Álmaid Valóra Váltása: A Vágyaktól a Törekvésig

Álmaid Valóra Váltása: A Vágyaktól a Törekvésig

Egyik nap két jó barát beszélget az életükről. Az egyik azt mondja: „Vágynék rá, hogy egészséges és boldog legyek!”. A másik pedig hozzáteszi: „Én törekszem rá, hogy egészséges és boldog legyek!”

Gondolkoztál már azon, hogy melyikük éri el könnyebben a célját? Nos, a kulcs a törekvésben rejlik.

A vágyak olyanok, mint a sóvárgások, míg a törekvés azt mutatja, hogy valóban elköteleztük magunkat egy célnak, és készen állunk érte tenni!

A Vágyaktól a Törekvésig vezető Út:

 1. Légy egyértelmű a céljaidban: Készíts inspiráló tablót képekkel és szavakkal, amelyek tükrözik a vágyaidat. Akaszd fel egy olyan helyre, ahol mindennap láthatod. Használhatsz erre online eszközöket, vagy készíthetsz egy hagyományos táblát is.
 2. Cselekedj a vágyaidért: Ha például több zöldséget akarsz enni, irány a piac, vásárolj friss zöldségeket, és készíts belőlük egy finom vacsorát.
 3. Ünnepeld a sikert: Ha elérted a célodat, jutalmazd meg magad.

vagyaktol a torekvesig

Minden Nap Legyen Különleges!

Tudtad, hogy a napodat különlegessé teheted, ha előre eltervezed? Próbáld ki a “Sikerre Törekszem” gyakorlatot:

 1. Tervezd meg a napod: Ülj le reggelente, gondold végig, mit szeretnél elérni aznap. Találj egy csendes helyet, ahol nyugodtan gondolkodhatsz.
 2. Képzeld el a siker pillanatát: Zárd be a szemed, lélegezz mélyet, és képzeld el, hogy elérted a célodat. Éld át!
 3. Éld meg a siker érzéseit: Játszd le a filmet a fejedben újra és újra, érezd a sikert minden érzékszerveddel.
 4. Ünnepelj: Engedd meg magadnak az örömöt, büszkeséget és elégedettséget, amikor elérted a kitűzött célt.

Ezt a gyakorlatot naponta ismételheted, és látni fogod, hogyan válnak valóra a vágyaid a törekvéssel.

Egészséges újévi megújulás: holisztikus szemlélet és tudatos célok

Egészséges újévi megújulás: holisztikus szemlélet és tudatos célok

Az új év kezdetén sokan komoly fogadalmakat tűznek ki maguk elé, csak hogy később feladják és lemondanak vágyaikról és céljaikról és az újévi megújulásról. Azonban minden év és bármelyik hónap lehetőséget kínál arra, hogy életmódunkat pozitív irányba változtassuk, és egészségesebben, boldogabban éljünk.

A holisztikus szemlélet

A holisztikus szemlélet azt hangsúlyozza, hogy az emberi szervezet egy összetett egység, ahol a testi, lelki és szellemi tényezők szoros kapcsolatban állnak és kölcsönhatásban vannak egymással. A mozgás és az egészséges táplálkozás mellett fontos a megfelelő alvás, az emberi kapcsolatok és a munkahelyi viszonyok figyelembevétele is. Az élet különböző területei összefüggenek egymással, és az egyensúly hiánya egyik területen sajnos hatással van a többire is.

A holisztikus egészség coach a preventív szemléletre összpontosít az életmód terén, segítve megelőzni az orvosi beavatkozások szükségességét. Ez azért fontos, mert sok betegség megelőzhető lenne megfelelő táplálkozással és életmóddal. A holisztikus látásmód az ember egészére összpontosít, lehetővé téve a tizenkét életutat befolyásoló tényező feltárását és kezelését.

A stressz kiemelt szerepet játszik abban, hogy valaki észreveszi, változtatásra van szüksége az életében. A másik meghatározó tényező, ha gyakran vagyunk betegek, még ha az csak apró nátha, meghűlés, vagy rossz közérzet formájában jelenik is meg.  Az immunrendszerünk állapota szorosan összefügg a bélrendszerünk állapotával, és a holisztikus megközelítés ezt is figyelembe veszi.

holisztikus megújulás újév

Tudatos életmódváltás

A Covid-járvány rávilágított az egészség fontosságára, és az emberek egyre inkább odafigyelnek egészségükre, nemcsak a betegségek kezelésére, hanem azok megelőzésére is.

