össze, így a lelkiismeretfurdalás, hogy nem teszel meg mindent az egészségedért elég gyakran gyötör.

Nos, ha magadra ismertél akkor az a szomorú hírem van, hogy egyenesen a vesztedbe rohansz. Megvárod, amíg leérsz a lejtő aljára vagy tenni fogsz valamit hamarabb is?

A munkádat nagyon régóta imádod és sikeres is vagy benne, de a korán kelés meggyötör. Sőt! Talán nem is a korán kelés a probléma, hanem ami ezzel jár, hisz régóta nincs párkapcsolatod, mert nincs időd senkivel sem foglalkozni, és egyébként is először magadat, az életedet szeretnéd rendbe hozni.

Mindkét szülőd cukorbetegséggel küzd, édesapádnak a vérnyomása is magas, így ezeket szeretnéd elkerülni, vagyis megvontál magadtól mindenféle cukrot, helyette fűszeres ételekkel vigasztalódsz, még akkor is, ha pokoli gyomorégés a “jutalmadutána. De úgy gondolod, hogy ezzel még mindig jobbat teszel magadnak, mint a fránya cukorral. Oké, azt már beláttad, hogy lehet nem este lefekvés előtt kellene enni a fűszeres ételeket, ellenben nem érted, hogy miért vagy olyan pokolian éhes esténként. Na persze ha kínzó éhség gyötör vacsora után természetesen előkerül a nasi, hisz éhesen csak nem feküdhetsz le, és kell az energia másnap is. És a kilókkal egyébként sem kell törődnöd, hisz a heti 3 edzés formában tart, egy gramm felesleg sincs rajtad. Bár azon már elgondolkoztál, hogy talán nem is az edzés, hanem inkább a stressz az, ami ledolgozza a kilókat. Csak időnként elbizonytalanodsz benne, hisz, ha jobban belegondolsz nem túl egészségesen étkezelmunka – sport kombó után se kedved se időd nincs főzni, így útközben mindig szerzel valamit, amit haza lehet vinni és pihenés közben megenni. Nem is érted mi az a nagy felhajtás az otthon főzés körül. Majd főzöl, ha lesz kinek, addig meg megpróbálod túlélni a napokat.

Azt, hogy mikor veszed észre, hogy a vesztedbe rohansz nem tudom megmondani, mert az állandó fejfájás, gyomorégés, és a rendszertelen menstruáció most is velejárója az életednek és fittyet hánysz , megtanultál együtt élni velük. Könnyen előfordulhat, hogy egy napon felébredsz és érezni fogod, hogy változtatnod kell, de az is lehet, hogy a mentőben úton a kórházba egy ijesztő rosszulléted után megvilágosodsz. Bármi lehetséges.

De ha már látod magad kívülről és érzed, hogy nem fog menni a változtatás egyedül, akkor gyere, segítek. Olyan nagy nyomás alatt élő menedzserekkel, és elfoglalt vállalkozókkal foglalkozom, akik szeretnék visszakapni régi önmagukat, teljesítményüket és szeretnék elkerülni a manapság egyre gyakoribb kiégést. Ehhez nincs más dolgot, mint jelentkezni egy ingyenes, 30 perces konzultációra, hogy megnézzük, tudok-e Neked segíteni. Itt tudsz időpontot foglalni: https://calendly.com/edinaturally

Én várlak! Jobb most, mint a lejtő alján.

Női egészség, bioritmus

Női egészség, bioritmus

 Női egészség, bioritmus

Érezted már úgy, hogy olyan mintha valaki más napi menetrendjét követnéd a saját természetes bioritmusod helyett? Lehet, hogy hagyod, hogy a gyermekeid, férjed, élettársad vagy akár lakótársaid befolyásolják a napod áramlását ahelyett, hogy a saját testedre hallgatnál?

Íme az igazság: ugyanaz a napi ritmus nem mindenkinél működik. Az, aki más bioritmusát gyakran követi negatívan hat a saját  női hormonjaira.

Ha krónikus fáradtságod, alacsony szexuális vágyad, intenzív premenstruációs szindrómád (PMS), esetleg cisztád, aknéd, enyhe depressziód van lehet, hogy Te is a természetes ritmusoddal fordultál szembe?  