Az életmódváltás bevezetése tudatos gondolkodást igényel. Fontos, hogy ne próbáljunk mindent egyszerre megváltoztatni, hanem határozzuk meg a célokat, és lépjünk apránként. Az egészséges életmód nem azt jelenti, hogy teljesen fel kell forgatni az életünket, hanem azt, hogy a saját igényeinkre szabva alakítjuk azt. 

A tudatos célkitűzések segítenek a változások sikerességében, és ezáltal elkerülhetjük az újévi fogadalmak sorozatos megszegését.

Újévi megújulás

Szeretnél egész évben odafigyelni az egészségedre és ehhez szükséged van egy segítőre? Akkor nézd meg az Egészségsherpa Klub Program ajánlatát, hogy tudjam fogni 365 napon át a kezedet és kísérjelek az egészségesebb énedhez vezető úton: Egészségsherpa Klub

Mi az a legfontosabb dolog, ami miatt a legtöbb fogyókúra sikertelen lesz? Elárulom… az étrend hiánya

Mi az a legfontosabb dolog, ami miatt a legtöbb fogyókúra sikertelen lesz? Elárulom… az étrend hiánya

Aki elkezd diétázni, fogyókúrázni, annak kulcsfontosságú, hogy legyen egy terve arra vonatkozóan, hogy mikor mit eszik. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy akkor fogyunk, ha nem eszünk: ha így állunk neki a fogyókúrának, az már eleve halálra van ítélve. Ekkor ugyanis olyan fontos tápanyagokat és vitaminokat vonunk meg a szervezetünktől, amelyek negatívan befolyásolják a testünk működését, mindemellett pedig könnyebb „bűnbe esni”, ha éhezünk.

A másik gyakori tévhit, hogy nem eszünk elég változatos ételeket fogyókúra idején. A csirke-rizs kombináció sem boldoggá nem tesz minket, sem pedig karcsúvá, mert nem fogjuk tudni hosszú távon tartani. Az egysíkú étkezés hamar unalmassá válik és ezzel nem elégítjük ki a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét sem.

tápanyagban gazdag étrend

Amikor megtervezzük a fogyókúrás étkezésünket, van egy – két aranyszabály, amelyre mindig ügyeljünk:

 • A szénhidrát teljes megvonása miatt nem lesz energiád. Egyél, de inkább mértékkel és jó minőségűt, esetleg kovászosat.
 • Ügyelj a zsír-szénhidrát-fehérje-ásványianyag- és vitaminbevitelre és arányokra.
 • Egyél változatosan.
 • Olyan ételeket készíts, amelyek többségét szereted. Ha folyamatosan rizst vagy salátát eszel hússal, hamar rá fogsz unni.
 • A fogyókúrád ne a nem evésről szóljon.
 • Kerüld el, hogy ca 30 új receptet összevadászol a neten, olyanokat, amelyekről korábban nem is hallottál. Ne most próbálgasd az idegen hozzávalókat.
 • Bátran használd a fűszereket, az életmódváltás nem az ízetlen ételekről szól.
 • Ne felejts el inni sem!!

Ha pedig szeretnél segítséget, akkor az Idealbody turmixai, levesei remek választást biztosítanak, mert azáltal, hogy étkezéshelyettesítők, az egészséges táplálkozás alapelvei szerint lettek kifejlesztve, és olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek biztosítják a szükséges tápanyagok mennyiségét. Az már csak hab a tortán, hogy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthetőek.

Ha pedig szeretnéd tudni, hogy mit egyél a turmixok, levesek mellett, abban is tudnak segítséget nyújtani, vagyis komplett 14 vagy 30 napos étrenddel várnak, amelyhez bevásárlólista is tartozik. Így már gyerekjáték lesz a diétázás.

Rossz a hangulatod? Segítenek a szivárvány színei a tányérodon!

Rossz a hangulatod? Segítenek a szivárvány színei a tányérodon!

Télen, a sötétebb hónapokban az emberek millióit érinti, hogy rosszabb a hangulatuk esetleg nyomottabbnak érzik magukat. Szerencsére ma már tudományosan bizonyított, hogy az étrendünk nagymértékben befolyásolja a hangulatunkat. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?  Azt, hogy kihasználhatjuk a szezonális ételeket, hogy támogassuk az olyan neurotranszmittereinket, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin, amelyek egyébként nemcsak a kedélyállapotunkat, de az étvágyunkat is befolyásolják.

Hogyan javíthatsz a hangulatodon télen a táplálkozásoddal?

Amikor télen gyümölcsöket és zöldségeket választunk az étkezéshez, tartsuk szem előtt, hogy minden szín más-más vitamint és ásványi anyagot biztosít. Válasszunk naponta minimum két bögre gyümölcsöt és zöldséget, és ügyeljünk arra, hogy minél többféle színű legyen.

Ez különösen jó hatással lesz a bélrendszerünkre, hisz az ott élő baktériumok más és más színű, és tápanyagtartalmú élelmiszerrel táplálkoznak. A jó  bélrendszer pedig a jó közérzetet keltő szerotonin termelésének otthona, vagyis a kör ezzel be is zárult, mert visszajutottunk oda, hogy mit is együnk annak érdekében, hogy jól legyünk.

Ráadásul a természet úgy gondoskodik rólunk, ahogyan szükségünk van rá. Télen a citrusfélék készen állnak a betakarításra, éppen időben a megfázás és az influenza szezonjában! A nyári gyümölcsök, mint az őszibarack és a sárgabarack, extra béta-karotinnal látnak el minket, amelyek segítenek megvédeni bennünket a nap káros sugaraitól. Ugye milyen csodálatos a természet?

Nekünk nincs más dolgunk, mint ismerni, elkészíteni és megenni a szivárvány színeit. 

Kíváncsi vagy egy igazán színes receptre? Nézz körül az Edinaturally receptjei között, például ez a sült céklás, cseresznye saláta nagy kedvenced lehet!

Mit főzött télen a nagymamád? – 16 szezonális zöldség és gyümölcs

Mit főzött télen a nagymamád? – 16 szezonális zöldség és gyümölcs

Haraptál  már bele télen egy ízetlen paradicsomba, vagy egy víz ízű narancsba esetleg egy zamat nélküli almába?

Ha a zöldségeket, gyümölcsöket szezonon kívül szerezzük be, akkor ezeknek a termékeknek messzire kell utazniuk, hogy eljussanak hozzád, ami azt jelenti, hogy “zöld” (vagy nem érett) állapotban szedik le őket, és nincs esélyük megfelelő ízt kifejleszteni.

Ha az élelmiszereket a közelben termesztik, és nem kell átutazniuk egy óceánt (vagy országot), hogy eljussanak hozzánk, akkor a frissesség, az íz és a tápanyagtartalom megmarad. 

Különösen izgalmas ez télen, amikor kevesebb élelmiszer közül tudunk választani és közben meg a testünk reagál az évszakok változására. Vagyis ahogy egyes állatok téli álmot alszanak, és egyes növények szünetet tartanak, nem teremnek, hanem a tavaszra várnak, mi is hasonlóan működünk.  Ha a téli hónapokat hűvös éghajlaton töltöd, akkor lehet, hogy vágyat érzel a begubózásra, az összebújásra és a meleg ételek fogyasztására. Így a saláta vagy egy marék nyers bogyós gyümölcs fogyasztásának gondolata az utolsó, ami eszedbe jut, ha éhes vagy. 

téli szezonális ételeink

Az ajurvédikus orvoslás elmélete szerint ez nem véletlen, vagyis hogy a téli hónapokban megváltoznak a szervezetünk igényei. A főtt ételeket például könnyebb megemészteni, mint a nyers ételeket, és a szervezetednek szüksége van arra az extra energiára, hogy melegen tartson, ahelyett, hogy a nyers ételek megemésztésére fordítaná.

A hagyományos kínai orvoslás is azon az elképzelésen alapul, hogy a testünk képes az öngyógyításra, ahogyan a természet is regenerálódik. Tehát télen az élőlények lelassulnak, hogy energiát takarítsanak meg és étrendünket ebben az időszakban ennek megfelelően kell átalakítani, így fogyasszunk több fehérjét és több egészséges zsírt. 

Mit egyél?

 • Alma
 • Cékla
 • Brokkoli
 •  kelbimbó 
 • Káposzta 
 • Sárgarépa 
 • Karfiol 
 • Zellerszár
 • Zellergyökér 
 • Cikória 
 • Édeskömény 
 • Fokhagyma 
 • Zöld levelesek
 •  Torma 
 • Póréhagyma 
 • Gombák

A helyben termesztett és idény élelmiszerek fogyasztásának költségmegtakarítási szempontja is van, vagyis ha szezonális terméket vásárolsz, akkor azt a kínálat csúcsán veszed meg, amikor könnyű termeszteni és betakarítani. Amikor sok zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, az árak is alacsonyabbak. Amikor nehezebb termeszteni és betakarítani őket, az árak emelkednek.

téli szezonális zöldségek babsaláta téli szezonális zöldségek levestéli szezonális zöldségek céklasaláta

Mi van akkor, ha valaminek nincs szezonja, de szeretnénk?