Sok nő érzi úgy, hogy lépést kell tartania másokkal és ezért  egy kilencórás munkanap után, el KELL mennie edzeni, vagy hétvégén 3 fogásos menüt KELL főzni a családnak, és otthon is csilli -villi rendben és tisztaságban KELL lennie mindennek, hisz a barátnőjénél, szomszédjánál, munkatársánál is úgy van. Ha pedig nála épp nincs ez, akkor úgy érzi, hogy valami nincs rendben vele, és esetleg szégyelli magát, hogy lusta. 

Ha azonban figyelmen kívül hagyod a Te saját szervezeted jelzéseit és lustaságként fogod fel, ha nem vagy produktív, akkor ez az érzés még jobban el fogja szívni az energiádat. 

A saját magadra helyezett mentális súly (mint például a szégyen és az ítélkezés) gyakran jobban kimerítő, mint egy hosszú tennivalólista. 

A női test természetesen hihetetlenül érzékeny és ha ismered a jelzéseidet, akkor tudod, hogy itt az idő a töltekezésre. 

 

Íme 5 tipp, amely segít egyensúlyba hozni a női energiáidat:

 

 • Acélozd magad!

Amikor felbukkannak bizonyos tünetek, könnyű azt hinni, hogy nagyobb vagy bonyolultabb probléma állhat a háttérben és úgysem tudsz önállóan meggyógyulni. Pedig a  gyógyulás első lépése annak felismerése, hogy nem vagy rosszul összerakva.  Egész pontosan úgy vagy jó és teljes, ahogy vagy. Ha pedig magadévá teszed a gondolatot, hogy most is egészséges vagy, és rajtad múlik, hogy még egészségesebb legyél, akkor máris könnyebbnek érzed magad. 

 • Ismerkedj meg a pihenéssel!

Krónikusan kimerült vagy, és megpróbálod túlélni a napot? Talán te valójában nagyon fáradt vagy? Vannak, akik egy hosszú mély alvás után megfiatalodnak, míg másoknak talán pár nap szabadságot kell kivennie, hogy újra egyensúlyba kerüljenek. Az alvás a jó egészség feltétele. Hallgass a testedre, és aludj, amikor fáradt vagy. 

 • Hozd egyensúlyba az idegrendszeredet!

 A legtöbb modern ember élete nagy részét úgy tölti, hogy az idegrendszere a „harcolj vagy menekülj” állapotában van, vagyis folyamatosan dolgozik.

A te testednek inkább a  paraszimpatikus állapotban kell lennie az egyensúlyhoz és fejlődéshez: vagyis minél jobban ellazulsz, annál inkább jól érzed magad és egészséges leszel -testileg és lelkileg.

 

 • Work hard, play hard?

Lehet, hogy meglep, de néha minél keményebben dolgozol, utána annál lágyabb mozgásra van szüksége a szervezetednek. A stresszes munka és a kemény edzés, csak ritkán jó együtt, mivel mindkettő megerőltető a szervezetednek és stresszreakciót vált ki.  Így egy – egy ilyen időszakban inkább jógázz, meditálj vagy táncolj. Próbáld ki néhány hétig Neked melyik jön be és hogy érzed magad utána.  

 • Fogadd el a közösség erejét!

A közösség erős befolyást gyakorol a személyes egészségedre, és döntő fontosságú a hormonok egyensúlyában. Amikor egyedül érzed magad és elszigeteltnek, nagyobb valószínűséggel eszed túl magad, érezheted magad levertnek, depressziósnak is. Minden héten szánj időt a barátaidra, vagy építs úgy barátságokat. 

 

Legfontosabb: ne feledd, nincs veled semmi baj; a tested veleszületetten tudja, hogyan gyógyítsa meg magát. Egészséges vagy, és képes vagy lépéseket tenni annak érdekében, hogy még egészségesebbé válj!

Ha szeretnél még több tippet, tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban, akkor jelentkezz a privát facebook csoportomba.

 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Pin It on Pinterest