Ha szükséged van egy összetevőre, de nincs szezonja, ne félj a konzerv, szárított vagy fagyasztott változatot választani. A gyártók ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket a frissességük csúcsán szedik és tartósítják, ami azt jelenti, hogy teljes ízüket kiaknázhatod, és nem kell beérned a vizes paradicsommal, ízetlen kukoricával vagy túl drága (de mégis kiábrándító) málnával, beillesztheted pl. ezek fagyasztott változatát. 

Még valami!  Egészen a közelmúltig az embereknek nem volt más választásuk, mint hogy a túléléshez az idényjellegű termékekre támaszkodjanak. Ez azt jelenti, hogy a régi receptkönyvek átnézése, a közösségedben élő idősebb felnőttekkel való beszélgetés vagy a földrajzi helyed történelmi finomságainak felkutatása nagyszerű eszköz lehet a szezonális ételpaletta bővítéséhez!

Neked milyen szezonális téli recept jut eszedbe, amelyet a családod  készített 20 évvel ezelőtt?

Adventi készülődés

Adventi készülődés

AZ ÜNNEPEK A LÁTHATÁRON VANNAK, ÉS NEM TEHETÜNK SEMMIT, HOGY EZT MEGAKADÁLYOZZUK!

De gondoljatok csak vissza a gyerekkorotokra…

Az ünnepek MINDIG tele voltak örömmel, izgalommal és szórakozással, miért és mikor kellett ennek megváltoznia?

Az amerikai Consumer Reports National Research Center végzett egy felmérést, amelyben megkérdezték az embereket, hogy mitől rettegnek a legjobban az adventi, ünnepi időszakban. Ezek a következők:

68%: Tömegek és hosszú sorok 

37%: A súlygyarapodás

37%: Eladósodás

28%: Ajándékvásárlás

25%: Utazás

24%: Bizonyos rokonok meglátogatása

16%: Ünnepi partikon vagy rendezvényeken való részvétel

15%: Kedvesnek kell lenni (feltételezem, hogy ez azt jelenti, hogy kedvesnek kell lenni azokkal az emberekkel, akiket nem kedvelsz – LOL).

12%: Borravalók 

advent stressz

De mi a helyzet a negatívumokhoz kapcsolódó örömökkel?

Úgy értem, lehetséges-e, hogy a fentiekhez kötődő érzéseinket átalakítjuk és örülünk ennek az időszaknak, valamint arra törekszünk, hogy minél jobb egészségben teljen.  

Lehet, hogy túl idealista vagyok, de ugyanakkor hiszek abban, hogy lehetséges megőrizni az egészségünket és stresszmentesnek maradni az év ezen időszakában (is). 

Annak érdekében, hogy az idei adventi időszakod problémamentes legyen, egy gyakorlatot hoztam Neked. Ezt a gyakorlatot elvégezheted egyedül, vagy akár meg is oszthatod mindannyiunkkal, barátokkal, családtagokkal, ami bátoríthat. 

A homályos célokat nem lehet elérni, ezért a legtöbb ember képtelen elérni a céljait, mert soha nem határozzák meg igazán a kívánt eredményt, és nem képzelik el, hogy mi válik lehetővé, ha ezt az eredményt elérik.

Ezért szakíts egy kis időt most arra,  hogy elképzeled, milyen számodra az ideális adventi időszak:

Kivel töltenél időt? 

Milyen ételeket ennél?

Milyen ajándékokat vásárolnál?

Milyen ajándékokat kapnál?

Hol tartózkodnátok?

Mikor mondható sikeresnek számodra ez az időszak?

Minden sikeres eredmény egy világos tervvel kezdődik, hogy hová is tartunk. Szánj rá néhány percet, és írd meg a választ ezekre a kérdésekre, és vagy tartsd a te szemed előtt, VAGY oszd meg velünk! (Ez egy biztonságos környezet, ahol senki sem fog ítélkezni, ezért kérlek, érezd magad otthon.)

Ha pedig segítségre van szükséged ne hezitálj, jelentkezz be a zárt Facebook csoportomba itt: Egészségsherpa közösség – könnyedén csúcsteljesítményt nyújtani! ahol egy segítő közeg fog körbevenni. 

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.